Maminka.czDěti a mateřství

Chodit začalo pozdě, mluvit ještě dýl - diagnóza vývojová dysfázie

Martina Machová 8.  9.  2013
Pavlík byl vždy nemluva, zatímco jiné děti žvatlaly svá první slůvka a věty, Pája si vystačil s prohlášeními typu „ee“. Později, kdy jeho vrstevníci již mluvili, přidal ještě „ham“ a několik exoticky znějících, naprosto nesrozumitelných slůvek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pavlík je druhorozené dítko, mladší bráška školačky Terezky. Pavlíkův příchod na svět byl poněkud dramatický, přesto s maminkou z porodnice odcházeli s tím, že je kluk jako buk - naprosto zdravý. Okolo 5 měsíce byl však Pájovi diagnostikován opožděný psychomotorický vývoj a maminka s ním musela začít cvičit tzv. Vojtovu metodu (podle tatínka byl Pavlík pouze líný). Cvičit ale nakonec museli velmi dlouho, takřka do 20 měsíců. Možná i díky pravidelnému cvičení začal Pavlík chodit „už“ v 17 měsících.
Náročná rehabilitace i péče o dcerku a domácnost zabírala ustarané mamince mnoho času, a tak příliš neřešila Pájovu nemluvnost. „Však on se rozmluví, začal později chodit, tak bude i později mluvit“ – okomentoval vše Pájův pediatr. Jenže 2,5letý Pája se sebe vypravil maximálně „ee“ a později také „am“ (ham). Mamince se navíc zdálo, že ji Pavlík takřka nerozumí a vlastně ani nemá příliš chuť s ní komunikovat.

Po tom, co jej jakási paní na hřišti okomentovala velmi nelichotivým komentářem: „Co to je za dementa?“, rozhodla se jeho maminka jednat. Pediatr ji nakonec odeslal na ORL, foniatrii a neurologii – kupodivu bylo v pořádku! Empatická neuroložka jí však dala kontakt na tzv. Ranou péči, kde by jí prý mohli pomoci. A pomohli! S pomocí Rané péče navštívil Pavlík s maminkou dětského psychologa, který Pájovi diagnostikoval vývojovou dysfázii. Vyděšené mamince následně vysvětlil, že Pavlík rozhodně není „mentálně postižený“ ve smyslu, jak to chápe většinová společnost, jen je prostě trochu jiný a maminku čeká spousta práce a procvičování.

Pavlík se s její pomocí a pod odborným vedením určitě časem rozmluví, ale velmi pravděpodobně bude mít odklad do školky i školy a některé školní povinnosti pro něj budou náročnější. Psycholog takřka zhroucenou maminku potěšil tím, že je to sice v Pavlíkových letech předčasné, ale vzhledem k tomu, že Pavlík zatím nemá žádné další výrazné symptomy, které s jeho diagnózou mohou souviset, jeví se zatím jako vcelku „lehký případ“.

Seznamte se: Vývojová dysfázie

Jako vývojová dysfázie se označuje porucha řeči s velkou pravděpodobností vznikající poškozením mozku v prenatálním období, při komplikovaném porodu nebo v průběhu prvního roku života. Závažnost poruchy se pohybuje od lehčích až po těžké formy postižení, jejích projevů, kterým dominuje opožděný vývoj řeči, existuje obrovská škála. K nejobvyklejším (mimo opožděného vývoje řeči) patří také: malá slovní zásoba, vlastní slova, „patlavá“ a nesrozumitelná řeč, chybné užívaní koncovek a špatný slovosled. Stále nápadnější je i nerovnoměrný vývoj celé osobnosti – např. velký rozdíl mezi verbálními a neverbálními schopnostmi.

Děti s touto diagnózou sice normálně slyší, ale obsahu řeči špatně rozumí, hůře chápou, co po nich chcete, z čehož vyplývají jejich reakce. Děti se potom jeví jako neposlušné, nechápavé až hloupé. Narušeno může být i zrakové vnímání; dítko sice vidí (oko je zdravé), ale vjem špatně vyhodnocuje – i proto někteří neradi kreslí, nebo nekreslí vůbec. Vývojová dysfázie má velkou škálu možných symptomů a její diagnostikování není jednoduché a patří do rukou velmi zkušeného klinického logopeda či psychologa. Ale pozor, vývojová dysfázie není primárně poruchou intelektu!

A malé povzbuzení na závěr?

Pro rodiče „dysfaziků“ znamená diagnóza obrovský kus práce, která se však v budoucnu velmi vyplatí. Většina takto postižených dětí se totiž časem rozmluví, a svůj hendikep budou dostávat stále více pod kontrolu. Trpělivá a vytrvalá péče rodičů (pod odborným vedením) zkrátka dokáže zázraky!

Témata: Děti, Vývoj, Vývojová dysfázie, Chod, Pájovi, Zrakové vnímání, Nerovnoměrný vývoj, Diagnóza, Opožděný vývoj, Porucha řeči, Pája, Zac, Špatný slovosled, Prenatální období