Maminka.czChování a vztahy

České děti tráví prázdniny většinou doma, chtějí být s rodinou

Iva Endrychová 9.  8.  2014
České děti tráví prázdniny většinou doma, chtějí být s rodinou
Prázdniny se pomal chýlí ke konci. Kde je většina dětí strávila? V rodiném prostředí! Žádné tábory, hry na pláži nebo dovádění s kamarády u chalup.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Červenec a srpen jsou u dětí nejoblíbenější měsíce z roku. Není divu - žádná škola, minimum povinností a spousta zábavy. Jaké činnosti jsou u dětí nejoblíbenější?

Podle průzkumu výzkumu výrobce dětských nápojů Jupík se děti nejvíce těší na rodinnou dovolenou a letní tábory, nejméně oblíbené jsou naopak soustředění a pobyty se zájmovými kroužky.

Více než 35 % českých dětí stráví podle výsledků průzkumu většinu prázdninového období v domácím prostředí a jeho okolí. Ačkoliv takto odpovídaly nejčastěji rodiny bydlící ve vesnicích a malých městech, ani v Praze se situace příliš neliší. Naprostou většinu dětí přitom vidina takového trávení letních prázdnin vůbec naláká a přála by si je prožít jinak. Jako svou nejoblíbenější letní činnost vnímá pobyt doma pouze každé jedenácté dítě.

Nejraději chtějí být s rodinou

Jak se ukázalo, tak mladší děti se na rodinné dovolené velmi těší. Alespoň to v průzkumu tvrdilo 40 % dotázaných rodičů. Ve skutečnosti tak ale tráví hlavní část letních prázdnin jen 20 % dětí.

Společně strávený čas rodičů a dětí je přitom klíčový pro budování pevných, důvěrných vztahů v rodině a posilování její sounáležitosti. „Přínosné je, že se dítě setkává s rodičem v různých nevšedních situacích a má možnost vidět, jak je dospělý řeší,“ vysvětlila psycholožka Jana Klinderová Píchová a dodala: „Na druhé straně i rodič má možnost více poznat své dítě, uvědomovat si jeho silné a slabé stránky, se kterými může dále při výchově pracovat.“

Bodují i letní dětské tábory

Oblíbené jsou mezi dětmi také letní tábory, které jim nabízí možnost trávit čas s kamarády a dalšími dětmi ve stejném či podobném věku. Na tyto pobyty, kde se děti účastní nejrůznějších venkovních
a společenských her, se nejvíce těší každé páté dítě.

Tyto hry přitom mají pro děti důležitý význam. „Dítě se v herních situacích učí spolupracovat, řešit úkoly a nové podněty, které ho připravují na samostatný život. Dítě se též učí např. vypořádávat s prohrou a výhrou, což je pro jeho rozvoj podstatné,“ říká psycholožka. V praxi se ale ukázalo, že hlavní část prázdnin na letních táborech stráví pouze 16 % dětí. Nejčastěji posílají své potomky na letní tábory mladí rodiče do 26 let věku, naopak nejméně často je navštěvují děti vysokoškolsky vzdělaných rodičů.

Babičky děti příliš nelákají

Příliš populární již nejsou mezi dětmi ani pobyty u babiček a dědečků. Jako zábavu vnímá tyto dlouhodobější návštěvy pouze 11 % dětí a jejich oblíbenost je tak srovnatelná s oblíbeností pobytu v domácím prostředí. Na prázdniny k prarodičům ale posílá své děti 16 % dotazovaných rodičů, ve většině případů pocházejících z Prahy a jejího okolí.

Neoblíbená soustředění a pobyty na chalupě

Překvapením je neobliba soustředění a jiných pobytů se sportovními či zájmovými kroužky dětí. Prožít takto letní prázdniny láká pouze necelá 3 % dětí. Podíl dětí, které takto ve skutečnosti největší část prázdnin tráví, je ale ještě menší. Pomyslné předposlední místo z hlediska oblíbenosti obsadil pobyt na chatě nebo chalupě a zdá se, že rodiče v tomto směru přání svých potomků respektují. Tímto způsobem tráví největší část letních prázdnin pouze 10 % dětí.

Témata: Děti, Chování a vztahy, Prázdniny, Letní tábory, Byt, České děti, Letní prázdniny, Důvěrný vztah, Vzdělaný rodič, Dom, Největší část, Samostatný život, Letní tábor, Spousta zábavy