Maminka.czChování a vztahy

Nízký věkový rozdíl mezi sourozenci: Výhody či nevýhody?

Michaela Karavarakis 9.  3.  2014
Sotva jste přestala kojit, už jste zase těhotná. Nevěšte hlavu, to zvládnete. Hanka si také myslela, že to nedá, ale nakonec je ráda, že se jí děti narodily tak krátce po sobě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sourozenci narození krátce po sobě. Jde to vůbec zvládnout? A jak? A kromě zřejmých nevýhod, má to i nějaké výhody? Ať už jste se v této situaci ocitli náhodou, úmyslně či o ní zatím jen uvažujete, tyto řádky jsou určené především vám.

18 měsíců a méně

Pamatujete na ty první dny a týdny po porodu? Člověk neví, kde mu hlava stojí, má milion otázek, určitě i trochu strach, všechno je nové a neznámé a trvá to nějakou dobu, než se novopečení rodiče doma s miminkem sžijí a zaběhnou. Málokdo si tehdy umí představit, že řekněme za rok si to stejné zopakuje ovšem tentokrát s jedním malým rozdílem. Že totiž kromě péče o novorozence, která je sama o sobě náročná a vyčerpávající, bude ještě chytat vrávorající batole, na pískovišti mu vyndávat kamínky z pusy, učit ho jíst lžičkou a být smířený s tím, že půlka oběda vždy skončí všude možně jen ne v jeho žaludku.

Ale ať už za to může náhoda, nebo úmysl, děti přicházejí na svět osmnáct i méně měsíců po svých starších sourozencích a není na Zemi rodiče, který by vám řekl: Měli jsme s ním tehdy počkat. Kdyby se narodil o rok později, bylo by nám líp.

Jde to vůbec zvládnout?

Někdo může namítat, že děti narozené tak krátkou dobu od sebe vyžadují spoustu práce a tolik nasazení od obou partnerů, že se to nedá zvládnout. To však není pravda. Práce je to samozřejmě hodně, ovšem zvládnout se to dá, stejně jako nakonec všechno v životě. A jestli si myslíte, že dvě děti narozené krátce po sobě jsou moc, přečtěte si zkušenost Hanky.

Tři děti během roku a půl

S manželem jsme dlouho nemohli mít děti. Vyšetření na gynekologické klinice ukázala zdravotní komplikace u nás obou. Šance, že spontánně otěhotníme, byla podle lékařů téměř nulová. Rozhodli jsme se pro umělé oplodnění a po prvním neúspěšném pokusu to napodruhé vyšlo. Narodila se nám krásná zdravá holčička Michalka.

S vědomím, že sami nejsme schopní plodit děti, antikoncepci jsme po porodu přirozeně neřešili. První menstruaci jsem dostala šest měsíců po porodu. Krátce na to jsem zvlášť po ránu začala pociťovat závratě a nevolnosti. Jen pro jistotu jsem si udělala těhotenský test, a to překvapení bylo obrovské. Dvě čárky jasnější než den! Jako u vytržení jsem se objednala ke své lékařce, ale tam mě čekalo další překvapení. Ultrazvuk ukázal, že v době menstruace jsem byla už nejméně měsíc těhotná. A čekala jsem dvojčaty. Šok to byl pro mě i pro manžela.

Davídek a Klárka se narodili skoro na den šestnáct měsíců po Mišce a i když ze začátku to samozřejmě byla honička, zvládnout se to dalo a mělo to nesporně i svoje výhody.

Výhody? Jistě, například...

Například jsme nemuseli znovu oblepovat všechny ostré rohy u nábytku či znovu stěhovat nebezpečné a rozbitné věci do vyšších úrovní. Přítomnost plenek, pudrů, olejíčků a ostatních mimi propriet pro nás nebyla žádnou novinkou. Autosedačku i vysokou židličku po Mišce plynule podědila její sestřička. Stejně tak jako oblečení, pytel do kočáru a spoustu dalších věcí. Bez nutnosti to někde dlouze skladovat nebo znovu pořizovat.

Další aspekt sourozenců narozených krátkou dobu od sebe jsme ocenili už za osm až deset měsíců. Při hraní si děti vystačily samy.

Neměnila bych

Dneska jsou Mišce čtyři roky a Klárce s Davídkem skoro tři. V září jdou do stejné školky, kam chodí Miška, a už se nemůžou dočkat. Hrozně moc se od sebe navzájem učí a ten věkový rozdíl mezi nimi se už skoro setřel. Maminky na hřištích si buď myslí, že jsou to trojčata, anebo že nejsou všechna naše. Je to zábavné odpovídat stále na ty stejné udivené dotazy.

Kdybych si mohla vybrat, nechtěla bych to jinak. Myslím, že těch pár měsíců dřiny na začátku vám všechny ty roky, co jsou před vámi, bohatě vynahradí. A to, že vaše děti budou vyrůstat v těsném kontaktu a vytvoří si k sobě pevné pouto, je podle mě to nejlepší, co jim jako rodiče můžete do života dát.//

Témata: Chování a vztahy, Sourozenci, névy, Věk, Mez, Věkový rozdíl, Nízký věk, Pevné pouto, Zdravá holčička