Maminka.czTěhotenství

Masturbace: červenáte se?

Laura Janáčková 30.  10.  2011
Masturbace: červenáte se?
Dráždění vlastních pohlavních orgánů s cílem zvýšit své sexuální vzrušení a dosáhnout orgasmu. Lze na masturbaci nahlížet jako na neřest, nebo je úplně normální? Ptali jsme se psycholožky a sexuoložky Laury Janáčkové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zhruba před dvěma měsíci přišel do mé ordinace mladý muž potýkající se se sexuálními problémy.
Z následujícího rozhovoru vyplynulo, že v dětství ho matka přistihla při masturbaci a jeho počínání komentovala slovy: „Jestli tohle budeš dělat, tak ti upadne.“ Tím ovlivnila celý jeho další sexuální vývoj. Podobné názory o škodlivosti masturbace nás provázely po mnoho generací.
V minulosti byla masturbace považována za zlozvyk a neřest způsobující u člověka fyzické i psychické poruchy.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: 13 cviků pro sexy bříško - hubnoucí triky pro každý typ faldíku

Kvůli těmto předsudkům pak vznikaly u dětí a mládeže pocity viny a docházelo i k narušení vztahu mezi rodiči a dospívajícími dětmi.
V dnešní době už víme, že masturbace je v mnoha směrech prospěšná. Díky ní poznává mladý člověk své tělo a jeho reakce, rozvíjí svou představivost, udržuje psychickou a fyzickou rovnováhu. Masturbace je také vhodnou přípravou pro partnerské intimní vztahy, a dokonce se doporučuje jako metoda léčby některých sexuálních dysfunkcí. Onanují muži i ženy. Frekvence masturbace u mužské populace dosahuje maxima mezi šestnáctým a osmnáctým rokem, kdy se probouzí chlapecká sexualita a roste zájem o dívky.

Chlapci při masturbačních fantaziích často prožívají situace, k nimž jim v těchto letech ve skutečnosti chybí odvaha. Také v pozdějším věku nabízí masturbace muži okamžité uspokojení, a to i v případech, kdy má muž větší sexuální apetenci než jeho partnerka. Existují muži, kteří mají problémy dosáhnout orgasmu při partnerském sexu a při masturbaci se cítí uvolněnější. V dnešní společnosti představuje sebeukájení také prostředek k uvolnění od stresu v práci, k úniku od problémů v partnerském vztahu či od úzkosti a napětí.

Zkoumáme-li způsoby masturbace, u mužů jednoznačně převládá stimulace penisu rukou. Ostatní způsoby jako tření o polštář nebo vsouvání penisu do otvorů jsou spíše výjimečné. O ženské masturbaci se začalo hovořit teprve až v souvislosti s postupným zrovnoprávňováním žen ve společnosti. Až studie Alfreda Kinseyho v polovině minulého století ukázala, že masturbace žen je jevem zcela normálním.

Dívky začínají masturbovat většinou později než muži. Výzkumy nicméně jednoznačně prokázaly, že dívky, které pravidelně masturbovaly, měly i v pozdějším partnerském sexuálním životě méně problémů. Ženy nejčastěji masturbují drážděním klitorisu nebo jeho okolí, a to rukou, proudem vody nebo vibrátorem. Ženy, které prožívají vaginální orgasmus, využívají k masturbaci většinou vibrátory či jiné předměty.

ČTĚTE TAKÉ: Tajemství výběru partnera

Za poruchu nebo problém se považuje masturbace pouze v případě, že má nutkavý charakter a je preferována před pohlavním stykem nebo se stává únikem od řešení problémů. V těchto případech je pak potřeba vyhledat psychologa či sexuologa. V běžném životě však není důvod se kvůli masturbaci jakkoli znepokojovat. Onanie nezpůsobuje nic z toho, co se tvrdilo v minulosti: vysychání míchy a mozku, slepotu, slabomyslnost, epilepsii, impotenci, degeneraci, vyčerpání organismu, neplodnost ani celkovou deformaci! Naopak masturbace je přece sex s někým, koho máte nejraději.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Dnešní společnost, Červen, Červ, Alfréd, Červená, Masturbace, Mladý člověk, Mast