reklama

Chutné poklady z našich regionů

Každý kout naší země má své tradice okořeněné pestrou chutí a vůní. Pojďte s námi vyzkoušet recepty, které mají ambice překročit hranice jednotlivých krajů.

Škvarkové pirohy ze Slezska

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 1 kg brambor typu B, 2 vejce, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, sůl, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g škvarků, 1 vejce, olej

Brambory uvařte ve slupce, nastrouhejte a smíchejte v míse s 1 vejcem, moukou, krupicí a solí. Vypracujte těsto a nechte odpočinout. Mezitím na pánvi na sádle orestujte nasekanou cibuli s česnekem. V misce ji pak smíchejte s nasekanými škvarky. Těsto vyválejte na 5 mm a vykrájejte přibližně 10 x 10 cm velké čtverečky. Po okrajích je potřete rozšlehaným vejcem, aby lépe držely u sebe. Naplňte je škvarkovou směsí, přehněte do trojúhelníku a upěchujte okraje. Pirohy smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Dejte okapat na papírový ubrousek. 

Klepněte pro větší obrázek

Králík na špeku z Hanácka

4 porce, 90 minut

Potřebujeme: 1 celý králík, sůl a pepř, 150 g anglické slaniny na prošpikování, 3 šalotky (nebo 1 cibule), 50 g másla, 4 stroužky česneku, kmín

Králíka naporcujte na menší díly. Osolte a opepřete, pak celého králíka důkladně prošpikujte slaninou, zbylou část nakrájejte na kostičky a orestujte s na proužky nasekanou šalotkou. Nasypte ji ke králíkovi do pekáčku, přidejte máslo, česnek a kmín. Pečte ho nejprve přiklopeného v troubě při 180 °C asi 45 minut, potom sejměte poklici a pečte ještě asi 30 minut. 

Hanácký salát 

4 porce, 30 minut + uležení

Potřebujeme: 1 hlávka červeného hlávkového zelí, 3 lžíce octa, 3 šalotky, 200 g nakládaných sladkokyselých okurek, 20 g nastrouhaného křenu, 1 lžíce olivového oleje, 150 g zakysané smetany, sůl a pepř, cukr na dochucení

Očištěné zelí nakrouhejte na jemné proužky, spařte je vroucí vodou a zakapejte octem. Protřepte a nechte okapat. Šalotky a okurky nakrájejte na jemné proužky, přidejte do mísy se zelím, vmíchejte nastrouhaný křen, olej a zakysanou smetanu. Dochuťte solí, pepřem a cukrem, popřípadě ještě octem. Dejte do chladu uležet. 

Klepněte pro větší obrázek

Pacovský kapr z Vysočiny

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 2 větší filety kapra, sůl a pepř, kmín, 150 g čerstvých hub, 40 g másla, 500 g cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje, 2 šalotky (nebo 1 cibule), 3 stroužky česneku

Filety kapra nakrájejte na porce, osolte, opepřete a vložte do pekáčku. Přidejte kmín, očištěné a nakrájené houby, máslo a pár cherry rajčátek na ozdobu. Pečte 
v troubě při 180 °C nejprve přiklopené asi 15 minut a na posledních 5 minut odklopte. Mezitím na pánvi orestujte nadrobno nasekané šalotky a česnek, poté přidejte pokrájená rajčátka, osolte a opepřete. Jakmile rajčátka změknou, rozmačkejte je, podle potřeby podlévejte vodou. Upečené filety přelijte rajčatovou omáčkou. Náš TIP: Omáčku můžete přidat na posledních 5 minut do pekáčku ke kaprovi. 

Klepněte pro větší obrázek

Staročeský báč z Domažlicka

4 porce, 2 hodiny

Potřebujeme: 500 ml plnotučného mléka, 40 g čerstvého droždí, špetka krupicového cukru, 750 g brambor typu B, 250 g anglické slaniny, 50 g škvarků, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce + na potření, 3 stroužky česneku, sůl, 2 hrsti majoránky, sádlo nebo máslo na vymazání

Polovinu mléka trochu ohřejte, rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek. Brambory oloupejte, nastrouhejte a vyždímejte z nich přebytečnou tekutinu. Poté je spařte zbylým ohřátým mlékem. Na pánvi orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a škvarky. Brambory smíchejte s mlékem, moukami, kváskem, vejci, pasírovaným česnekem, slaninou a škvarky. Dochuťte solí a majoránkou, vše zpracujte v těsto a nechte kynout asi 1 hodinu. Vymažte pekáček, vlijte těsto a pečte při 200 °C asi 45 minut. Během pečení podle potřeby potírejte rozšlehaným vejcem. 

Klepněte pro větší obrázek

Couračka z Krkonoš

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 500 g uzeného masa, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru, 3 brambory typu B, 5 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 2 bobkové listy, kmín, 2 stroužky česneku, 200 g kysaného zelí, 200 ml smetany 33%, sůl a pepř

Uzené maso povařte ve vodě asi 10 minut. Poté vodu vyměňte a vařte dalších 30 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Zalijte hovězím a uzeným vývarem. Jakmile přijde k varu, přidejte na kostky nakrájené brambory, koření a česnek. Vařte do změknutí, pak vmíchejte zelí a pokrájené maso. Vařte 5 minut, přidejte smetanu, sůl a pepř. 

Klepněte pro větší obrázek

Šumavská bramboračka 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 2 hrsti sušených hub (nebo čerstvých), 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 g hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru (nebo hovězího), 1 petržel, 2 mrkve, 1 menšího celeru, 6 větších brambor typu B, 2 hrsti majoránky, kmín, sůl a pepř

Pokud máte sušené houby, namočte je do horké vody, aby změkly. Poté sceďte a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Na sádle orestujte najemno nasekanou cibuli. Jakmile zezlátne, přidejte česnek. Za stálého míchání přidejte mouku, dokud se nevytvoří světlá jíška. Zalijte ji vývarem a pořádně promíchejte. Vařte na mírném plameni asi 20 minut. Potom přidejte nadrobno nakrájenou zeleninu, brambory a houby. Dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem. Vařte tak dlouho, až budou brambory a zelenina měkké. 

Klepněte pro větší obrázek

Pražský koláč 

2 koláče, 125 minut

Potřebujeme: TĚSTO: 500 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, 150 ml plnotučného mléka, 250 g majonézy, 60 g krupicového cukru, 1 vejce, 1 lžička soli, 1 vejce na potření KRÉM: 500 ml plnotučného mléka, 160 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 balení vanilkového pudinkového prášku, 250 g másla, 150 ml smetany ke šlehání (min. 30%) DROBENKA: 100 g polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžíce mleté skořice

Do mísy odvažte mouku, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, zalijte je 2/3 vlažného mléka, promíchejte s troškou mouky a pak ještě zasypte moukou. Přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi 30 minut. Potom přidejte majonézu, cukr, vejce, sůl a zbylé vlažné mléko. Vypracujte těsto, vytvořte bochánek a opět přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout 45 minut. Znova těsto propracujte, rozdělte jej na dva bochánky, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a rukou je roztlačte na placku o výšce 3 cm. Nechte 30 minut kynout.

Poté koláče potřete rozšlehaným vejcem, zasypte drobenkou z mouky, másla, cukru a skořice. Pečte v troubě při teplotě 160 °C, asi 20 minut. Nechte vychladnout. Vanilkový prášek promíchejte s 250 ml mléka, zbývající mléko smíchejte s cukry a přiveďte k varu. Vlijte k němu vanilkové mléko a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Odstavte a nechte vychladnout. Nakonec do něj vmíchejte nakrájené máslo a šlehačku. Koláč rozkrojte, spodní část potřetete krémem, přiklopte a podávejte. 

Klepněte pro větší obrázek

Skořicové koláčky ze severozápadních Čech

1 plech, 80 minut

Potřebujeme: TĚSTO: 42 g droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 500 g polohrubé mouky, 2 vejce + na potření, 100 g hery, špetka soli, moučkový cukr NÁPLŇ: máslo, krystalový cukr, mletá skořice

Do hrnku nalijte trochu vlažné vody, do ní rozdrobte droždí a vmíchejte cukr. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku, vejce, tuk, špetku soli a přilijte vzešlý kvásek. Vypracujte vláčnější těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout alespoň 30 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pak ho opět propracujte, vyválejte plát a potřete ho rozpuštěným máslem.

Zasypte bohatě krystalovým cukrem a mletou skořicí. Zarolujte a nakrájejte na asi 2 cm silné řezy – „šneky“. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, maximálně 15 minut. Po vychladnutí můžete koláčky ještě posypat moučkovým cukrem.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: David Turecký, food styling: Štěpán Vašák, decor styling: Markéta Zindulková 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Teď je důležité neupozorňovat na sebe, ale podporovat tým. Se všemi blízkými lidmi se rády pobavíte, určitě ale nepolevíte ve svém…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama