Maminka.czNovorozenec

Chraňte se proti nejčastějšímu nádorovému onemocnění u žen

redakce 28.  2.  2012
Statistiky hovoří jasně, každý rok je u zhruba půl miliónu žen odhalen zhoubný nádor děložního čípku, v České republice jde přibližně o 1 000 žen, z toho 400 zemře. Podobně jako u dalších nádorových onemocnění zvyšuje šance na úspěšnou léčbu včasná a správná diagnóza.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V moderní klinice s komplexní ambulantní péčí, Programu H Plus, s úspěchem používají novou, velmi spolehlivou metodu zpracování stěru z děložního čípku – cytologii na tenké vrstvě neboli LBC (liquid based cytology).

LBC se od tradičního stěru, Pap testu, liší tím, že buňky odebrané z děložního čípku se místo nanesení na podložní sklíčko přenesou přímo do lahvičky s tekutým stabilizačním roztokem. Dojde tak k vyšetření všech buněk, které se odebralyz děložního čípku a jejich přesnějšímu vyhodnocení. Navíc při této metodě nedochází k podhodnocení nálezu, což se stává v 10 – 30 % případů při použití klasického Pap testu,“ vysvětluje MUDr. Jan Lacheta, gynekolog Programu H Plus.

Metoda LBC umožňuje použít stejný vzorek k vyšetření na přítomnost HPV (lidský papilomavirus), případně k dalším imunohistochemickým či genetickým vyšetřením. Právě infekce lidskými papilomaviry způsobuje rakovinu děložního čípku.

MUDr. Jan Lacheta upřesňuje: „Existuje více než 100 typů tohoto viru. Můžeme je rozdělit do 2 základních skupin – viry nízkého rizika LR a viry vysokého rizika HR, které způsobují přednádorové a nádorové změny. Riziko rozvoje zhoubného nádoru děložního čípku je pro ženu nakaženou viry HPV oproti zdravé ženě 200-400x vyšší (pro srovnání je riziko rozvoje karcinomu plic u kuřáků 8x vyšší než u nekuřáků). Z toho vyplívá, že vznik zhoubného nádoru je bez přítomnosti papilomaviru téměř nemožný.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, onemocnění, Nádorové onemocnění, Vir HPV, Nádor, NEJ, Jan Lacheta, HPV, Zen, Zdraví na Heureka.cz