Maminka.czPraktické rady

Chybí vám vitalita? Zkuste aplikovat náš denní plán

Iva Endrychová 3.  2.  2015
Pracovat a ještě přitom udržet domácnost v chodu vyžaduje spoustu sil. Ty pak nutně někde chybějí. Jak mít dostatek energie na každý den? Máme pro vás pár užitečných rad.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Unavená? Bez nálady? Jedete na doraz? Nejspíš máte také pocit, že vás všechno bolí (což vlastně odpovídá skutečnosti). Po zazvonění budíku si připadáte malátná, z postele se doslova musíte vykopat. Teď honem připravit snídani a vypravit děti do školy. Na odpolední pracovní schůzce vše odkývete, hlavně aby už byl konec. Po cestě domů přemýšlíte, co připravíte k večeři. Jakmile děti spokojeně leží v postelích, padnete zcela vysílená i vy…

Pracující maminky jsou prostě přetažené a stále ve stresu, což může oslabovat jejich imunitu. Když však dodržíte několik bodů, najdete dostatek sil pro zvládnutí náročného dne.

6.00: Zvoní budík

Přemlouváte se, že musíte vylézt, ale nakonec vyhraje tlačítko „odložit“. To však vaší energii neprospívá a je to kontraproduktivní. 

Životabudič 1: Raději si nastavte budík na pozdější dobu a postavte ho na druhou stranu místnosti. Abyste ho utišila, budete muset vstát z postele. A znova se do ní vracet? To už opravdu nemá smysl. Je dobré být rychlejší než děti, budete mít chvíli pro sebe.

Životabudič 2: Pokud si ráno připadáte jako zpomalený film, probuďte se tancem nebo rozcvičkou. Energii dodá i pohyb ve střední kardiovaskulární zátěži, tedy rychlá chůze. 

7.00: Všichni snídají, tedy až na vás

Vynechání snídaně je však jednou z největších chyb. Tělo pak totiž nezvládá regulovat hladinu krevního cukru a inzulinu a to může negativně ovlivnit i vaši energii.

Životabudič 1: Vaše snídaně by měla obsahovat kombinaci bílkovin a vlákniny pro stálý přísun cukru do krve. Tak budete mít dostatek elánu a dobrou náladu si udržíte až do oběda. Pokud nestíháte snídani v klidu, přibalte si na cestu do práce řecký jogurt (má dvakrát tolik bílkovin než ten běžný, navíc obsahuje více vápníku) a banán.

Životabudič 2: Potřebujete kávu? Dopoledne je to v pořádku. Kofein v kávě má však jen krátkodobý efekt. Pokud je to možné, dejte si ji raději až dopoledne v práci. Příliš mnoho kofeinu způsobuje stres a podrážděnost, ale na druhou stranu vám dopolední káva dodá sílu do práce, když to opravdu potřebujete.

9.45: Čeká vás spousta práce

Seznam věcí, které musíte dneska udělat, je fakt dlouhý. Při pohledu do něj se vám panenky jen protáčejí hrůzou a vy přímo cítíte, jak se z vašeho těla vytrácí energie.

Životabudič 1: Úkoly řešte v pořadí od těch jednoduchých, třeba každý den se opakujících, k těm složitějším. Postupným řešením úkolů, které mají reálný cíl, totiž napodobujete meditaci a aktivujete mozek, a tak si postupně obnovujete vitalitu.

Životabudič 2: Vyměňte židli za sezení na míči. Dopřejte si každý den alespoň dvacet minut tohoto nestabilního posezení. Zpevňujete tím střed těla, zlepšujete jeho držení a díky tomu, že se udržujete v pohybu, proudí ve vás i víc energie.

12.25: Schůzka střídá schůzku a vy nestíháte oběd

Nedivte se, že jste malátná a sotva se vlečete (i když na podpatcích). Pokud jíte příliš málo, jste slabá, unavená a roztěkaná. Více práce zvládnete, když vaše tělo bude mít co spalovat, dobíjet baterky.

Životabudič 1: Oběd si do svého diáře naplánujte stejně jako schůzku. Určitě zvládnete sníst alespoň salát s nějakým kvalitním zdrojem bílkovin. Máte často pracovní obědy? Vynechejte chleba (tak jako cukr i škrob má nízký glykemický index). Nahraďte ho raději porcí zeleniny navíc. 

Životabudič 2: A když už jsme u toho, před návratem do práce obejděte blok s kancelářemi. Prostě si po obědě dopřejte krátkou procházku. Několikaminutová chůze dodá kyslík, pročistí hlavu a nastartuje k odpolední práci.

14.30: Neustále zíráte do obrazovky

Vaše oči jsou unavené, takže i zbytek organismu bojuje s únavou. Řada maminek po většinu pracovního dne kouká do počítače, tudíž není divu, že mají unavené oči.

Životabudič 1: Očím ulevíte a osvěžíte je aplikováním pravidla 20-20-20: Po 20 minutách práce na počítači si dejte nejméně 20vteřinovou pauzu, ve které se budete dívat na něco, co je od vás alespoň 20 metrů vzdálené.

Životabudič 2: Zkuste oční tělocvik: Točit jimi, střídavě se dívat dolů a nahoru. Někdy pomohou i oční kapky proti vysychání očí. Poraďte se v lékárně.

16.00: Útlum. Jste unavená

Honí vás mlsná a chcete něco sladkého. Vaše energie je na bodu mrazu, a pokud se teď vrhnete na cukrovinky z automatu, spadnete do deprese ještě hlouběji. Rychlé cukry, které byste přijala v podobě čokoládové sušenky, vás sice rychle vzpruží, ale následně způsobí velký pokles hladiny cukru v krvi. To činnost mozku jen utlumí, vy se budete cítit ospalejší a hlad vás brzy zase překvapí.

Životabudič 1: Pokud potřebujete svačinku, dejte si rýžový chlebíček s trochou arašídového másla (cukry) a malou porci tvrdého sýra (bílkoviny). Kávu nahraďte zeleným čajem, obsahuje méně kofeinu.

Životabudič 2: V práci jste jako k židli přikovaná? To je nejjistější způsob, jak se cítit vyčerpána. Vzpruhu vám dodá malá procházka. Ignorujte výtah, a to jak pro cestu dolů, tak i nahoru. Navíc rychlý sprint po schodech dodá mozkovým buňkám spoustu kyslíku a restartuje metabolismus.

18.30: Konečně doma

Rodina sní o teplé večeři, ale vám chybí chuť i nálada něco vařit.

Životabudič 1: Místo abyste rodinu odbyla chlebem s máslem, což tedy rozhodně zdravá večeře není, hoďte na pánvičku kuře nebo krevety, přidejte zeleninu, osmažte tuto směs a podávejte s kopečkem rýže natural. Nebo se vybičujte a vytvořte rychlé krůtí karbanátky se salátem. Náladu při vaření určitě zlepší nějaká hudba.

Životabudič 2: Pokud byste si chtěla večer dopřát trochu vína, pak platí: čím dříve, tím lépe. Alkohol totiž způsobuje, že mozek tráví více času v mělké fázi spánku na úkor té hluboké. Možná jste si sama už všimla, že když večer popíjíte, budíte se dřív než obvykle a méně odpočatá. 

20.45: Příprava na noc

Děti jsou v pelechu, takže máte čas si na chvilku sednout před obrazovku. Ještě doháníte pracovní resty nebo nakupujete po síti? Pak se nedivte, že neusnete. Stimulujete mozek.

Životabudič 1: Pro lepší spánek zkuste zkopírovat spánkové rituály na zklidnění, které praktikujete s dítětem. Večer už nedělejte nic náročného. 
Snažte se vytvořit si doma spíše klidnou a pozitivní atmosféru – tak jako pro svého potomka. Ani vy přece neukládáte dítě do postele s tím, co všechno budete muset zítra udělat. Snažte se tedy zklidnit, spánek pak přijde naprosto přirozeně.

Životabudič 2: Pokud už večer musíte sledovat televizi, vyhněte se zprávám a dopřejte si lehké občerstvení. Světlo v pokoji ztlumte, tmavá místnost totiž podporuje tvorbu melatoninu, což je hormon, který usnadňuje usnutí.

23.30: Už chci spát!

Spát jste šla před hodinou, ale stále se převalujete a nemůžete zabrat? Před očima vám roluje seznam věcí, které musíte zítra zařídit, a váš mozek prostě neodpočívá. Přitom kvalitní noční spánek potřebujete ze všeho nejvíc. Obnovuje totiž rovnováhu chemických látek ve vašem těle a životní energii.

Životabudič 1: Pokud se ve vaší mysli odehrávají závody, mějte na nočním stolku tužku a papír a myšlenky si zapište. Tak je vytěsníte, ale zároveň na ně nezapomenete. 

Životabudič 2: Budíte se v noci horkem? Mějte u postele sklenici vody. Pitím klesne vaše tělesná teplota, takže zase rychle usnete a ráno budete dobře vyspaná a svěží. 

Zlozvyky, které vás okrádají o energii 

  • Vaše kancelář je naprosto sterilní. Když kancelář nebo pracovní místo oživíte několika rostlinami, vrátí se rychle ztracená energie. Lidé jsou takzvaní biofilici, jejich podstata je založená na soužití s dalšími živými organismy. Pohled na rostliny je jedním z nejjednodušších způsobů, jak znovu získat energii, vypořádat se se stresem a celkově „ožít“.
  • Cvičení po práci. Je fajn si denní stres vybít cvičením v okamžiku, kdy máte volno, ale cvičení na podporu kardiovaskulárního systému večer od vás vzdaluje spánek a ubírá energii na zítra. Podle odborníků v oblasti fitness je lepší dopřát si večer třeba hodinu jógy, tak se bude lépe usínat. Aerobní cvičení si nechte spíše na dopolední hodiny.
  • Osobní záležitosti vyřizujete zásadně v noci. Probírání stresových témat, jako jsou rodinné problémy a finance, pozdě v noci vaše srdce spíše vyburcuje k závodu, než aby ho to připravilo na odpočinek. Snažte se proto tyto problémy řešit v průběhu dne nebo v podvečer. Před spaním byste se starostmi neměla vůbec zatěžovat.
  • Před spánkem bohatě večeříte. Pokud si chcete večer odlehčit, jezte jen lehce. Jestliže budete večeřet jídla s vysokým podílem tuku, soli a kalorií, budete se druhý den v dopoledních hodinách cítit těžce a nafoukle, nebude se vám vůbec chtít z postele. Dostaví se jakási „potravinová kocovina“. Pokud máte oslavu, dopřejte si lehké jídlo bohaté na proteiny, třeba trochu čočkového salátu, rybu, zeleninu, ovoce. 

Foto: Profimedia.cz

Témata: Časopis Maminka, Praktické rady, Krása a styl, Nezapomínejte na sebe, cukrovinky, Osobní záležitost, Dopolední hodina, Plán, Pelé, Den, Náš, Minuta práce, Noční spánek, Stálý přísun, Chlebíček, Den P, Vital, Kardiovaskulární systém, Lehké jídlo, Restart, Vít, Pracovní místo, Rychlá chůze, Pracovní rest, Glykemický index

Video