Maminka.czNovorozenec

Proč jsme po sexu smutní?

Laura Janáčková 27.  6.  2012
Proč jsme po sexu smutní?
Má se za to, že milování přináší jen příjemné pocity, opak je však pravdou. Je spousta mužů i žen, kteří po milování zažívají stavy nespokojenosti, úzkosti a sklíčenosti. Na otázku, zda opravdu existuje postsexuální deprese a co obnáší, odpovídá psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedávno zveřejněný australský výzkum tvrdí, že každá třetí žena ve sledované skupině přiznala po sexu negativní stavy. Dokonce i v odborné literatuře najdeme termín „postkoitální deprese“. Tento druh deprese prý postihuje muže i ženy, a to jak po pohlavním styku, tak dokonce i po masturbaci. Co je však na celé problematice nejzajímavější, že tyto stavy jsou popsány i po úžasném sexuálním zážitku končícím naprosto dokonalým vyvrcholením.

Nasnadě je tedy vysvětlení, že postkoitální deprese pramení přímo z orgasmu. Silné emoce se prostě navzájem vystřídají. Že by tedy skutečně platilo Aristotelovo známé rčení, že po souloži je každý tvor smutný? Nedávno jsem měla v ordinaci ženu, která popisovala, jak po souloži s milencem, kdy prožívá naprosto úžasný orgasmus, pláče. Je jí to prý velmi nepříjemné, protože tím znejisťuje partnera, a nedovede si tento stav nijak rozumově vysvětlit. Doma s manželem se jí to nikdy nestává, jenže s ním orgasmus většinou nemívá a také ho často předstírá.

Příčinou těchto stavů může být nejen uvolnění těla po orgasmu a s tím související uvolnění emocí, což se může projevit třeba právě slastným pláčem, ale také psychika, která vyvolává rozladění. To pramení třeba z prostých výčitek svědomí. Náramně si užijete, ale pak se prostě nemůžete zbavit pocitu, že jste to vlastně dělat neměli. Pocity viny a frustrace bezprostředně po sexu mohou pramenit také ze způsobu výchovy a náboženských či jiných morálních vlivů. Jeden muž mi v ordinaci popisoval depresivní náladu, která ho přepadla několik sekund po ejakulaci. Mluvil o situaci, kdy byl v baru, kde se seznámil s dívkou, kterou si ještě ten večer přivedl domů. Po souloži jako by mu spadly brýle a vedle sebe viděl něco, co vidět nechtěl.

Důvodem jeho rozladění byl pravděpodobně fakt, že atraktivita, podle níž si muž vybírá v rámci krátkodobých sexuálních strategií svou partnerku, stoupá s postupující noční hodinou. Atraktivita ženy, pokud by byla hodnocena známkou od jedničky do pětky jako ve škole, je na začátku večera třeba na čtyřce, v jeho půli již na trojce a těsně před zavíračkou skoro na jedna méně. Výzkumy však ukazují, že pokud večer pokračuje a muž si takovou ženu odvede domů, přibližně osm sekund po ejakulaci ji znovu hodnotí jako na začátku večera - tedy na čtyřku, přičemž s takovou ženou by si pravděpodobně nikdy nic nezačal. Jeho rozladění v tomto smyslu tedy může být pochopitelné.

Se smutkem a pocitem zklamání po sexu se však častěji setkávají ženy než muži. Příčinou je prostý fakt, že neprožily orgasmus. Zde v psychice ženy pracují dva obranné mechanismy - jedním je agrese, projevující se třeba naštváním, druhým pak stažení se a smutek, někdy provázený pocity beznaděje a bezvýchodnosti. Smutek po úžasném orgasmu však vědci stále nedokážou vysvětlit. Roli při jeho vzniku mohou hrát genetické faktory, negativní zkušenosti, hormonální vlivy, psychické důvody a spousta dalšího. Že bychom prožívali stejné pocity, jako když dojíme oblíbené jídlo a kdoví, kdy bude další? Nebo nás tímto mechanismem příroda chrání, abychom se neusouložili k smrti?

Postkoitální negativní nálady popisuje až deset procent žen, naštěstí u mnohých se nejedná o poruchu podobnou poporodnímu blues, ale o špatný výběr partnera nebo o špatnou partnerskou komunikaci o sexuálních otázkách. Mluvte tedy se svým partnerem o tom, co se vám líbí, naučte ho vás milovat, prožívejte s ním úžasné orgasmy a staňte se v jeho očích krásnými. Když přesto budete po souloži plakat, pak jen slzy štěstí.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Láska a vztahy, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Sex, Časopis Moje psychologie, Negativní zkušenost, Prostý fakt, Oblíbené jídlo, Hormonální vliv