Maminka.czPraktické rady

Chraňte si to nejdůležitější!

Reklama 28.  11.  2011
Mnozí z nás už toužebně vyhlížejí první sněhové vločky a neklidně pokukují po svých lyžích. A není divu, za chvíli už budou zimní střediska zase plná milovníků zimních radovánek všech věkových kategorií. Nebudou mezi nimi chybět ani ti nejmladší sjezdaři, kteří se ve velkém počtu nechávají zlákat k adrenalinovějším snowboardovým a freerideovým legráckám na tratích. Ale to, co je většinou legrace, se někdy může v mžiku změnit v hrůzostrašný zážitek s celoživotními následky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V Česku ročně dochází k 400 tisícům úrazů dětí, procentuálně nejvíce právě při adrenalinových sportech. Některé lze uspokojivě vyléčit v nemocnici, ale více než 3 000 dětí musí se značnými zdravotními omezeními poté žít celý život, nezřídka plně odkázáni na pomoc druhých. Proč jsou právě adrenalinové sporty tak nebezpečné? „Dnešní děti díky internetu a počítačům nejsou natolik zvyklé trávit čas venku s kamarády při hrách a sportování. Často tak mívají problémy s nadváhou, nízkou tělesnou zdatností a správnou koordinací pohybů,“říká odbornice na úrazy z FN Motol Doc. MUDr. Veronika Benešová, CSc. A právě adrenalinové sporty vyžadují nejvíce obratnosti a zkušeností. Vážnost nehody pak nezřídka bývá umocněna tím, že jen třetina sjezdařů používá přilbu a další ochranné prvky. Přitom bez nich by se na sjezdovku vůbec vyjíždět nemělo.

Jedním ze způsobů, jak tento stav zlepšit je prevence a vzdělávání nejen dětí, ale i dospělých. I proto vznikl, za podpory VZP, projekt Neriskuj to!, který upozorňuje na nutnost používat při nebezpečných a adrenalinových sportech ochranné pomůcky a dodržovat základní pravidla bezpečnosti. Na www.neriskujto.cz jsou k dispozici informace o tom, jak bezpečně provozovat všechny nejběžnější adrenalinové sporty, ale i co dělat, když nastane úraz. Součástí projektu jsou i vzdělávací akce v terénu. Za tímto účelem speciální tým odborníků z Českého červeného kříže i zkušených adrenalinových sportovců objíždí základní školy a názorně předvádí, jak bezpečně sportovat.

Desatero mladého sportovce:

1. Nikdy nezapomínej na ochranné doplňky a přilbu.
2. Nepřeceňuj své síly.
3. Nikdy nevyjížděj úplně sám a měj při sobě mobil.
4. Nech si poradit od zkušenějších.
5. Nehazarduj se svým zdravím ani se zdravím ostatních.
6. Sportuj tam, kde jsou bezpečné a vhodné podmínky.
7. Dodržuj předepsaná pravidla.
8. Pravidelně kontroluj své vybavení, aby nebylo poškozené.
9. Když se někdo zraní, ihned mu poskytni první pomoc – volej 155.
10. Jednoduše: neriskuj!

Témata: Praktické rady