Maminka.czTěhotenství

Chřipková epidemie: Mám odložit těhotenství?

Barbora Neubergerová 3.  2.  2016
Doba plískanic, sychrava a respiračních infekcí je tady. Je třeba se obávat otěhotnění v této době? A je možné podpořit vlastní imunitu tak, aby to případnému těhotenství neublížilo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plánování potomka je velmi zodpovědný krok, a nejednu maminku v té souvislosti napadne, že vlastně neví, zda by kvůli aktuálně probíhajícím virovým respiračním a chřipkovým nákazám, kterých je všude plno, svůj záměr otěhotnět neměla na chvíli pozdržet.

„Pravda je, že respirační infekce a chřipky jsou onemocnění, která se šíří velmi rychle. To znamená, že riziko toho, že jimi člověk onemocnění v době jejich zvýšeného výskytu, je relativně vysoké. Ženy, které plánují početí, případně v době respiračních nákaz podstupují léčbu neplodnosti, by však neměly zbytečně propadat panice. Je potřeba rozlišovat běžná onemocnění horních cest dýchacích, a chřipku jako takovou. Pokud by došlo k otěhotnění v době běžného nachlazení, průběh těhotenství a vývoj embrya by to zásadně neovlivnilo,“ uklidnila lékařka Kateřina Veselá, ředitelka Sanatoria Repromeda a pokračuje. „Skutečná chřipka nebo závažné respirační onemocnění však na vývoj plodu vliv mít mohou.“

Chřipka a nachlazení v těhotenství? To zvládnete!

Zvyšte si imunitu

Virové infekce jsou nákazy, na které se nepředepisují antibiotika, jejich léčba spočívá zejména v podávání léků mírnících potíže, a v práci imunitního systému, který se s nemocí musí vyrovnat vlastními silami.

Jak tělu pomoci, aby v době rizika nákaz, nemoci lépe odolávalo? „Zcela přirozeným a pro těhotenství bezpečným způsobem posílení imunity je zvýšený přísun vitaminů, zejména vitaminu C. Ten je obsažen například v citrusech, jablkách, paprikách a dalším ovoci a zelenině, ale je třeba i v šípkovém čaji. Vitamin C je obsažen i v celé řadě potravinových doplňků určených pro posílení imunity. V případě, že žena plánuje početí, je při výběru potravinových doplňků vhodná konzultace s lékařem nebo lékárníkem. To platí i o bylinných směsích určených k přípravě čajů na posílení imunity, případně i o lécích, které žena užívá na zmírnění teploty, bolesti svalů, kašli či rýmě,“ doplňuje lékařka.

K podpoře obranyschopnosti organismu a k prohřátí je možné si připravit i čaje doma. „Vhodný je čaj ze zázvoru, ženšenu či máty ochucený citronem a medem, nebo čaj se skořicí," doporučila lékařka.

Existuje řada bylin a směsí, které pomáhají v prevenci nachlazení. Všechny jmenované ingredience prohřejí organismus a mají pozitivní vliv na podporu imunity a jsou bezpečné i z pohledu plánovaného těhotenství.

Ale pozor! V těhotenství tyto zahřívací potraviny a byliny ve větší koncentraci vhodné nejsou a nad složením čajové směsi je potřeba se poradit, ať už s lékařem nebo lékárníkem.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Neplodnost a IVF, Zvýšený přísun, Byliny, Běžné nachlazení, Chřipková epidemie, Epidemie, Kateřina Veselá, Bezpečný způsob, Respirační onemocnění, Repromeda, Respirační infekce, Plánované těhotenství, Výběr potravin, Zdraví na Heureka.cz