Maminka.czChování a vztahy

Chodí váš muž do hospody? Někdy to může prospět vztahu

Erika Pilátová 30.  8.  2016
Chodí váš muž do hospody? Trpíte, tiše nadáváte nebo si pro něj chodíte s válečkem? Hoďte tuhle starost za hlavu. Jeho vysedávání je totiž někdy pro vztah lepší, než manželská poradna.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Takhle jste si to určitě nepředstavovala. Dokonalé randění, společné večery, plánování budoucnosti. Následuje společné bydlení a vy zjišťujete, že má spoustu návyků, o kterých jste neměla vůbec tušení. Jedním z nich je páteční hospoda s kamarády, o kterých jste si  bláhově myslela, že se jich kvůli vám vzdal, protože na něho měli pochopitelně špatný vliv. Nevzdal a nikdy nevzdá.

Chodí s nimi na pivo. Pravidelně, nevynechá ani když máte zrovna termín porodu, přijela tchýně nebo vás bolí zub. Nejdřív budete nadávat, vztekat se, posílat zlověstné smsky, později rezignujete a po letech ho budete na to pivo posílat.

Proč tohle dělá

Je to muž. Vstoupí do vašeho života a přinese víc potíží než dokáže vyřešit. Leží na něm celá tíha světa. Všichni po něm něco chtějí. Šéf v práci, vy na něj vychrlíte sprchu otázek hned ve dveřích. Proč tohle udělal a tamto neudělal. A když to udělal, proč to udělal? S kamarády u piva je pohoda. Oni prostě kouknou a ví. Nikdo se na nic neptá. Mluví se, když se chce. S přáteli prokonzultuje cenné postřehy ohledně politiky, sportu, nekonečnosti vesmíru.

Pár slov o mužích
Rodina a vy

Pár slov o mužích


Vyléčí většinu svých za týden posbíraných nemocí, zažene chuť zabít šéfa. A to je jen malý výčet. Chtěla byste ho připravit o takovou psychoterapii? Muži zkrátka potřebují mít svojí smečku, se kterou můžou řešit cokoli, navíc se stoprocentní jistotou, že se to nedostane k jejich druhým polovičkám.

Na začátku vztahu jsem si to brala strašně osobně. Měla jsem pocit, že přede mnou utíká. Nemohla jsem pochopit, proč se mnou nechce být pořád, když já ano. Byla jsem ve fázi největší zamilovanosti a on přesto několikrát v měsíci trávil večer s „kdoví kým“, říká Petra. Po letech mi tohle proč přestalo strašit v hlavě. Vysvětlení bylo víc než prosté. Prostě proto.

A to do doby, než jsem zjistila, že je to jeho způsob, jeho vesmír, do kterého nepatřím. Že já peču na kurzech makronky, učím se vyrábět náušnice, což může být z jeho pohledu zrovna tak ztráta času. Máme přece pro sebe ještě spoustu dalších dní v týdnu!

Magie s bílou čepicí

Je to pro vás pořád nepochopitelné, proč opouštějí váš dokonalý, útulný domov s pečínkou v troubě a pocukrovanou bábovkou na stole? Podívejte se do historie. U většiny dávných kmenů byl  součástí vesnice „mužský dům“, důmyslně vyvedená stavba, kde se scházela mužská část kmene.

Do takového domu pochopitelně měly ženy zákaz vstupu, prováděly se tu magické a náboženské rituály. Dnes se takovým domům říká U kaštanu, Pod lípami, U Stejskalů a to, co se v nich řeší, pro vás může být svým způsobem taky magie. Takže ruce pryč. Stejně to vidí i Iveta.

Dnes jsem ve fázi,  že to poznám kdy je nejvyšší čas. Když je s mým mužem k nevydržením, křičím „proboha, zajdi si na pivo!“, dodává s úsměvem. Před pěti lety bych přísahala, že bych tuhle větu nikdy nevyslovila. Ale je to tady, funguje to a na náš vztah to má očistný účinek.

„... a najednou přede mnou stres! Tak se otočím - a za mnou frustrace! Tak jsem prchnul do hospody.“ Vladimír Renčín

 

Historicky podloženo, psychology doporučeno, polovinou lidstva vyzkoušeno, vypadá to na vyřešený problém. Otázkou zůstává, jak často je akorát či moc. Kdyby bylo na něm, tak každý den, vy byste doporučovala jednou za měsíc? Najít kompromis není jednoduché.

A jak to vypadá v číslech? Jednou týdně zajde na „jedno“ asi 60 procent mužů. Ze statistik vyplývá, že jim v tom výrazně brání necelá 3 procenta žen. Tak to už je dobrý základ pro rozumný kompromis. A koneckonců, není ten váš, kromě toho že má nějaké mouchy skvělý otec, dokáže nejlíp obejmout a rozesmát vás, když je vám opravdu mizerně??

5 krát NE

1. Nesnažte se vnutit na jeho večer. I když vás sebou vezme, zkazíte si ho sobě, jemu a jeho kumpánům. Navíc ho znemožníte.

2. Nepomlouvejte jeho kamarády, i když jsou to největší exoti, jaké znáte.

3. Nepruďte kvůli hospodě už týden dopředu. Nepomůže to.

4. Nesnažte se zákeřně vymyslet jiný program. I kdybyste naplánovala tu největší romantiku, zaručeně zhořkne.

5. Nepište vzteklé, vyčítavé a vyděračské smsky. Nejdou vrátit zpátky

5 krát ANO

1. Připravte si svůj program, přes který nejede vlak.

2. Vztek zahoďte. Nesluší vám.

3. Jděte na jógu, dostane vás do klidu a vše kolem vám pro nějakou chvíli bude připadat ukradené. Budete jen VY.

4. Dělejte to jako on. Dejte dohromady partu kamarádek a jeden den v týdnu vyšívejte, mluvte s anděly nebo si zdravě postěžujte, zanadávejte.

5. Večeři nechte v troubě, v noci bodne. Jste přece nejlepší ženská na světě, kterou mohl potkat!

TEST: Je váš muž spíš bojovník nebo milovník?

ANKETA:

Proč chodím pravidelně do hospody ?

Jirka 39 let, grafik

Jakákoli možnost úniku z domova je vítaná. Jestli je u toho pivo, hraje roli leda v tom, že to je únik ze širší reality.

David, 35 let, auditor

Žízen, únik a kamarádi. V hospodě jsou jen moji, nic je nerozptyluje, neodvádí. Manželky zůstaly venku, práce v práci, starosti starcům, děti dětem... Jsme jenom my.

Patrik, 33 let

Někde jsem četl, že podle amerických psychologů chodí chlapi do hospody ze dvou důvodů. Ten první je, že nemají ženu a ten druhý, že mají ženu. Takže asi tak. Já ženu mám.

Co na to odborník?

Romana Hlouchová, koučka – průvodkyně vnitřní harmonizací
www.romanahlouchova.cz

Už je zase na pivu a já zuřím! Co s tím?

Jako první emoční pomoc stále funguje staré známé „dýchej zhluboka, počítej do deseti, dej si studenou sprchu“. Jakákoli fyzická aktivita, při níž využijete svůj dech, hlas či tělo, je účinná. Důležité je hněv nedusit, ale naopak ho uvolnit. Platí totiž: „Dnes potlačíš, zítra ochoříš“. Ctěte jediné pravidlo: neublížit sobě ani druhým. Emoční inteligence nám dnes nabízí i další jemnější způsoby. Zkuste třeba vnitřní rozhovor.

Zeptejte se sama sebe: „Co cítím? Jaká myšlenka je za mým pocitem? Zakládá se moje myšlenka na pravdě? Co bych teď pro sebe potřebovala? Co nejmenšího mohu tady a teď pro sebe udělat, abych se cítila lépe?“. Může to být i zdánlivá maličkost. Plně se na sebe soustřeďte. Najděte svou nejblíže pociťovanou potřebu a naplňte ji. Vaším cílem není nic víc a nic míň, než ošetřit právě tento konkrétní okamžik a tento konkrétní pocit. Možná se ptáte „a co bude s tím manželem v hospodě?“. Všimněte si, prosím, že otázka zněla, jak pracovat se svým hněvem, ne jak změnit chování manžela.


5 hlavních potřeb ženy, 5 hlavních potřeb muže: Najdou průsečík?

Témata: Rodina, Chování a vztahy, Jen pro maminku, Jen pro tatínka, magie, Lípa, Mouchy, Vitana, Skvělý otec, Inteligence, Dobrý základ, Fyzická aktivita, Malý výčet, Vztah, Společné bydlení, Americký psycholog, Polovička, Zamilovanost, Chod, Emoční inteligence, Zdánlivá maličkost, Renč, Útulný domov, Zákaz vstupu, Váš cíl