Maminka.czRodina a vy

Chytrý po tátovi? Omyl. Inteligenci děti dědí od matek, tvrdí vědci

kog 11.  9.  2018
Syn či dcera přinese jedničku nebo pochvalu ze školy a váš muž se dme pýchou, že je celý on. V některých ohledech určitě ano, ale inteligenci děti dědí od matky, nikoliv od otce. Alespoň to tvrdí vědci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak je to možné? Inteligence je totiž závislá na chromozomu X. Ženy mají tyto chromozomy dva a muži pouze jeden. Navíc inteligence patří mezi podmíněné geny a ty fungují jen v případě, že pocházejí od matky, nikoliv od otce. Více si můžete přečíst TADY.

Vědci to ověřili i na studii, kterou prováděli za použití geneticky modifikovaných myší. Myši s velkou dávkou mateřských genů měly výrazně větší hlavy i mozky, ale malá tělíčka. Zvířata, která měla vyšší dávku genů od otce, měla naopak menší mozky, ale větší těla. 

Jaký druh inteligence má vaše dítě? Logickou, sociální, nebo pohybovou?

Zkoumali i další části mozku a zjistili zajímavou věc: Otcovské buňky ovlivňují funkce, mezi které patří spíš sexualita, potravinové návyky či agrese. Nepodařilo se jim však zjistit, jak je to s dalšími funkcemi, jako jsou třeba uvažování, myšlení či jazyk.

5 rad, které se osvědčily švédským rodičům

Předmětem zkoumání ale nebyly jen myši. Výzkumu se účastnilo i několik tisíc lidí a většina z nich opravdu měla IQ stejné jako jejich matky. Jenže výzkumní pracovníci přišli i na to, že genetika není jediným faktorem ovlivňujícím inteligenci. Určuje pouze 40–60 %, zbytek je závislý na prostředí, v kterém se vyvíjíme a rosteme. I zde však hrají matky velmi důležitou roli.

Génius, nebo hyperaktivní raubíř? Rozhodne DHA už v těhotenství
Aspergerův syndrom: Chytré děti, které nerozumí světu
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství

 

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Otec, Genetika, sexualita, song, Inteligence, Aspergerův syndrom, Jediný faktor, Vědec, Raubíř, Gen, Matka, Máť, Génius, Zajímavá věc, Táta, Malé tělíčko, Omyl, Děd, Velká dávka, Domácí úkol