Maminka.czTěhotenství

Chřipková sezóna v těhotenství. Jak ji zvládnout bez úhony a na co si dát pozor?

Alena Dušková 18.  11.  2017
Jakmile se začnou teploty pohybovat lehce nad nulou, už v tom jedeme téměř všichni. Smrkáme, kašleme, kýcháme, bojujeme s teplotou. Obzvlášť když máme školkou či školou povinné děti. Tam se kapénkové infekce šíří rychlostí blesku. Jenže v těhotenství je třeba být opatrná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pamatuji si, jak jsem bojovala s virózou v prvním těhotenství a byla jsem rozčarovaná, že prakticky jediný lék, který je dovolený, je paralen, pro bakteriální infekce pak ještě klasický penicilin. Také léčení kašle má své limity a jakékoliv užití léku je vždycky lepší konzultovat s lékárníkem či lékařem.

Gravidita je zkrátka obdobím, kdy máte sice křehčí imunitu, zároveň si ale nemůžete moc ulevit, protože většina medikamentů by mohla vývoji plodu uškodit. Jak tedy překonat období virů, které se šíří vzduchem, bez větších obtíží?

Nezapomínejte na vitamín C

I když si s většinou virových onemocnění vaše tělo poradí a i chřipku obvykle zvládne překonat bez újmy, přesto byste se měla možným přenosům nákazy vyvarovat. Je asi trochu sci-fi vyhýbat se jízdě v MHD, pokud bydlíte ve větším městě, protože všude pěšky nedojdete. A auto taky není pokaždé ideální řešení.

Ani kontaktu s infikovanými dětmi, jestliže vodíte svoje potomky do školy či školky, úplně nezabráníte. Ale přesto můžete rozsah pohybu v podobných rizikových prostředích aspoň omezit, případně se obloukem vyhnout někomu s kapesníkem či neutuchávajícím kašlem.

Také do obchodních center nemusíte jezdit v době největšího přetlaku. Někteří lékaři doporučují nechodit do práce a raději si vyžádat krátkodobou pracovní neschopnost i tehdy, když se virus objeví ve vašem zaměstnání, byť se u vás ještě neprojevil. I když to totiž není masový jev, přesto chřipka může ohrozit vývoj plodu v prvním trimestru, případně způsobit potrat, ale i předčasný porod v závěru těhotenství, případně se přenést na novorozence, pokud se gravidní žena nakazí těsně před porodem.

Lepší je tedy na své zdraví myslet s předstihem, užívat dostatek vitaminu C, pravidelně si mýt ruce a také hodně odpočívat. Zkrátka svůj organismus nepřetěžovat a respektovat jeho potřeby.

Poradíme vám, jaké léky v těhotenství při nachlazení ano a kterým je lépe se vyhnout

Samospásné očkování?

Řešením, jak zamezit onemocnění chřipkou, může být i očkování. To potom zamezí nákaze, případně ji zmírní. Ale má to své minusy. Očkování by totiž měla žena absolvovat ideálně ještě před otěhotněním. Někteří lékaři ho totiž v době těhotenství už příliš nedoporučují.

Každopádně by mělo proběhnout v aktuálním roce, aby bylo účinné, protože je vždy upravované podle typu virů, které jsou momentálně mezi lidmi nejvíce přítomné. Starší očkování už bohužel nefunguje, na některé viry logicky nepůsobí, jelikož všechny organismy jsou v pohybu. Tedy i ty nakažlivé. Takže pokud víte, že chcete otěhotnět, a podzim klepe na dveře, tak se ideálně stavte pro vakcínu, jestliže vás chřipkové viry trochu děsí.

Pozor na bylinkové čaje

Jakmile se necítíte dobře, bolí vás klouby a svaly, jste šíleně unavená, tělesná teplota vám stoupá nad 38 °C, případně ji doprovází dušnost a dávivý kašel, pak raději vyhledejte lékaře, který vám doporučí vhodnou léčbu. Teploty překračující 38 °C jsou totiž rizikové i pro plod.

Doktoři se v případech, pokud horečky trvají několik dnů, raději přiklánějí k hospitalizaci. Samoléčba tedy v žádném případě nepřipadá v úvahu! Při běžných virózách způsobených kapénkovou infekcí, pokud je tělesná teplota v normě, stačí nemoc jen vyležet. Zkrátka zůstat v posteli, dostatečně pít a odpočívat.

Jen buďte ostražité i v případě pití různých bylinných čajů, které za normálních okolností zmírňují příznaky nachlazení a kašle. Zdaleka ne všechny jsou totiž vhodné. Některé bylinky způsobují překrvení pánve, což zvyšuje nebezpečí potratu, jiné zase můžou mít negativní dopad na vývoj dítěte. Tedy i užití bylinek raději konzultujte s praktickým lékařem, případně s magistrem v lékárně.

Proč je první trimestr nejrizikovější?

Ačkoliv je těhotenství teprve v počátku, paradoxně vašemu budoucímu miminku hrozí největší nebezpečí. Placenta a plodové obaly, které zprostředkovávají ochranu dítěte, totiž ještě nejsou vyvinuté. Obzvláště placenta je přitom pro ochranu dítěte zásadní. Zajišťuje totiž plodu přívod živin, kyslíku a zároveň odvod škodlivin.

Díky placentě nemůže imunitní systém matky poškodit imunitní systém plodu. Také odděluje krevní oběhy matky i dítěte. V počátečních třech měsících se navíc tvoří nervová soustava miminka, vytvářejí se orgány.

Celý proces zdárného vývoje tak mohou viry v krajním případě narušit. To se pak projevuje malforací (poškozením orgánů plodu či narušením centrální nervové soustavy), v nejhorších případech i spontánním potratem.

VIDEO: Alice Bendová nám prozradila zaručený lék na prochladnutí

Chřipka a nachlazení v těhotenství. Jaké léky můžete užívat?
Chřipka: Někdo ji překoná bez následků a jiné ohrožuje na životě
Může chřipka ve 12. týdnu těhotenství ohrozit vývoj plodu?

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Betynka, Očkování, Obchodní centrum, Vývoj plodu, Spontánní potrat, Prochladnutí, Běžný vir, Infekce, Vhodná léčba, Placenta, Velká obtíž, Ideální řešení, Jak, Plod, Negativní dopad, Velké město, Praktický lékař, Gravidní žena, Krevní oběh, Bylinkový čaj, Imunitní systém, První těhotenství, Kapénková infekce, Zdraví na Heureka.cz