Maminka.czPorod

Nefunkční sex? Spíš než milenku hledejte problém ve vztahu

Jana Benešovská 23.  7.  2012
Nefunkční sex? Spíš než milenku hledejte problém ve vztahu
Podle průzkumu hraje v sexualitě rozhodující úlohu vzájemný respekt. 82 % z těch, kteří tvrdí, že jsou sexuálně spokojení, dodává, že se cítí být partnerem respektováni. (2. díl článku)

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

„Než by muž poslouchal takovou ženu, raději jí dělá naschvály - místo práce jde pařit s kamarády nebo do kina, což partnerku vytáčí a což mu neustále vyčítá. Přesný příklad toho, jak emancipace zabíjí sex: aktivní mladá žena přijala dominantní roli ve vztahu, zatímco muž se nechal zatlačit do submisivní role mladého kluka, který trucuje. A trucuje mimo jiné i tím, že jí odmítá sex, aby ji potrestal. A vlastně mu to nedělá takové potíže - kdo by taky toužil po sexu s dívkou, která jenom poučuje, vyčítá a nenechá odpočinout,“ míní Alex Doležalová.

Jednoduše by se dalo říct, že existují vztahy, kde je odmítání sexu pro muže poslední baštou, kde si drží moc nad děním ve vztahu. Všemu ostatnímu totiž vládne žena. Děje se to hlavně u dvojic, kdy partnerka rozhoduje prakticky o všem, o rodině, financích, volném čase… V takovém případě je nutné, aby si oba uvědomili, že vztah není o tom, že by partner musel automaticky poskytovat fyzické služby jakéhokoli charakteru. Vyžaduje-li jeden sex od toho druhého jako službu, je načase zamyslet se nad tím, kde je zbytek vztahu a kde jsou emoce, díky nimž vztah vznikl, a taky aby si každý v páru „promluvil“ sám se sebou a zamyslel se nad hodnotami, které vyznává, a co vlastně od partnerství očekává.

Já vím, že máš milenku!

Když muži odmítají svým partnerkám sex, ženy často mají o příčině jasno - má milenku! Ovšem opak je mnohdy pravdou. „Milenka bývá hlavním důvodem snížené sexuální aktivity v jiných případech, většinou tam, kde sex fungoval úplně normálně, jenže pak se muž zamiloval do milenky a doma přestal být aktivní,“ míní Alex Doležalová a dodává, že muži si většinou nacházejí milenky až poté, co jim doma začne něco chybět a vadit, nestává se to jen tak z ničeho nic. Tím nechceme říct, že milenka nemůže být příčinou nezájmu o sex doma… Jen se to děje možná v méně případech, než se domníváme.

Spíš než hledat příčinu mužské sexuální nechuti v milenkách doporučují Alex Doležalová i Petr Šmolka ženám zamyslet se samy nad sebou. „I když ženy samy jsou v úbytku mužova zájmu o sex zpravidla nevinně, přesto se na něm některé podepisují,“ říká Petr Šmolka. Zhoubná a touhu zabíjející kombinace je podle něj především žena, která sice sex sama nikdy neiniciuje, ale zároveň ho nikdy neodmítá. Stejně tak taková, která je svému partnerovi po vůli vždy, když se mu zachce. „Touhu nevzbuzuje ani žena, jejímž krédem je vše pro rodinu, partnerovi však pomalu splývající s bytovým zařízením,“ dodává manželský poradce.

Upozorňuje také na ženy příliš kritické a s partnerem soupeřící, které svého partnera takzvaně psychicky „kastrují“. Někdy přitom vůbec nemusí jít o úmysl. „Jen jsem se ho snažila vyburcovat k větší nápaditosti, aby nebyl v sexu tak konvenční. Místo toho se zasekl a erekce byla pryč,“ popisuje na internetu svou zkušenost, která je typickým příkladem psychické kastrace, Monika. Cestou do propasti je také už zmíněná emancipace. „Pokud bych to hodně zjednodušila, jednoznačně bych navrhla mladým ambiciózním dívkám, aby alespoň ve vztahu s partnerem nebyly tak dravé, aby ho nechaly o některých věcech rozhodovat, aby se nechaly rozmazlovat a byly pro něj aspoň trošku něžné princezny, vedle kterých se muž bude mít šanci cítit jako muž, zachránce, dobyvatel. Jen muž, který se vedle své partnerky bude cítit jako chlapák, bude taky jako chlapák souložit.“

Znovu při chuti

Protože důvodů nezájmu o sex může být mnoho, je složité dát ženám nějakou univerzální radu, co s tím, když s nimi jejich partner nechce spát. Každopádně je podle Petra Šmolky dobré nedělat po pár odmítnutích předčasné závěry typu: nespí se mnou, takže mě nemiluje, a podobně. „Spojování sexu a vztahu v tomto případě není příliš šťastné, především ve smyslu ,kdybys mě měl rád, tak…‘ nebo ,když se mnou nespíš, nemůžeš mě mít rád‘. Muž přitom může mít upřímně rád i ženu, s níž nespává. Samotný fakt, že s ní má sex, ještě vůbec nic nevypovídá o tom, zda ji má rád, či nemá,“ tvrdí psycholog. Odmítaným ženám v každém případě doporučuje osobní kontakt s poradnou.

„V první fázi přitom není nutné o ní partnera informovat - právem by to považoval za další z forem nepatřičného nátlaku,“ dodává odborník. Ať chceme nebo ne, mužskou touhu samozřejmě ovlivňuje i to, jak ženy vypadají. Bylo by sice krásné, kdyby se lidé přitahovali jen proto, že mají „hezkou“ duši, ale tak to nefunguje. Alex Doležalová od žen často dostává otázku, jak to udělat, aby po nich partner toužil stejně intenzivně jako na začátku. „Je to jednoduché -musí se v mnohých oblastech chovat jako na začátku,“ odpovídá psycholožka.

Takže pokud jste na začátku vztahu byla přitažlivou ženou, která spala v sexy pyžamku a mazala se voňavými krémy, zatímco teď se po bytě procházíte ve vytahaných teplácích, pak se jen těžko můžete divit, že váš sexuální život skomírá. „Udržujte si postavu, jakou jste měla, chovejte se něžně a mile, říkejte si o pomoc, prostě nehrubněte, nestávejte se mužem a nesoupeřte se svým partnerem. Být křehká a submisivní neznamená být nesamostatná a závislá, ale je důležité pro svého milého zůstat ženou a neměnit se v muže,“ radí odbornice.

Samozřejmě v každém vztahu funguje určitá dynamika a pro zachování přitažlivosti a lásky je třeba dělat i další věci, a to na obou stranách. Ovšem nikdy není na škodu začít u sebe.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Láska a vztahy, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Sex, Problém, Petr Šmolka, Typický příklad, Emancipace, Milenka, Vztah, Osobní kontakt, Manželský poradce