Maminka.czChování a vztahy

Spíš potkáte Yettiho než věrného muže

Martina Machová 10.  4.  2013
Spíš potkáte Yettiho než věrného muže
Příležitost dělá zloděje ve všech oblastech lidského života – od hmotných statků po milostné slasti. Nevěrníci nebývají pouze notoričtí sukničkáři, lvi salónů, ale i úplně obyčejní příležitostní lupiči. A těch, bohužel, není málo!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Statistika je neúprosná, nevěru během manželství přiznává až polovina mužů. Budeme-li realističtí, tak si k oné polovině ještě připočtěme blíže nespecifikovanou skupinu mužů, kterým se doporučované: „zatloukat, zatloukat, zatloukat“ vrylo do mysli natolik, že pro jistotu zatloukají i statistikům. Konečné číslo sice pravděpodobně nikdy nedosáhne děsivých 100 %, avšak šance potkat opravdu věrného muže se v tomto světle jeví tak trochu jako expedice za Yettim.

To je ale „chlapák“!

Je velmi těžké odhadnout, zda je v současnosti opravdu víc nevěr než v minulosti, nebo se zkrátka s přispěním mobilů a internetu víc mimomanželských vztahů provalí. Svou roli samozřejmě sehrává i moderní způsob života; máme mnohem více příležitostí, více svobody, jsme mobilnější, každý den někam dojíždíme, máme jiné vnímání morálky, než naši předkové, média nám tvrdí, že život si musíme užít a ne „pouze“ prožít. Rozpad rodiny nás už automaticky neuvrhne na okraj společnosti či do hmotné nouze.

Většina z nás tráví každý den minimálně 8 hodin v umělém smíšeném kolektivu, abychom „přežili“, musíme si i zde vybudovat zázemí, vztahy – jakousi druhou rodinu, v mnoha případech bohužel se vším všudy. Navíc u mužů je nevěra v některých kruzích stále vnímána jakoby s přimhouřeným okem, v extrémních případech takřka jako „chlapáctví“. Značně rozšířené jsou i teorie o tom, jak za „to“ pánové vlastně skoro nemohou, neboť to prý mají v genech. Inu není lepší výmluvy!

Zatímco je-li nevěrná dáma – máma, jen málokdo si třeba jen pomyslí: „to je ale frajer“. Nevěrná žena je zkrátka nezodpovědná.

64 %

Známý sexuolog Uzel v několika publikovaných textech konkretizuje výše zmíněnou polovinu na 64 % ženatých mužů (a 42 % vdaných žen), což znamená, že nevěrné jsou neuvěřitelné dvě třetiny ženatých mužů! Nepropadejte panice, milé dámy, je klidně možné, že „ten váš“ patří do oné zbývající třetiny, o níž se však některé zatrpklé či zraněné dámy vyjadřují jako o pravděpodobně velmi nezajímavých mužích či submisivních jedincích přiskříplých pod dámským pantoflem.

Jistou, i když poněkud smutnou, útěchou může být i skutečnost, že v mnoha případech jde „pouze“ o nevěru jednorázovou – jakési neplánované klopýtnutí (nejčastěji se takto klopýtá na firemních víkendech a večírcích). Následná pachuť a někdy i trapnost pak naprosto zchladí apetit v dané činnosti pokračovat a vy se o ní ani nedovíte.

Ani Yetti ani „on“

Podobně jako zůstává nevyřešena existence Yettiho, zůstane i nadále neobjasněna existence dlouhodobě věrného, přiměřeně přitažlivého, příjemně inteligentního a alespoň částečně empatického muže s potřebnou špetkou smyslu pro humor. Pokud takový exemplář znáte, rozhodně to nikde nešiřte, aby nedošlo k jeho zcizení a tím pádem i znehodnocení!

Témata: Chování a vztahy, Uzel, Ženatý muž, Muž, Rozpad rodiny, Moderní způsob, Expedice