Maminka.czTěhotenství

Chemie miminku nevoní

Zuzana Labudová 18.  6.  2010
Chemie miminku nevoní
Pro většinu žen je zcela samozřejmé a přirozené, že jakmile otěhotní, přestanou pít alkohol, kouřit a omezí také počet šálků své oblíbené kávy. Nástrah na vás ale čeká mnohem víc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dokud jste nebyla těhotná, teoreticky jste si se svým tělem mohla dělat, co se vám zlíbilo. Během gravidity to už ale neplatí, protože všechno, co jíte, pijete, dýcháte a cítíte vy, působí i na vaše nenarozené miminko. Jednou z nejrozšířenějších kosmetických procedur, které si ženy nechtějí odpustit ani
v těhotenství, je barvení vlasů.

Mnoho žen běží ke kadeřnici těsně před porodem, jednak proto, aby jim to na porodním sále slušelo, jednak z toho důvodu, že mnohé už tuší, že se ke kadeřnici
nějakou dobu nepodívají.

Barvení vlasů je u nás skutečně velmi rozšířené, tuto zkrášlující proceduru používá – ať už doma nebo v kadeřnickém salonu – polovina českých žen. I v tomto případě
platí, že v těhotenství byste měla být dvojnásob opatrná, a to nejen proto, že vzhledem k hormonálním výkyvům mohou vaše vlasy zareagovat jinak, než byste čekala.

Takže pokud se rozhodnete barvu vlasů změnit, vyvarujte se domácích experimentů s kamarádkou a raději si vyberte zavedený salon. Zkušený kadeřník zohlední, že jste těhotná, a proto zvolí šetrnější metody. Vodítkem vám může být mimo jiné cena – některé levné barvy bohužel obsahují toxické rakovinotvorné látky či barviva, která jsou nebezpečná pro vaši pokožku.

A co je nebezpečné pro vás, může představovat riziko i pro vaše dítě. Kadeřníci tedy zásadně nedoporučují radikální změny barev – čím výraznější změna, tím
agresivnější barva. Výsledek však bývá nejistý. Pokud se ale ve stávající barvě necítíte dobře, tak se kvalitní péči v salonu nebraňte. Dobarvení odrostlého melíru, pár barevných proužků nebo jemný přeliv v dobrém kadeřnictví vám jistě jen prospěje.

Nic se nemá přehánět

Podobně nevyzpytatelně jako vlasy se možná bude chovat i vaše pleť. Krém, který léta používáte a s nímž jste spokojená, vám může najednou způsobovat rudé skvrny na obličeji. O akné, které se možná bude rozšiřovat z obličeje i do dekoltu a na záda, raději ani nemluvíme. Bohužel budete muset postupovat metodou pokus
omyl, každopádně se vyplatí zkoušet opatrně a nechat si poradit, například v dermocentrech v lékárnách. Rozhodně totiž neplatí, že krém, na kterém je napsáno přírodní produkt, je skutečně přírodním produktem, který vaší pleti dokonale sedne.

Přestože lékaři dlouhý pobyt ve vaně těhotným moc nedoporučují, mnoho žen si tento způsob relaxace nedokáže odepřít ani v jiném stavu. Pokuste se alespoň nemít příliš horkou vodu a dávejte pozor na to, jakou pěnu či sprchový gel použijete. Některé přípravky obsahují saponát, který u citlivých žen vede k infekci močových cest.

Pokud máte problémy s nespavostí třeba v posledním trimestru, kdy se už těžko hledá pohodlná poloha ke spaní, zkuste si místo pěny dát do vany odvar z meduňky. Budete spát a vonět jako miminko!

A pozor také na laky na nehty, které v drtivé většině obsahují toluen a formaldehyd. To je rovněž varování pro snaživé tatínky, kteří před příchodem nového člena rodiny doma s oblibou malují, tapetují a lakují vše, co jim přijde pod ruku.

I když… nic se nemá přehánět a hon za životem bez chemie za každou cenu by byl asi zbytečným stresem.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Jen pro maminku, Pohodlná poloha, Barvení vlasů, Mimi, Chemie