Maminka.czChování a vztahy

Hrajte si s dětmi. Rozvíjejte jejich smysly

Iva Endrychová 21.  4.  2014
Hrajte si s dětmi. Rozvíjejte jejich smysly
Máme pět smyslů. Seznamte své děti s každým z nich. Užijete si přitom spoustu legrace. Příprava těchto her nezabere více než pár minut.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tyto hry můžete hrát jak uvnitř tak venku. Zábavu si s dětmi užijete jak o samotě, tak třeba na dětské party.

Voňavé ponožky

Naplňte pět a více starých vypraných ponožek různými voňavými věcmi – koření jako sušená bazalka, petrželka, čajový sáček, instantní káva, kousek mýdla, kousky skořice, levandule, sušená pomerančová kůra. Ponožky zavažte provázkem a zavěste na šňůru vedle sebe.

Děti nyní mohou postupně přistupovat k ponožkám a očichávat je. Za každé správné určení dostanou bod. Ponožky mohou jemně promnout v rukách, aby se voňavé silice rozvinuly.

Sluchové pexeso

Pro tuhle hru jsou nejvhodnější třeba lahvičky od jogurtových nápojů, pouzdra od starých kinofilmů nebo třeba pouzdra od hraček z kinder vajíček. Obaly musí být neprůhledné a musí jít dobře uchopit do dětských ručiček.

Vždy po dvou naplňte stejnou náplní a dobře zavíčkujte. Můžete k tomu využít sušené potraviny, čočku, hrášek, cukr, obilí, hřebíčky, matky, korek nebo třísky – prostě věci, se kterými když zatřesete, tak vydávají úplně jiný zvuk. Při plnění dbejte na to, aby byly dózy se stejnou náplní stejně plné. Dózy poté zamíchejte.

Pomocí třesení se pak děti snaží spárovat vždy dózy se stejnou náplní. Používat přitom může pouze svůj sluch. Starší děti také mohou hrát samy. Párovat dózy na čas. Kontrolu spárování na závěr proveďte otevřením jednotlivých dóz.

Pozor: Pokud hrajete s malými dětmi, odstraňte naplněné nádoby z jejich dosahu.

Nožní koupel v temnotě

Poznávat hmatem nemusíte vždycky jen rukama, ale i nohama. Ty jsou také citlivé na různé podněty. Pro tuto hru připravte v zahradě nebo na louce „nožní koupele“ – na staré ručníky rozložte malé štěrkové kamínky, písek větší zrnka písku, jemný písek, mušle, mech, drť ze skartovačky nebo roli alobalu.

Dětem zavažte oči a pomalu a opatrně je veďte přes různé povrchy. Pokud dítě správně rozpozná povrch, dostane kamínek nebo nějakou jinou maličkost.

Poznej co tam je

Vezměte krabici (například prázdnou krabici nebo nějakou krabici od potravin a projděte si byt. V kuchyni můžete vzít lžíci, naběračku nebo novou houbu, pytlík gumových medvídků nebo balení těstovin. Z obýváku a pracovny můžete použít svíčky, tužky nebo blok, přihoďte do toho dálkový ovladač. V dětském pokoji si můžete vzít třeba oblíbenou hračku, hladký kamínek od moře nebo mušličku.

Celou krabici překryjte velkým ručníkem nebo víkem. Dítě smí do krabice pouze sahat a najít si nějaký předmět a pouze hmatem určit, co to je.

Za každou správnou odpověď dítě dostane bod, a pokud dítě v krabici najde něco jedlého, může si to vzít.

Na této hře je báječné, že je pokaždé jiná, podle toho, co do krabice schováte. Když už dítě tu hru zná, můžete si role vyměnit. Nechte dítě, ať pro vás v domě najde předměty a schová je do krabice, samozřejmě nesmí najít špičaté a ostré předměty.

Svačinka naslepo

Dát si něco do pusy, bez toho aniž by to viděli, může dětí stát mnoho přemáhání, ale pro většinu dětí je to i velká zábava.

Jednohubky připravte společně – kousky ovoce, uzeniny, sýr, nakrájenou zeleninu. Starším dětem tam můžete dát i nějakou tu sladkost. Zavažte dětem oči a nejdříve jim dejte různé jednohubky očichat a postupně ochutnat a poznat je, co jí. Můžete jím pochoutky nabírat lžicí z misky. Hrajte svačinku naslepo nejprve s potravinami, které dítě již zná. Později mu takto můžete nabídnout i potraviny, které ještě nezná. Samozřejmě se vyvarujte ostrých a silně kořeněných jídel.

Témata: Chování a vztahy, Smysly, Smysl, Velká zábava, Hra, Instantní káva, Obilí, Pomerančová kůra, Třesení, Jogurtový nápoj, Dálkový ovladač, Kamínek