Maminka.czČasopis Maminka

Chyby čerstvých rodičů. Vyvarujte se těch nejčastějších

Klára Kotábová 23.  11.  2013
Zjistěte, jaké jsou největší trapasy, které se mohou přihodit i vám – pokud si nedáte pozor!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V šichni rodiče chybují. Možná i proto, že jsou to zkrátka jen lidé a jako takoví na to mají nárok. Chcete důkaz?

Vzpomeňte si na své dětství a své rodiče. Byli bezchybní? Tak vidíte. A vy jdete přesně v jejich stopách, do kterých za pár let vklouzne i vaše dítě. U rodičovství opravdu neplatí, že chybami se člověk učí. Naopak. Nikdo není neomylný a čerství rodiče? Po dobu, než se s miminkem srovnají, jsou úplně jiným živočišným druhem, řečeno s nadsázkou. Příchod nového člena rodiny je totiž taková smršť, že si ji dokáže představit jen ten, kdo něčím podobným prošel. Abyste ale netápala s nemluvnětem v ruce úplně zbytečně, máme pro vás tipy, které vám pomohou trochu se v novém a chaotickém světě zorientovat.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Zelená stolice u kojenců

Chyba č. 1: Panika za všech okolností, v každé situaci

Většina čerstvých rodičů má zveličené představy o tom, co se bude dít v nadcházejícím období. Navíc přehnaně reagují na pláč dítěte, jeho pokňourávání, ublinknutí a další projevy.

Mají zkrátka o svého drobečka obrovský strach, kterého se nezbaví ani během spánku. Místo aby odpočívali, poslouchají zvuky z postýlky a kontrolují, jestli miminko dýchá, případně si ho uloží do velké postele, ale zase panikaří, že ho zalehnou, takže raději celou noc nezamhouří oka. Stačí tři dny v tomto rytmu a rodič je na zhroucení a de facto nevnímá nic z toho, co se mu novorozenec snaží sdělit.

Porodní asistentky mají jednu radu. Až si nebudete vědět rady a začnete si myslet, že své zlatíčko trápíte, protože ho neumíte pochovat, pomazlit a podobně, nadechněte se a vzpomeňte si na cestu, kterou přišlo na svět. Novorozenci jsou mnohem přizpůsobivější, než si myslíte, takže se nebojte, že mu utrhnete ruku a podobně. Taktéž nemějte strach, že kojením dáváte dítěti moc nebo málo potravy. Miminko jí instinktivně a pozná, jestli má bříško plné, či nikoli. Nepropadejte panice, každý problém se dá řešit a většina toho, co jako starost vnímáte, ani komplikací není. Chce to jen zvolnit a víc poslouchat intuici.

Chyba č. 2: Nenecháte dítě plakat

Většina rodičů si myslí, že je jejich hlavním úkolem hlídat, aby děťátko neplakalo, tvrdí Jennifer Walkerová, pediatrička a autorka knihy „Proč děti pláčou“. Je to proto, že pláč se dospělým pojí s něčím nepříjemným a maminky a tatínkové samozřejmě chtějí, aby jejich miminko nelibé pocity najevo nedávalo. Jenže děti pláčou a plakat budou, i když vy se budete stresovat, že neděláte všechno, jak byste měla. Pláč je jejich dorozumívacím prostředkem, a jestli jste si v průběhu těhotenství přečetla, že spokojené dítě nepláče, zapomeňte na to. Děti pláčou i syté, dobře vyspané, ve vaší náruči. Třeba proto, že chtějí vidět vaši reakci. Takže se zase tak moc občasnými slzičkami nestresujte. Bolestivý pláč snadno poznáte…

Chyba č. 3: Budíte miminko na kojení

To není až tak velká chyba, pokud vaše děťátko neprospívá, trpí novorozeneckou žloutenkou, vy užíváte například antiepileptika a je tedy pravděpodobné, že alespoň jejich část prostupuje do mateřského mléka a miminko by mohlo být v důsledku toho spavé. V porodnici vás sice naučili, že by děťátko mělo být kojeno ve tříhodinovém intervalu, pokud si ale novorozenec přispí a vzbudí se o půl hodiny později, nejedná se o tragédii. Budete-li ale dítě budit pravidelně a nikdy ho nenecháte pořádně dospat, vyroste z něj protivný a rozmrzelý človíček, který nebude vnímat své potřeby. Navíc kojené děti by měly v noci spát co nejdéle, aby pochopily střídání rytmu den/noc. I vy jako kojící maminka potřebujete nabrat síly, takže si budíka raději nenatahujte. V případě, že se vaše zlatíčko v noci vzbudí, nakrmte ho, ale nemusíte kvůli tomu hlídat čas na minutu přesně.

Chyba č. 4: Jaký je rozdíl mezi obyčejným odplivnutím a ublinknutím?

Stačí malá slina a maminky novorozenců se začínají děsit, že jejich miminko zvrací, že má nejspíš střevní obtíže, a většina prvorodiček běží k pediatrovi, aby zjistili, že je všechno v pořádku. Rozdíl mezi ublinkáváním a zvracením je viditelný na první pohled. Uplivnout si dítě může obrazně řečeno „přes celý pokoj“, zvracení je frekventovanější, přichází ve vlnách po třiceti až pětačtyřiceti minutách po krmení a nebývá silné, ale objemově mnohem větší.

Chyba č. 5: S teplotou nad 37 °C přichází ke slovu okamžitě nurofen

Nikdy. Léky podávejte novorozencům teprve po dohodě s pediatrem. Novorozenci nemají dovyvinutou termoregulaci a standardně se jejich teplota může vyšplhat až k 37,5 °C, aniž byste se musela děsit, že se s vaším zlatíčkem něco děje, a balit celou rodinu na výlet na nejbližší pohotovost. Možná si myslíte, že byste měla léky tišící horečku začít podávat okamžitě, jakmile se vám ukazatel na teploměru nezdá, není to ale vůbec pravda. Imunitní systém dítěte se musí naučit bránit, je proto lepší den pozorovat, jestli teplota stoupá k 38 °C, a teprve s nástupem horečky začít podávat léky tišící ji. V případě, že nedáte organismu prostor, aby zabojoval, můžete se pomalu dopracovat k tomu, že vaše zlatíčko bude mít imunitní obranný štít snížený celoživotně.

Chyba č. 6: Nesprávně nainstalovaná autosedačka ve vašem vozidle

Odborníci si dělají legraci, že tzv. novorodiče, kteří umí správně nainstalovat a zabezpečit autosedačku, jsou stejnou vzácností jako modrý mauritius. Proto je dobré, jakmile si sedačku pro svého potomka koupíte, vyrazit do obchodu či autorizovaného servisu a nechat si předvést, jak se správně jistí, kde jsou pojistky a co všechno udělat pro to, aby cesta byla pro dítě opravdu bezpečná. Křehký dětský život může mnohdy záviset právě na tom, jestli jste měla pět minut čas nastudovat, jak sedačku správně připravit před jízdou. Věděla jste, že z pěti bezpečnostních úchytů využívá u standardní autosedačky většina rodičů jenom tři, někteří jiní dokonce skořepinu nepoutají s tím, že ji pouze pevně uchytí mezi sedadlo zadní a řidiče? Kromě toho nezapomínejte na další varování. Kde je dětská sedačka, musí být ve všech případech vypnuté airbagy.

Chyba č. 7: Opomíjená péče o zoubky

Stomatologové varovně zdvihají prst: rodiče velmi často nemyslí na zuby dětí – zkrátka proto, že je v dásních zatím nemají.
A o mléčný chrup se začínají (pokud vůbec) starat až v okamžiku, kdy je příliš pozdě. Kromě toho, že zanedbáním hygieny ničíte ratolesti šanci, aby se jednou mohla chlubit zdravým chrupem, dítě si nikdy nezautomatizuje hygienické návyky, nebude péči o zuby brát jako samozřejmost a v dospělosti brzo skončí s můstky, případně protézou – pokud na ni bude mít. Jak předejít už v době miminkovské obtížím, které mohou nastat, když se ústní dutině dítěte nebudete dostatečně věnovat?

1. Nedávejte své ratolesti mléko v noci, pokud potom nebudete dásně čistit. Rizika vzniku zubního plaku a následně kazů na mléčném chrupu jsou nezvratná a poměrně vysoká. Dásně od narození čistěte prsťáčkem, později pak přejděte na dětské zubní kartáčky a spolu s dítětem si z péče o zoubky udělejte skvělou zábavu.

2. Jestliže nemáte chuť utrácet za prsťáček, dásně čistěte obyčejnou gázou. Jemným krouživým pohybem je setřete. Dásně i zoubky teprve se klubající z ulity. Kartáček na zuby používejte přibližně od jednoho roku věku.

3. Je velmi důležité kontrolovat, jestli má vaše zlatíčko dostatek fluoridu. Přirozeně je obsažený ve vodě a pomáhá posilovat zubní sklovinu. Někdy je ale třeba dětem (například v případě onemocnění a častého podávání antibiotik) fluorid dodat v tabletách. To ale vždycky konzultujte se svým ošetřujícím stomatologem a dětským lékařem.

Chyba č. 8: Ignorujete svatbu

Psychologové tvrdí, že je dobré, aby se miminko narodilo do kompletní rodiny. Aby se nemuselo jednou ptát, proč se jmenuje jinak než tatínek nebo maminka. Navíc svatba jako taková vztahy posiluje. Rodiče, kteří jsou zároveň manželi, nemají tendenci od problémů utíkat, ale chtějí je řešit. Pokud tedy svatbu odkládáte na neurčito, zvažte, že v manželství bude vašim společným dětem rozhodně lépe. Budou se cítit v bezpečí.

Navíc potřebují mužské i ženské vzory. A věděla jste, že děti, které vyrůstají v kompletních rodinách, bývají méně často předváděny na policejní stanici? Už jen pro ten poslední důvod zvažte, jestli se vám odmítání prstýnku vyplatí.

Chyba č. 9: Před dítětem se příliš hádáte

Dělají to všichni rodiče a poměrně často. Kvůli novým emocím a situacím, se kterými se musí vyrovnat, bojují nejen sami se sebou, ale i s partnerem. Maminky mají pocit, že veškerá tíha odpovědnosti za chod rodiny i péči o miminko je na nich, tatínci se cítí odstrčení s pocitem, že se jim jejich milující partnerka nevěnuje tak, jak by si zasloužili. Není tomu tak, rodiče děťátka by si měli dát oddechový čas a před dítětem si nesdělovat zvýšeným hlasem křivdy, o kterých si myslí, že se jim dějí.

Kromě toho začnou vytahovat i ublíženosti z minula, pocit, že ratolest nedostává všechno, co by měla, a ten, koho se spor týká nejvíc, tedy miminko, jen zoufale kouká z postýlky a chce zakřičet: Zadržte. Jenže to neumí a do duše se mu vrývají podprahové signály, že maminka s tatínkem se nemají rádi a že to může být právě kvůli němu. Na druhou stranu je fakt, že ani přehrávání pozitivních emocí není tím nejlepším, čím potomkovi prospějete. Naučte už novorozence, že ani rodiče nejsou věčně vysmátí, že mají náladu občas dobrou, občas špatnou, ale nikdy se neobrací se vztekem na dítě. Učte ho, jak pracovat s emocemi, když to neodpozoruje od vás, nenaučí se to nikdy, a to byste přece nechtěla.

Chyba č. 10: Věří nedůvěryhodným vzorům

Novorodiče si chtějí sehnat co nejvíc odborných rad, aby byli v obraze. Problém je ten, že většina toho, co se nachází na internetu, je vhodná tak do odpadkového koše a není možné vnímat rady kohosi neznámého jako bernou minci. Nejlepší je, pokud se budete ke svému rodičovství stavět zodpovědně, budete se snažit nastudovat si odborné texty, ale do diskusí na internetu nebo Facebooku se nebudete ani okem dívat.

Spíš sledujte vlastní intuici a vnímejte, jak vám radí. Pokud budete tápat, obraťte se na kamarádku, které opravdu důvěřujete. Jestliže si ani tehdy nebudete jistá, poraďte se s pediatrem, případně si sepisujte své dotazy a vyzkoušejte správnou odpověď získat od neonatologa v porodnici. Mějte na paměti to, že například diskuse ohledně očkování mohou být hodně emotivní a doporučení maminky z jiného konce republiky vám dítě neochrání. Stejně tak nedejte na rady ohledně příkrmů od někoho, kdo vašeho potomka nikdy neviděl. Věřte publikacím, které jsou ověřené.

Chyb, kterých se rodiče dopouštějí v době, kdy se s novým členem rodiny sžívají, je další tisíc. Maminky můžou zjistit, že jedly nevhodné dobroty, které miminku neprospívaly, tatínkové časem pochopí, jaký styl houpání jejich novorozeně upřednostňuje nejvíc. S trochou nadsázky se dá říci, že péče o dítě má mnoho společného s jízdou autem. Také se zpočátku za volantem bojíte, abyste zvládla sledovat, co se děje kolem vás, po několika stovkách kilometrů pochopíte, že zrcátka občas mohou sloužit i k tomu, že se nalíčíte, přestanete se stresovat z každého vozidla projíždějícího kolem vás a možná budete schopna za jízdy poslouchat rádio. U malého miminka také máte nejprve rozklepané ruce a kromě něj nevnímáte nic jiného, později zjistíte, že spousta potíží se dá vyřešit i tím, že zastavíte, zpomalíte a zhluboka se nadechnete, a ve finále jedno pohlazení po tváři vyřeší víc, než kdybyste četla učený manuál k dítěti.

A nebojte, i když budete mít pocit, že si neodpočinete už nikdy, po pár týdnech stresu z toho, že nic nezvládnete, zjistíte, že kávu si klidně můžete dát, stejně jako nohy na stůl. A až budou ratolesti rok dva, budete v pohodě, protože budete vědět, co přesně od vás chce, a až na drobné kolize bude všechno fungovat tak, jak má.

Článek vyšel v časopisu Maminka 11/2013

Témata: Děti, Časopis Maminka, Očkování, Protivný, Kompletní rodina, Celý pokoj, Vývar, Kojící maminka, Zubní plak, Airbag, Poslední důvod, Čerstvý rodič, Obrovský strach, Dětská sedačka, Mléčný chrup, Spokojené dítě, Nurofen, Walker, Zdravý chrup, NEJ, Zvýšený hlas