Maminka.czŠkolák

13. komnata partnerského soužití: Co byste si měla nechat pro sebe

Darja Zajícová 28.  3.  2012
13. komnata partnerského soužití: Co byste si měla nechat pro sebe
Zamilovanost je stav opojení tou nejsladší drogou života. Nemůžete jíst, spát, soustředit se... Máte srdce na dlani a v duši pocit, že jediná možná cesta k naplnění vztahu vede přes naprostou upřímnost a otevřenost. Na oltář lásky byste klidně položila i svá nejniternější tajemství. Po náporu prvotní euforie se ale život vrátí zpět do vyjetých kolejí a vy začnete zvažovat: opravdu by měl partner vidět do všech zákoutí vaší duše?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Počátek vztahu provází pocit neposkvrněnosti a čistoty, který byste si logicky přála zachovat. Jste ochotna na sebe vyzradit všechny své chyby, stinné stránky, zlozvyky i nepříjemné zážitky z minulosti. Jenže pak, mnohdy i po letech, přijde chvíle, kdy vše, co jste na sebe s těmi nejčistšími úmysly prozradila, může být použito proti vám. Jak tedy najít rovnováhu mezi tím, kdy upřímnost vztahu ještě prospívá, a tím, kdy mu už nenapravitelně škodí?

MÁM PARTNEROVI ŘÍCT...

Je několik základních situací společného soužití, které dříve nebo později budete vyvažovat na miskách vah. Měla byste je svému vyvolenému prozradit, nebo si je raději nechat pro sebe?

... KOLIK JSEM MĚLA SEXUÁLNÍCH PARTNERŮ?

To, do jaké míry se hodláte se svým protějškem podělit o svou minulost, je vždy věcí umění vcítit se do druhého a dokázat odhadnout, jakým způsobem může zareagovat. „Pokud z vás přítel neustále páčí zážitky s vašimi předchozími milenci, zachovejte se jako diplomat a odpovězte mu upřímně myšlenou větou: ,Miláčku, ty přece víš, že jsi nejlepší,’“ radí psycholožka Laura Janáčková a dodává: „Jakékoli srovnání s někým dalším, zvláště v sexuální oblasti, muži totiž snášejí dost těžko.“

... ŽE SE OBČAS OHLÉDNU I ZA JINÝM MUŽEM?

Můžete být zamilovaná sebevíc, přesto to neznamená, že jste imunní vůči chemii ostatních mužů. Každá žena se ráda otočí za pohledným kolemjdoucím. Není to však nic, co by mohlo váš vztah ohrozit. Opětované dlouhé pohledy a rozehraný flirt ženu jen utvrzují v tom, že muži o ni mají zájem – jsou důkazem její přitažlivosti a dodávají jí potřebné sebevědomí.

... ŽE UŽ BYCH SE CHTĚLA VDÁVAT A MÍT RODINU?

Muži jsou neradi do čehokoli tlačeni. Svatba a děti jsou pak něčím, k čemu potřebují dozrát sami. Jděte na to opatrně. Dávejte najevo, že vám svobodný život vyhovuje, ale zároveň se zkuste domluvit s manželkami jeho kamarádů, aby se jen tak mezi řečí zmínily o tom, jak jim děti život obohatily. Když nic jiného, přinejmenším to jeho úvahy nahlodá a možná brzy (s pocitem, že tak činí z vlastní vůle) změní názor.

... ŽE SI PŘI SEXU OBČAS PŘEDSTAVUJI NĚKOHO JINÉHO?

I když vám to v posteli klape, není nic neobvyklého, že tak intenzivní orgasmus, jaký si dokážete navodit pouze vy, vám on dopřát neumí. Hoďte proto stud za hlavu a přesně mu ukažte, co vám dělá dobře. Pro muže není lehké slyšet, že něco v intimním životě dělají špatně. Pokud si však při milování s ním představujete sexy kolegu z práce, nechte si své fantazie pro sebe. Kdyby se totiž něco podobného dozvěděl, okamžitě by začal pochybovat o tom, zda se vám ještě líbí, zda vám ještě stačí nebo jestli je dobrý v posteli.

ČTĚTE TAKÉ: Jitka Čvančarová opět ve společnosti: „Už se vracím na svou váhu"

... ŽE JSEM MU BYLA NEVĚRNÁ?

Věrnost je zásadní podmínkou harmonického a fungujícího vztahu. Pokud mezi partnery vstoupí někdo jiný, je to vždy poplašné znamení toho, že něco není v pořádku. Ovšem zda to říct či neříct příteli je zase jiná věc. Rozhodující je příčina nevěry, to, jak dlouho trvá a jaký význam pro vás má. Pokud šlo o jednorázový „úlet“, který v žádném případě nehodláte opakovat, zřejmě by bylo namístě celou věc uzamknout v sobě a už se k ní nevracet. I kdyby vás tížilo svědomí sebevíc a bojovala jste s pocitem, že se chováte k partnerovi nefér, mnohem horší by bylo zbavit se svého břímě a vyzrazením ho přehodit na partnera. Zde více než kde jinde platí pořekadlo o cestě do pekla dlážděné dobrými úmysly.

A jak jste na tom vy s upřímností? Podělte se s ostatními o své názory. (Hlasovat můžete v anketě umístěné napravo u článku.)

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, partner, Part, Par, Dobrý úmysl, LAURA JANÁČKOVÁ, Partnerské soužití, Pořekadlo, Partners, Komnata, Soužití, Pár, Mela, Břímě