Maminka.czPředškolák

Manželský sex je jako sportovní trénink

Libor Budinský 10.  2.  2012
„Problém manželství je podobný jako problém demokracie. Rozhodně není ideální, ale zatím nikdo nic lepšího nevymyslel,“ parafrázuje s úsměvem Radim Uzel slavný výrok někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla. (Pokračování článku)

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

Její případ skončil dobře. Často však žena opouští rodinu, nebo naopak otěhotní a porodí dítě, které má jiného biologického otce. Výzkumy amerických univerzit z 90. let, které srovnávaly DNA v rodinách, tento trend jednoznačně dokázaly: 10 % mužů, kteří mají v manželství děti, nejsou jejich biologickými otci.

Když vášeň vyhoří

Další zradou manželské věrnosti jsou fenyletylaminy, které nám už jednou zamotaly hlavu při vstupu do manželství (tedy pokud nebylo uzavřeno z rozumu). Množství látek produkovaných ve stadiu zamilovanosti začne v průběhu manželství klesat a znovu se zvýší jen v okamžiku, když se člověk znovu zamiluje.

Manželský sex ve srovnání se sexuálními hrátkami s milenkou či milencem najednou vypadá fádní a nudný. „Posledních pět let jsme spolu nespali. Přestože jsem se snažila, nedokázala jsem svého muže přimět k sexuálním aktivitám. Jeho výkon se začal snižovat a nakonec se úplně vytratil. Nejdřív jsem myslela, že má milenku, ale na nic jsem nepřišla. Bude mi čtyřicet let, chtěla bych se stále milovat, nechci prožít zbytek života v celibátu. Mám si najít milence, nebo počkat, až vyrostou děti, a pak odejít? Jsem z toho zmatená a vyděšená,“ svěřuje se dvaačtyřicetiletá Hana.

Páry, kde muže opustí chuť na sexuální život, nejsou neobvyklé. Po patnácti letech manželství se karta obrací a najednou je to muž, kdo nejeví zájem. „On se dívá na televizi, ona kolem něj krouží v černém erotickém prádle,“ popisuje modelovou situaci sexuolog Uzel. Důvodů mužské pasivity může být řada, ale jedním z nejčastějších je stud muže za problémy s erekcí. Právě tato překážka spokojeného sexuálního života má už několik let elegantní řešení v podobě pilulek, které daly mužům znovu šanci. Jenže, jak připomíná Petr Šmolka, pro pravidelný sexuální život se třeba slavná modrá pilulka příliš nehodí – většinu mužů by totiž asi zruinovala. A tak slouží spíše nemanželským aktivitám.

O sexu se (ne)mluví

Psychologové soudí, že sexuální život nejlépe funguje těm manželům, kteří k němu přistupují jako k příjemné a hlavně pravidelné povinnosti. Když jsou manželé ochotni uspokojit své sexuální potřeby a navzájem si vycházejí vstříc. Odborníci proto doporučují pravidelný sexuální život bez větších výkyvů. Manželský sex lze podle nich přirovnat ke sportovnímu tréninku. Stejně jako u svalů se při pravidelním sexuálním životě zlepšuje funkce hormonů. Čím je sexu víc, tím větší je potřeba, a opačně, když intenzita klesá, potřeba pozvolna mizí. Problém je ovšem v tom, že zhruba jen polovina lidí dokáže o sexu a svých sexuálních přáních mluvit s partnerem, proto sexuologové nabádají k otevřené komunikaci.

Člověk má o svých potřebách mluvit, ovšem sexuální dohoda musí být věcí ochoty a nikoli obchodu. Tedy ne jako v následujícím příběhu. „Máme s manželem zařízenou dohodu, že sex je za odměnu. Když všechno funguje, když plní své povinnosti, například přidělá poličku nebo vyřídí všechny své úkoly, plním své manželské povinnosti také já. Když něco neudělá, musí počkat. A klape nám to,“ svěřuje se čtyřicetiletá Daniela. Sex jako odměna za vykonanou práci je však podle sexuologů cestou do pekel.

Dohoda musí být oboustranná a bez jakýchkoli materiálních požadavků. Teprve pak si může člověk vychutnávat všechny rozkoše, které mu sex nabízí. A právě v tom spočívá velká výhoda manželství – člověk se za nic nemusí stydět, nemusí nic vysvětlovat. Oba partneři se dobře znají a vyhoví si. Manželský sex proto poněkud paradoxně nabízí daleko více svobody než sex s náhodným partnerem. Ale pouze těm manželům, kteří jsou otevření, komunikativní a dovedou naslouchat jeden druhému.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Láska a vztahy, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Sex, Časopis Moje psychologie, Trénink, Elegantní řešení, Manželský sex, Manžel, Sexuální aktivita, Velká výhoda, Jak, Následující příběh, Spor