Maminka.czNovorozenec

„Cibulové“ pravidlo vrstvení. Víte, jak miminko obléknout na podzim?

Michaela Čentešová 5.  10.  2016
Snad každá novopečená maminka si před odchodem z domu pokládá otázku, co obléknout miminku na sebe. Zlaté pravidlo říká: Obléct miminku o jednu vrstvu navíc, než máme my. Ale ne vždycky to stačí…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Termoregulace se u miminek vyvíjí od šestého měsíce života, do té doby nejen že nemají schopnost se potit, ale jejich organismus je velice náchylný k prochladnutí i přehřátí. Právě proto je velmi důležité kontrolovat, zda miminku není horko, nebo zima. Správným oblékáním totiž děťátko chráníme nejen před nachlazením, ale také před kožními problémy, jako jsou potničky a různé ekzémy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Zachumlejte děti do fusaků a dek z funkčního materiálu Outlast

A v neposlední řadě mu tím také posilujeme a budujeme imunitu. Hlavním kritériem, podle něhož poznáte, zda je miminko správně oblečené, nejsou ručičky nebo nožičky (ty jsou vinou nedostatečného prokrvování často studené, a to i v případě, že miminku zima není), ale jeho zátylek. Když je toto místo na malém tělíčku teplé, je děťátko oblečeno tak akorát. Jakmile má ale děťátko zátylek horký a vlhký, nebo naopak studený, je zapotřebí jednu vrstvu odebrat, či přidat. Oblékání miminka je někdy zkrátka věda.

Cibulové pravidlo vrstvení

Staré dobré „cibulové pravidlo“ radí obléct miminku o jednu vrstvu navíc, než máte vy. Základem miminkovského šatníku by měly být především kvalitní přírodní materiály, které jsou pro tepelnou izolaci i jemnou dětskou pokožku lepší než materiály umělé.

 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
 

Ideálním řešením pro chladnější období je několik tenčích vrstviček oblečení, které můžete podle potřeby děťátku svlékat. První vrstva by měla přiléhat těsně k tělíčku, aby co nejlépe izolovala teplo. Ideálním materiálem bodíček, overálků nebo dlouhých spodek jsou bavlněná, bambusová či konopná vlákna a samozřejmě také vlna merino.

Jak děti oblékat, aby nezchoulostivěly

Víte, jak správně obléci na podzim miminko do šátku?

Jako druhou vrstvu miminku oblékněte mikinu nebo svetřík, které pořiďte, stejně jako kalhoty, v několika tloušťkách, abyste je mohli podle počasí měnit. Na podzim byste svému kulíškovi neměli zapomínat nasadit čepičku, teplé ponožky a také rukavičky. Ve třetí vrstvě oblékněte miminku bundičku nebo kombinézu, která bude trochu volnější, aby mezi vrstvami mohla vzniknout tepelná akumulace.

Od 10 stupňů Celsia

Ideálními materiály nejen pro toto období jsou bavlna, bambus, konopí nebo vlna merino, která perfektně udržuje tělesnou teplotu, izoluje a přitom zachovává prodyšnost. Z těchto materiálů by mělo být vyrobeno bodíčko, overal, punčochy a vše, co přiléhá miminku ke kůži. Jako druhou vrstvu oblékněte miminku fleecovou mikinu, která má opět dobré izolační vlastnosti. Kalhoty by měly být volnější a také z přírodních materiálů. Na přikrytí v kočárku pak stačí deka nebo lehčí fusak.

Od 5 stupňů Celsia

Začíná se ochlazovat a sem tam zafouká i vítr a podle toho by měl vypadat i šatník miminka. Neobejdete se bez tenkých punčocháčů a bodíček s dlouhým rukávem, opět z bavlny nebo vlny merino. Ve druhé vrstvě byste děťátku měli obléct fleecovou mikinu nebo vlněný svetřík, kalhoty, teplé bačkorky a tenký nákrčník. V poslední vrstvě by měla být tenká bundička proti větru, čepička a tenké bavlněné rukavice. Na přikrytí použijte deku nebo lehčí fusak.

Od 0 stupňů Celsia

S poklesem teplot je dobré přidat miminku další vrstvičku oblečení. Přes bodíčko oblékněte bavlněné tričko s dlouhým rukávem a teprve na něj tlustou mikinu nebo vlněný svetr. Na punčocháče či dlouhé vlněné spodky navrstvěte zateplené kalhoty nebo kombinézu. Nákrčník zvolte fleecový a i čepičku vyměňte za teplejší. Na nožičky děťátku nazujte bačkory s kožešinou. Nakonec přijde nepromokavá zateplená bundička a teplé rukavice. Děťátko zachumlejte do teplého fusaku. Jestliže miminko nosíte, je dobré si uvědomit, že díky těsnému kontaktu s vámi je mu tepleji, než kdyby leželo v kočárku. Proto pravidelně kontrolujte teplotu na jeho zátylku, zda kůže není vlhká a horká. V takovém případě děťátku jednu vrstvu oblečení odeberte, aby nebylo přehřáté.

Od -5 stupňů Celsia

Pokud už je venku opravdu zima, položte na dno kočárku teplou podložku a teprve na ni fusak. Případně můžete přes fusak přehodit ještě teplou deku a třeba i nepromokavou plachtičku na kočárek. Jestliže děťátko nosíte v nosítku nebo šátku, je dobré obléct mu kombinézu i s bačkorkami, aby se nestalo, že kůže mezi kalhotami a botami zůstane nekrytá a miminku tak bude zima. Ideálně jej ještě zachumlejte do svého kabátu. Místo čepičky a nákrčníku použijte raději kuklu, která často halí i ramínka, a dítě si jí nebude moct samo sundat.

 

Poradíme vám, jak vybírat kvalitní podzimní oblečení a neutratit celou mateřskou
Oblékejte děti na hory správně, jen tak se budou cítit komfortně
Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Praktické rady, Dětské oblečení a dětská obuv, Podzim, Zátylek, Prodyšnost, Ideální materiál, Bavlněné tričko, Vít, Čepička, Bavlna, Merino, Kombinéza, Dlouhý rukáv, První vrstva, Ideální řešení, Kožní problém, PRÁV, Funkční materiál, Jak, Chladné období, Pravidlo, Přírodní materiály, Dětská obuv na Heureka.cz