Maminka.czChování a vztahy

Pod vlivem měsíce

redakce 23.  9.  2009
Pod vlivem měsíce
Je magický jako oheň a voda či tma a stejně jako tyto tajemné živly ovlivňuje naše životy. Když Měsíc dokáže pohnout mořem a vyvolat příliv, co pak teprve dělá s lidmi? Naši předkové uměli využívat jeho energii ve svůj prospěch. A někdo to umí i dnes.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Úplněk způsobuje ospalost a omráčení těch, kteří spí pod jeho paprsky,“ poznamenal si v prvním století našeho letopočtu římský učenec Gaius Plinius Secundus (23–79 n. l.), známější jako Plinius Starší. Vycházel ze svých pozorování a jeho závěry o „neblahých“ účincích úplňku na lidské chování přežily v různé formě až dodnes.

Ale jak je tomu vlastně s magickou silou úplňku ve skutečnosti? Na to s určitostí neodpoví ani nejmodernější věda. Astronomové, psychologové, lékaři a sexuologové se až na výjimky shodují v tom, že měsíc v úplňku přináší čas extrémů. A každý z odborníků se na to dívá ze svého profesního pohledu. Podle lékařů jsme před úplňkem unaveni více než jindy, často máme problémy s trávením a různé psychosomatické potíže. Tvrdí také, že při operacích proudí krev pacientů mnohem rychleji.

A při úplňku je i více porodů. Psychologové zase připouštějí, že se mnozí chovají velmi neklidně, až nerozumně. Jsme nervóznější, špatně spíme, někdo má divoké sny, jiného se zmocňují úzkosti a odkudsi se vynořují zapomenutá přání. Stejně jako představy, k jejichž uskutečnění jsme nenašli odvahu. Úplněk ovlivňuje menstruační cyklus, růst rostlin, ukládání tuku v těle či hospodaření organismu s vodou. Působí i na „námluvy“ zvířat. A pokud se chceme levně opít, je nejlepší udělat to právě v době, když je Měsíc v úplňku.

====Chuť experimentovat?====
Mnozí lidé mají při úplňku více chuti na cokoli. Obzvlášť na experimentování. Odborníci se domnívají, že v této zvláštní době bývá naše racionální mysl zatemněna. A stranou jdou i morální předsudky. O tom, co dovede udělat Měsíc s lidmi, ví své i třicetiletá Martina z Prahy. Její život je s Lunou doslova spjatý. „Jako malá jsem byla náměsíčná. Rodiče mě museli hlídat, abych někam nespadla. Měsíc na mě silně a pravidelně působí i dnes,“ říká. Martina se snaží jeho neobyčejnou energii využít.

„S manželem se pokoušíme podle Měsíce hubnout. Když dorůstá, nemá se moc jíst. A když zase ubývá, můžeme si jídlo dosyta dopřát,“ dodává. Uvědomuje si, že je při působení Měsíce součástí vesmíru. „Před úplňkem a při něm cítím úzkost a jako by mi něco chybělo. Dopadá na mě tesknota, chandra, ale jako pes na měsíc nevyju,“ usmívá se.

Martinin otec reaguje na měsíc tak silně a spontánně, že jeho současná manželka raději sleduje lunární kalendář. To aby dopředu věděla, jak se má zachovat. „Když je pak podrážděný a chce se hádat, hned od rána vím, jak na něj. Vyhýbám se jakýmkoli konfrontacím, a když cítím, že by mohlo jít do tuhého, jdu mu raději z cesty. Omlouvám si to tím, že zasahuje nějaká vyšší moc,“ líčí. Měsíc ovšem není jediným čarokrásným přírodním fenoménem, který se zapisuje do našich životů. „Podobnou úctu mám i k vodě, k ohni. Všechny tyhle tři živly na mě působí tajemně až mysticky. Stejně jako na Měsíc se dá i na oheň a vodu dívat a přitom mlčet,“ vypráví Martina. A neméně magicky působí na lidi i noc. Někdo říká, že může být spojena se strachem.

Pro jiné je to naopak část dne, kterou mají rádi, protože je rodina pohromadě. A jde spát s pocitem bezpečí. Pobyt ve vodě zase mnohé přivádí do pocitu stavu beztíže, kdy je možné se pohybovat všemi směry, třeba i hlavou dolů. Při dívání se do ohně si zase lidé dobře odpočinou. Ale zpět k fenoménu, co přitahuje naši mysl a naše smysly nejvíc.

I z astrologického hlediska je Měsíc, který kolem nás krouží už 4,5 miliardy let, zodpovědný za naše emoce, takže při úplňku může člověk prožívat silné city a mít zvláštní sny. Vzhledem k síle úplňku je dobré se snažit si sny zapamatovat. Mohou v nich být významné informace z podvědomí. Úplněk souvisí samozřejmě i se sexem. „Při úplňku trpím občas i nespavostí. A trvá to nejen tu noc, ale celý týden. Je to však zase vyrovnané lepším sexem,“ říká Martina.

Jiný spánek

Psychologové se shodují, že Měsíc lidi ovlivňuje, ale mnohdy mu připisují větší sílu, než jakou na ně skutečně působí. „Je to poměrně časté, že naši klienti při úplňcích jinak spí. To ale neznamená, že je to pro ně špatné,“ uvádí psychiatr Karel Moravec, který provozuje stacionář s poetickým názvem Lázně duše. „Někteří jsou už na to, že tři dny kolem úplňku budou chodit spát později, v noci se budou probouzet anebo se ráno vzbudí dřív, zvyklí. Většině to nedělá potíže.

Dokud se ale neobjeví další problém. Lidi k nám často přivede kombinace krátkodobé nespavosti s nutností řešit nějakou stresovou situaci. Působení úplňku je ale spíš vedlejší nález,“ vysvětluje. Kombinaci náměsíčnictví s jakousi závislostí na úplňku zaznamenává Moravec jen výjimečně. „V praxi jsem se nesetkal s kombinací, že ti, kdo chodí rozespalí v noci na záchod a příliš nevnímají, chodí po paměti, automaticky a naučenou cestou, což může na pohled působit bizarně, jsou hned náměsíční.

Rozumím ale tomu, že ženy mohou mít nervozitu spojenou s ženskými pravidelnými cykly. Mohou být citlivější. Na druhou stranu mám pocit, že jde v mnoha případech o sugesci. Člověk se dočte, že lidi jsou při změnách počasí nebo při úplňku citlivější nebo že s nimi něco je. A tak hned podvědomě očekává, že když se to děje těm druhým, bude se to dít i jemu,“ konstatuje psychiatr. Podle jeho slov se s takovým případem těžce pracuje. Lidé potřebují i v případě, kdy jim vlastně nic není, nějaké vysvětlení. A tak to svedou na Měsíc.

Pilulka není to pravé

Jak tedy nad úplňkem vyzrát? Jsou opravdu nejlepším lékem proti nespavosti prášky? „Lidé vidí v pilulce to nejjednodušší řešení, a tak po ní hned sáhnou. V Česku je společnost doslova zamořená hypnotiky či anxiolytiky. Na dva na tři dny si vezmou hypnogen, pak ho vysadí a nespí. Pak nejde o to, že trpí nespavostí, ale o to, že jim chybí lék. Klientům radím, aby tomu, že budou méně spát, přizpůsobili den. Když usnu v osm a za dvě hodiny se kvůli úplňku vzbudím, tak nemá cenu se převalovat v posteli a sledovat budík. Lepší je jít něco dělat.

Tělo si začas samo o spánek řekne,“ radí Moravec. Lidé by to měli přijmout a nepovažovat takové stavy za nemoc. „Kdo je závislý na počasí, nemá s tím bojovat. A kdo s takovými poruchami spánku předem počítá, méně mu pak vadí,“ uzavírá specialista. Kdo chce, může si zkusit žít podle Měsíce. Úplněk má veliký vliv třeba na hospodaření těla s vodou. Je proto dobré víc pít. Zpočátku je však nutné osvojit si alespoň základní informace o fázích Luny (viz infobox na protější stránce).
====Všechno je na druhou====
Úplněk má prý i moc násobit prakticky všechno. Emoce nebo třeba alkohol. Pokud chcete levnou špičku, pijte za úplňku, protože účinek alkoholu spolehlivě umocní. To se týká i tabletek a jiných prostředků. Podle astrologů vytváří postavení planet určité specifické klima, které ovlivňuje život na Zemi, a tedy i nálady jejích obyvatel. Lze ho přirovnat k počasí. Bylo by dost zvláštní, kdyby právě Měsíc neměl žádný vliv na lidskou psychiku. Vždyť tělo je ze 70–80 % tvořené vodou, takže s nadsázkou řečeno jde rovněž o jakýsi příliv a odliv...

Vliv na pracovní úrazy?

Účinky úplňku prý poznají i ti, kteří se náhodou zraní. Rána totiž krvácí víc než jindy. A prý jsou aktivnější kriminální živly. Stává se i víc úrazů. Experti rakouského ministerstva hospodářství zkoumali, zda skutečně existuje souvislost mezi „kritickou“ měsíční fází a pracovními úrazy. A odpověď zní: nikoli. Tým vědců zkoumal 500 tisíc pracovních úrazů mezi lety 2000 až 2004 a žádnou spojitost s měsíční aktivitou nenašel. „Úplněk neovlivňuje nepříznivě pravděpodobnost nehody,“ řekl o studii fyzik a astronom Robert Seeberger. Studie prezentovaná nedávno Všeobecnou úrazovou pojišťovnou uvádí, že v průměru bylo denně zaregistrováno 415 úrazů na pracovišti. V době úplňku pak průměr dokonce klesl na 385. Rozdíl tedy nebyl statisticky významný.

Doopravdy dva měsíce?

Měsíc je vidět jen jeden, ale naše planeta má prý dva. Jakého původu je neznámé těleso, se astronomové snaží zjistit. Je to planetka, anebo třeba část nějaké kosmické sondy? Tohoto tělesa si poprvé všimli astronomové 14. září 2006. Zařadili je mezi blízkozemní planetky. Osmašedesáticentimetrový dalekohled Catalina Sky Survey v Arizoně měl mnoho práce, aby vůbec dokázal pořídit jeho snímek. Není divu, jeho rozměr je pravděpodobně jen několik málo metrů. V katalogu ho najdete pod označením 6R10DB9. Ale protože stále nevíme, o jaké těleso jde, nelze také říct, zda může ovlivňovat člověka.


MĚSÍC

  • Celková hmotnost (1024 kg) 0,073 49
  • Objem (1010 km3) 2,195 8
  • Rovníkový poloměr (km) 1738,1
  • Střední vzdálenost od Země 384 401 km = 60,27 rovníkových poloměrů Země
  • Střední doba letu světla ze Země na Měsíc 1,3 sekundy
  • Střední doba letu kosmické lodi ze Země na Měsíc trvá zhruba 65 až 70 hodin
  • Průměr Měsíce 3476 km
  • Obvod měsíčního rovníku 10 920 km
  • Teplota na noční straně Měsíce –170 °C až –185 °C
  • Nejvyšší teplota na denní straně Měsíce +130 °C Celková plocha moří na Měsíci 16,9 % jeho povrchu

POZORNÍ POZOROVATELÉ NEPROHLOUPÍ

I. NOVOLUNÍ První fáze Měsíce, který se dostává před Slunce, je Novoluní. Měsíc i Slunce vychází a zapadá současně. Proto Měsíc v noci není vidět. Vládne krátká doba zvláštních impulzů působících na člověka, zvířata a rostliny. Kdo se jeden den postí, předejde nemocem, neboť schopnost těla zbavovat se jedů je největší. Přichází nová energie a člověk se má očistit půstem.

II. PRVNÍ ČTVRT Po Novoluní začíná Měsíc „dorůstat“. Na obloze ho můžeme vidět jako úzký srpeček, který postupně přibývá až do tvaru písmene D. To trvá asi šest dní. Tato měsíční fáze je I. čtvrtinou. Je lepší se v jídle držet zkrátka, protože vše, co svému tělu dodáme, působí dvojnásobně.

III. ÚPLNĚK Měsíc dokončil polovinu magické cesty kolem Země, je na opačné straně od ní než Slunce. Jeho strana přivrácená ke Slunci stojí na nebi jako bílé jasné kolo, v kalendáři je zaznamenán jako světlý kotouč. Úplněk je jediná měsíční fáze, kdy lze někdy pozorovat zatmění Měsíce. Při úplňku je výrazně snížena možnost sledování hvězd a jiných nebeských objektů. Měsíc se naplní, i lidé si mají něco přát, něco si splnit. Půst se při úplňku nedoporučuje. To si raději něco přejme a udělejme si oslavu. Úplněk totiž už svým názvem vyzývá, abychom si něco splnili.

IV. POSLEDNÍ ČTVRT Čtvrtá fáze Měsíce, který putuje dál, jeho zastíněná strana ho zdánlivě deformuje zprava doleva a začíná asi třináctidenní fáze ubývajícího Měsíce (III. a IV. čtvrtina). Můžeme ho vidět ve tvaru písmene C. Člověk tak snadno neztloustne, takže jedlíci si touto dobou mohou trochu dopřát. Tělo se dobře čistí.

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Nová energie, Zatmění, Měšice, Měsíc, Martinin, See, MEŠ, Moravec, Lidské chování, Úplněk, Porucha spánku, Celková hmotnost, Lůno, Krátká doba