Maminka.czPředškolák

Chraňte děti už odmala, dopřávejte jim středomořskou kuchyni

Reklama 26.  7.  2010
Chraňte děti už odmala, dopřávejte jim středomořskou kuchyni
Určitě to není poprvé, co slyšíte o nenasycených mastných kyselinách. Jejich největší předností je nedocenitelný vliv na srdce a kompletně cévní soustavu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prokázalo se, že se příjem těchto nenasycených mastných kyselin v kojeneckém věku příznivě projevuje i v dalším vývoji a dospělosti. Sestavte si vlastní jídelníček.

Hlavní zdroje nenasycených mastných kyselin

Nejvíce nenasycených mastných kyselin naleznete v rybách – zejména v tučných mořských rybách - dále v rostlinných olejích, semínkách a ořechách.

„Semínka a ořechy se však kojencům a malým dětem z důvodu možné alergie a aspirace rozhodně nedoporučují, proto jsou optimálním řešením příkrmy s obsahem ryb a olivového oleje,“ vysvětluje paní Nechvátalová.

„Nenasycené mastné kyseliny jsou rovněž přítomny v mateřském mléce a dle tohoto vzoru jsou také přidávány do náhradní kojenecké mléčné výživy.“

Mateřské mléko nebo náhradní mléčná kojenecká výživa má být pravidelnou součástí jídelníčku kojence - alespoň 1000 - 500 ml denně dle věku kojence. Díky konzumaci mléčné výživy a příkrmů s obsahem olivového oleje a rybího masa zajistíte příjem žádoucích nenasycených mastných kyselin.

V čem je ještě středomořská kuchyně tak přínosná?

Mezi základní složky středomořské kuchyně patří samé zdravé přísady jako zelenina, bílé maso (drůbeží, krůtí), dále telecí, rozhodně nechybí ryby, které se doporučují pravidelně zařazovat i do jídelníčku malých dětí.

V Čechách stále panuje spíše trend sytější, tučnější a z nutričního hlediska méně vyhovující stravy. Nicméně celoroční dostupnost čerstvé zeleniny, ryb a bílého masa dává podnět ke změně stravovacích návyků. „Jelikož má kvalita stravy významný vliv na růst a vývoj dítěte již od prenatálního věku, je třeba vhodně zvolené stravě věnovat náležitou pozornost,“ pokračuje specialistka přes výživu.

„V současné době mají maminky situaci ulehčenou tím, že je na trhu běžně dostupná kojenecká strava, která tyto nároky na stravu plně splňuje. Např. příkrmy Sunárek Středomořská kuchyně obsahují nejen vysoký podíl zeleniny a bílého masa včetně ryb, ale rovněž přínosnou kapku olivového oleje,“ vysvětluje odbornice.

Jezte zdravě už odmala

Protože stravovací návyky v raném věku ovlivňují zdraví a způsob stravování v dospělosti, neměli bychom nic zanedbat a začít s vhodně zvolenou stravou na začátku. Vzhledem k tomu, že maso a čerstvá zelenina v ochodech nemusí plně kvalitativně vyhovovat přísným požadavkům na kojeneckou výživu – zejména možné zvýšené hodnoty dusičnanů v kupované zelenině, případně nesprávně skladované a nedostatečně tepelně upravené maso, je pro zdraví dětí vhodnější začít s příkrmy speciálně vyráběnými a určenými přímo pro danou věkovou kategorii kojenců a malých dětí. Masozeleninové příkrmy připravené dle vzoru středomořské kuchyně jsou dobrým řešením.

Řada maminek řeší otázku, od kdy a zda vůbec zařazovat rybí maso do jídelníčku malých dětí. „V dřívějších dobách se rybí maso doporučovalo podávat nejdříve od 1 roku. Na základě dlouhodobých výzkumů bylo zjištěno, že pozdní podávání ryb může vést k jejich odmítání v dospělosti,“ upozorňuje nás odbornice.

Rybí maso obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin (zejména nenasycené omega 3 mastné kyseliny), vyznačuje se vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek jako např. jodu, selenu, vápníku. Ryby jsou rovněž bohaté na kvalitní bílkoviny, které jsou pro dětský organismus lehce stravitelné.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Školák, Batole