Maminka.czMateřská škola

Chodí vaše dítě do té správné školky? Odpovězte si na tyhle otázky

10.  9.  2018
Nemůže dítě ráno dospat, jak se těší do školky, nebo jej musíte tahat za nohu z postele? Zakladatelka Mateřské školy a Dětské skupiny Paleček Jana Lišková má pro vás desatero, podle kterého poznáte, jestli byl váš výběr mateřské školy trefou do černého.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Každé dítě je jedinečné. Jedno je od malička bystré a baží po vědomostech, jiné si raději hraje v ústraní nebo provádí skopičiny s partou kluků. Chtěli byste, aby školka ve vašem dítěti probudila dalšího Einsteina, Picassa nebo z něj udělala sportovního poloboha Petra Čecha? Každé dítě má různé dovednosti, schopnosti a talenty. Myslete proto na ně, až budete školku vybírat. Napoví vám vhodné zaměření školky, ať už je to bilingvní školka, se sportovním zaměřením, montessori a další.

2. Školka je společně s domovem místem, kde je vašemu dítěti dobře a cítí se v něm bezpečně. Je prostředí vaší školky takové? Je to hezké místo, kde dítě rádo po obědě bez obav usíná a rádo si v něm hraje? Školka nemusí být nutně moderním architektonickým skvostem, ale místem, kde se dítě cítí jednoduše dobře a uvolněně.

3. Školka má rodičům ulevit, ne představovat každodenní stres, který strávíte v dopravní zácpě. Zvolte si proto vzdálenost a časové rozpětí, do kterého se při ranní špičce potřebujete vejít. Nemá smysl, abyste každý den cestovali do skvělé školky na druhém konci města a byli ve stresu, že nestíháte včas přijít do práce na poradu.

Ředitelka školky: Adaptace dětí na školku a jesle musí být pozvolná

4. Že všechno je o lidech, platí ve školství více než kdekoliv jinde. Pedagog ve školce je ten, kdo vašemu dítěti pomáhá poznávat svět. Je průvodcem, který mu umožní vidět ho v nejrůznějších podobách. Jsou vám pedagogové vašeho dítěte sympatičtí? Máte společnou řeč? Dejte na intuici, co vám o nich říká? Zjistěte také, kolik dětí má na starost jedna pedagožka (ve státních školkách je obvykle 1 učitelka na 24 dětí, v soukromých pak třeba 1 učitelka na 6 i méně dětí), neboť při menším počtu dětí na jednu učitelku je jasné, že může každému dítěti věnovat více času. 

5. Při návštěvě školky si dobře prohlédněte vybavení školky, zejména hračky. Je vaše školka příznivcem plastu, nebo naopak upřednostňuje neotřelé pomůcky (například z alternativních směrů vzdělávání), dřevo a nezávadné materiály? Při vzdělávání dětí je důležité používat nejenom hračky, které vaše děti zabaví, ale také je rozvíjejí.

6. Cena za obědy a svačinky se může hodně lišit. Některé školky si za celodenní stravování, tedy dopolední i odpolední svačinky, oběd a pitný režim účtují 30 korun, jiné 120, přičemž platí přímá úměra, že čím vyšší výdaje na stravné vynaložíte, tím kvalitnější jídelníček bude vaše dítě mít. Určitě bych se vyvarovala školky, která se vyžívá v přeslazených pitíčkách a polotovarech, a dala přednost té, které záleží na tom, co ději jedí, a podporuje jejich zdravý vývoj.

7. Ve zdravém těle zdravý duch. Pravidelný pohyb dětí na čerstvém vzduchu je moc důležitý. Posiluje tělo a podporuje obranyschopnost organismu. Ideální je ten každodenní a za každého počasí, aby se tělo hezky otužovalo. Ne všechny školky mu však přikládají stejnou váhu,  jak je na tom ta vaše?

V zahraničí fungují školky, kde se nezavírá a děti tam spí

8. Soukromá nebo státní školka? A můžete si ji dovolit? Cena za vzdělání vašich dětí nutně neodráží hodnotu vzdělání, které se mu dostává. Vždy je však důležité vědět, za co platíte, a dostávat od pedagogů pravidelně zpětnou vazbu. Na základě ní se dozvíte, jak si vaše dítko vede, v jakých oblastech vyniká a v čem by potřebovalo podpořit (jestli je silnější v počítání, nebo ve výtvarných činnostech a potřebuje se zdokonalit v sebeobsluze). Školkovné by vždy mělo respektovat vaše finanční možnosti. 

9. Každé dítě je silnou individualitou, která má svá specifika. Kvalitní školka by měla děti učit respektu, pravidlům toho, co je správné a co ne, a zároveň dbát na jejich dodržování. Nemluvím o drezúře dětí, ale o základech disciplíny, vytvoření zdravých návyků, tedy o dovednostech, ze kterých budou děti čerpat celý život. 

10. Školka není jenom místem, kam ráno odložíte dítě. Měla by být živou komunitou, která funguje jako alternativní rodina. Vždy jsem pro, aby se rodiče aktivně zapojovali do akcí školy a pomáhali například při besídkách, zahradních slavnostech nebo divadelních představeních. Společná energie je na výsledku opravdu znát. A když děti vidí, že rodiče přidají ruku k dílu, mají skvělou inspiraci. Je vaše školka takovým místem?

Klepněte pro větší obrázek

Jana Lišková
Zřizovatelka Mateřské školy Paleček o.p.s, Dětské skupiny při MŠ, Dětské skupiny RKC Paleček a také Rodinného a komunitního centra Paleček, které funguje již deset let. Nabízí kurzy pro děti, ale i kurzy pro sociálně znevýhodněné rodiny, pěstouny a provozuje také hernu s kavárnou. 

Školky, kde se nezavírá. Děti tam spí přes noc, rodiče musí pracovat
Školky pro dvouleťáky: Co je pro rodiče a děti opravdu nejlepší?
Kdy daly své děti do školky slavné maminky? Asi vás to překvapí
Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Naše tipy, Mateřská škola, Pitný režim, Zahradní slavnost, Zdravý návyk, Celý život, Dřez, Zpětná vazba, Pohyb dětí, Sportovní zaměření, Alternativní směr, Zdravý vývoj, Čerstvý vzduch, Svačinka, Vaše dítě, Pedagog, Ota, Einstein, Soukromá školka, Učitelka, Petr Čech, Divadelní představení

Video