Maminka.czZdraví

Chraňte své děti při cestách za teplem

Reklama 5.  11.  2012
Vyrazit za teplem k moři a nechat sníh, déšť a plískanice následujících měsíců na pár dní doma, je rozhodně příjemná záležitost. Stále více rodin si užívá dovolenou v teplejších krajích právě v zimním období. Na první pohled by se mohlo zdát, že s vaším odjezdem necháte doma i všechna možná onemocnění, nachlazení a chřipky s chladným počasím spojená. Je ovšem důležité si uvědomit, že i u moře a v teplém podnebí je důležité myslet na své zdraví a především na zdraví vašich dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cestování a poznávání cizích zemí je pro řadu lidí nedílnou součástí životního stylu. Obzvlášť rodiny s dětmi rády vyrazí k moři, kde si užijí chvíle plné sluníčka, koupání a společných zážitků. Vyrazit na dovolenou i s těmi úplně nejmenšími není žádný problém, děti se snadno adaptují v nejrůznějších prostředích a cestování je pro ně nejen zážitkem, ale i cennou zkušeností.

Pokud cestujete s dětmi neměli byste ovšem podcenit přípravu a to v několika směrech. Základem jsou dobře zabalená zavazadla – oblečení pro všechny možné příležitosti, hygienické potřeby vhodné pro dané podnebí i prostředky hračky pro zabavení na cestu. V neposlední řadě bychom neměli zapomenout na důkladnou přípravu po stránce zdravotní. Cizí prostředí a změna podnebí se totiž může snadno projevit na aktuálním zdravotním stavu dítěte. Základem cesty je dobře vybavená lékárnička pro případ základních zdravotních problémů. Před samotnou cestou je ovšem důležité myslet i na prevenci. Váš pediatr by vám měl doporučit vhodná očkování, obzvlášť pokud se chystáte za skutečnou exotikou.

Tím, že lidé začali v dávných dobách cestovat, se mezi jednotlivými místy planety začala přenášet různá onemocnění a viry a baktérie mohou měnit svá teritoria výskytu. Je tomu tak například i u nebezpečných pneumokokových infekcí, které způsobují mimo jiné meningitidu, zápal plic a zánět středního ucha. Nejohroženější skupinou jsou v případě těchto onemocnění právě děti. Baktérie pneumokoka se vyskytuje ve více typech, jejichž zastoupení se v různých částech světa může lišit . V současnosti je u nás k dispozici pro děti do 5 let vakcína Prevenar 13, která pomáhá chránit proti třinácti typům pneumokoka.

Pokud se na dovolenou dobře připravíte a nepodceníte prevenci, můžete předejít všem nepříjemným zkušenostem spojeným s onemocněním dítěte. Na místě je důležité pak dodržovat několik základních pravidel. I když jedete někam, kde je velké horko, hlídejte, aby byly vaše děti po koupání v teple a také se pokuste vyhnout velkým teplotním přechodům spojeným s přemírou klimatizací. Důležité je také poté, co děti vylezou z vody, je pořádně usušit, a to včetně uší, čímž předejdete nepříjemné infekci, která může způsobit zánět středouší. Než vyrazíte na dovolenou, zjistěte si všechny potřebné informace a tak si budete moc čas strávený s vašimi nejbližšími naplno užít.

Prevenar 13 je registrovaný léčivý přípravek. Přečtěte si pečlivě příbalovou informaci.
O možnostech očkování se poraďte se svým lékařem. Podobně jako ostatní vakcíny ani přípravek Prevenar 13 nebude chránit 100% očkovaných osob.

www.prevenar13.cz

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz