Maminka.czChování a vztahy

Po jakých ženách muži touží?

Jana Benešovská 30.  5.  2010
Po jakých ženách muži touží?
Zeptala jsem se několika mužů ze svého okolí, jaké chtějí mít nás, ženy. Požadavků jsem si vyslechla celkem hodně, ale nikoli nereálných.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak proč se v současnosti rozvádí každý druhý pár a jen málokdo je v partnerském vztahu opravdu spokojený?

„Nevím, prostě je až příliš hodná." „Až příliš hodná?" zírám nevěřícně na Adama. Je mu přes třicet a právě mi oznámil důvod, proč se rozešel s partnerkou. Měl ji rád, vlastně pořád ji má rád, ale ona mu všechno tolerovala: nepravidelné zaměstnání, adrenalinové koníčky, pánské jízdy.

NENECHTE SI UJÍT: Jak spolu trávit volný čas (v partnerském vztahu)?

Všechno bylo super, jen Adam měl prostě dojem, že má partnerku až příliš jistou, a to ho nebavilo. V té souvislosti jsem si vzpomněla na setkání s psycholožkou, která během povídání sáhla do knihovny plné odborných publikací a podala mi knihu Proč muži milují potvory. „To je bible každé ženy, napište to tam…," řekla mi. Slovo potvora přitom nelze brát tak úplně vážně, v knize je používáno s nadsázkou.

Autorka jím myslí ženu, která je milá, ovšem zná svou hodnotu a nehodlá se celá rozdat a obětovat. Kvůli této knize udělala rozhovory se stovkami mužů. 90 % z nich se prý názvu s chutí zasmálo. „Jistě, mužští potřebují výzvy," shodli se. To je i případ Adama. Když se ho ptám, co by od své partnerky chtěl, konkrétně odpovědět nedokáže. Ale přesně ví, co nechce: nebaví ho hodné holky, které všechno odkývají a všechno mu dovolí.

U-U, NE-STA, O-STA

Co očekává muž od ženy, pečlivě zmapoval profesor Stanislav Kratochvíl, velký znalec párového soužití muže a ženy. Nejdůležitější věci označil zkratkami: U-U neboli „uvařenouklizeno" (muž má rád útulno a plný žaludek), NE-STA tedy „nezatěžovat starostmi" (muž před starostmi uhýbá, případně se pod nimi hroutí), O-STA neboli „obdiv stále" (muž je tvor ješitný, a proto je třeba ho neustále přistihovat při něčem, zač je možné mu složit poklonu) a konečně SE-ZA čili „sex kdykoli se mu zachce", protože muž přistupuje k sexu jako k běžné, dokonce nárokové záležitosti.

Podle psychologa a manželského poradce Pavla Rataje souvisejí mužská očekávání s věkem a s délkou vztahu. Hodnotové žebříčky mužů se zkrátka časem mění. Listují pánskými měsíčníky s profesionálními prsaticemi a pročítají články o tom, jak je dostat do postele. Jenže když ji pak mají v rodině, kráska z obálky má sice výstavní ňadra a chuť na sex několikrát denně, ale jako partnerka a matka dětí je zcela nevhodná. Což je situace, které dvacetiletí zatleskají, třicátníci o ní dumají a bezdětné čtyřicátníky z ní asi rozbolí hlava.

První dojem: líbí-nelíbí

Pro účely tohoto článku jsem oslovila několik odborníků i přátel. Definovat očekávání muže je v podstatě nemožné, každý z oslovených formuloval své myšlenky jinak a pro každého bylo důležitého něco jiného. Nicméně často se objevovalo následující: na začátku vztahu touží muži po uznání a obdivu a podle Pavla Rataje chtějí v partnerce cítit ženskou kombinaci slabosti a síly. „Nemůžu zapomenout ani na sexuální přitažlivost, která však nespočívá primárně v perfektní vizáži, jak si plno dívek a žen myslí, ale v celkovém projevu, neverbální komunikaci a úsměvu," dodává odborník. Když se muž seznamuje se ženou, první dojem je vždy fyzického charakteru, tedy líbí-nelíbí. Prvních pár vteřin muži jen stěží dokážou vnímat ženu jinak, než jak vypadá.

„Fyzická krása hraje daleko větší roli při seznamování než v déletrvajícím vztahu. Ale jsou dvě proměnné: krása a šarm, přičemž ten je mnohem důležitější. Bezvýrazná a málo bystrá modelka zaujme asi jako hezká Barbie. Na jednu noc postačí, ale pro delší vztah?" ptá se sexuolog Ondřej Trojan. Přestože většina mužů říká, že je jim vlastně jedno, jak žena vypadá, jestli je štíhlá a atraktivní, nebo při těle - důležité je, že je zaujme - není to tak úplně pravda, a leckterá šarmantní plnoštíhlá žena by o tom mohla vyprávět. Jak říká moje kamarádka: Že láska není o postavě, bohužel platí jen do určitého počtu kil. Znám také řadu mužů, pro které je důležité rodinné prostředí, z něhož žena pochází, a pokud je výrazně odlišné od jejich, bývá pro ně těžké to překonat. Každopádně z očí do očí to přizná málokterý z nich.

Prosím, starej se!

Oslovení odborníci i laici se jakžtakž dokázali shodnout i na tom, že ve vážném partnerském vztahu hledají muži v ženě dobrou matku potomků, která dokáže vytvářet teplo rodinného krbu a také o něj patřičně pečovat. Podle výzkumu provedeného agenturou SC&C pro Magazín DNES potřebuje a chce mít doma víc než polovina dotázaných mužů manželku v roli pečovatelské, 37 % pak očekává, že jejich žena bude plnit roli manažerskou, a 12 % reprezentativní. Jinými slovy: nejlépe se muži cítí se ženami, s nimiž nemusí být pořád ve střehu a kterým se mohou vyplakat na rameni. Vnější efekty, zdá se, nehrají až takovou roli. Nebo?

Proč tedy muži listují časopisy s modelkami, sní o modelkách, randí s modelkami, když k oltáři si pak vodí ženy úplně jiné, ptala jsem se spisovatele Tomáše Baránka, autora knihy Jak sbalit ženu. A přišla mi následující odpověď: „Protože,modelek´ je málo a vybírají si." Výsledky výzkumu i téma ženy coby reprezentantky svého muže mu připadají poněkud omezené a klišoidní. Žena má v životě muže mnoho jiných důležitých rolí: intimní a sexuální, kamarádskou, duchovní, intelektuální a další.

Že sexuální role ženy je v trvalém vztahu velmi důležitým faktorem, potvrzuje i sexuolog Ondřej Trojan: „Výzkumy párů žijících spolu patnáct a více let jednoznačně ukázaly, že právě sex je důležitým faktorem pro funkci vztahu v čase. Když manželky odpírají svým mužům sex nebo muži odmítají spát se svými partnerkami, často je to důvod k rozpadu vztahu. Do trvalých partnerství totiž lidé vstupují i z toho důvodu, aby měli zajištěný sex." I když je sex důležitý, tato informace nemá co dělat s tím - jak píšou mnohé ženské časopisy - že muži chtějí mít doma dobrou milenku. Kdeže. „Pojem „dobrá milenka" je nejasný a velmi individuální. Vzato čistě technicky jsou nejlepšími milenkami prostitutky a prý bývají i dobrými matkami. Ale nejsem si jist, jaký je o dámy z cechu nejstaršího řemesla zájem pro trvalé vztahy," dodává Ondřej Trojan.

Svoboda nade vše

Mužů chodí do ordinací psychologů podstatně méně než žen, každopádně v praxi Pavla Rataje je jich dost. Když se rozpovídají o tom, co jim vadí na ženách, zmiňují nejčastěji ženskou snahu je vychovávat a předělávat. „Ženy si často pletou mateřskou roli s rolí partnerskou a zapomínají svým mužům dávat najevo, že je respektují takové, jací jsou právě teď," vypráví odborník. Pánové si také stěžují na to, že jim ženy odpírají jejich svět. Není důležité, jestli chlap skáče padákem, kutí v dílně nebo lepí modely, ale měl by mít něco „svého" a k tomu dostatek svobody. Na požadavky mužů vůči ženám jsem se ptala i psycholožky Veroniky Kopecké.

Představy jejích klientů o partnerce se prý liší podle vlastností a životních zkušeností, pár společných znaků však našla. „Překvapuje mě, jak často ve své praxi slyším, že si muži nepřejí ženu-kuřačku. Zdá se, že u některých mužů je to podmínka, ze které nejsou schopni slevit," konstatuje odbornice. Její klienti rovněž mluví o tom, že by si budoucí partnerka měla rozumět s jejich kamarády nebo je aspoň tolerovat. Nevadí jim, když je vzdělanější nebo ekonomicky silnější než oni. Nesnášejí však, když se jim to připomíná.

Každé zrání bolí

Když jsem pozorně pročítala názory všech, které jsem k tomuto tématu oslovila, přišlo mi, že muži nemají ve svých očekáváních úplně jasno: potvora versus pečovatelka, starostlivá matka versus náruživá milenka, štíhlá postava versus ochota „kdykoli se bez obav nažrat" (ano, dámy, i o tom sní muži) a tak podobně. Proč taková roztříštěnost? „Když přiznáme jednomu očekávání místo v našem životě, několik dalších musíme vyhostit do pomyslného odložiště. Odložená očekávání jsou pak převedena do nevědomí, kde ale dál žijí svůj skrytý život a jsou obsazena energií, která vyvolává napětí a nespokojenost. Někdy skutečně nemáme jasno, ale častěji jde o smiřování se s tím, že nemůžeme mít všechno. Je to složitý a bolestný proces zrání," říká Pavel Rataj.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, žena, Potvora, Jak, Štíhlá postava, Zen, Měsíčník, Nevědomí, Pavel Rataj, Jaký, Muž