Maminka.czVýživa a stravování

Čím později začnou děti pít perlivé nápoje, tím lépe

Jana Vašáková 24.  1.  2018
Má vaše ratolest problém s pitným režimem? Raději než po vodě sáhne po sladké limonádě? Pak se asi někde stala chyba.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Malým dětem v prvních měsících života stačí pouze mateřské mléko, postupně se v jejich jídelníčku objevují voda, čaje a také kojenecké džusy. Když mají kolem sebe starší sourozence, kamarády a jiné milovníky slazených a sycených nápojů, může se stát, že si velmi rychle osvojí tyto ne příliš zdravé chutě.

Problém je, že takovéto nápoje do pitného režimu batolat opravdu nepatří a i starší děti by je měly pít pouze výjimečně. Obsahují totiž velké množství cukru a přídavné látky, které mohou při konzumaci ve větší míře způsobovat různé zdravotní komplikace.

Start je důležitý

Přibližně okolo šestého měsíce věku se v jídelníčku miminka začíná současně s příkrmy objevovat také kojenecká voda, případně kojenecké čaje bez přidaného cukru a konzervačních látek. V období od ukončeného desátého měsíce by dítě již mělo vypít okolo 200 ml tekutin.

Myslete na jeho dosud ještě ne zcela vyvinutou trávicí soustavu a také na ledviny, které musí všechno „přefiltrovat“, a naučte svého potomka pít „obyčejnou“ pitnou vodu již od začátku. Čím dříve se totiž stane běžnou součástí jeho pitného režimu, tím lépe. Zapomeňte také na to, že sladká chuť je pro děti přirozená. Pití plné cukrů k životu rozhodně nepotřebují. Ba právě naopak, je docela reálné, že časem ztratí potřebu uhasit žízeň. Jde jim spíše o to uspokojit chuť na lákavou sladkou dobrotu.

Jak vybrat správnou láhev na pití a na co si dát pozor?

Zdraví nadevše

Džusy jsou menší zlo než limonády. Takto uvažuje velká část rodičů dětí, které mají s pitným režimem problém a vodu prostě nepijí. Zde je důležité si uvědomit, že spotřeba 400–900 ml džusu denně může v nejhorším případě vést u batolat k tzv. neprospěchu. Co to znamená? Podle některých studií nadměrný příjem džusů dětí ve věku od 2 do 5 let vedl k malému růstu a obezitě.

ČTĚTE TAKÉ: Jarní detox: Pročistěte se bez hladovek a nepříjemných procedur

Takovéto nápoje mají ve vyšší míře konzumace sytivý efekt. Děti nemají potřebu jíst tolik, kolik je třeba, aby měly potřebné živiny ke správnému vývoji a růstu. Navíc džusy patří mezi vysokoenergetickou potravu, která vede k nadbytečnému ukládání tuků. Z těchto důvodů se doporučuje podávat kojencům maximálně 120–150 ml a starším dětem 350 ml džusu denně.

Smoothies pro těhotné: Připravte si porci vitamínů

Obezita a zubní kaz

Že situace není opravdu příliš růžová, se můžete dočíst v alarmujících statistikách. Ty se jednoznačně shodují – nealkoholické nápoje tvoří v současné době hlavní zdroj přidaných cukrů ve stravě. Jejich konzumace se za posledních dvacet let zvýšila až trojnásobně, a riziko dětské nadváhy se tak zvyšuje až 1,6krát s každou sklenicí přislazovaného nápoje přidanou nad rámec obvyklé denní potřeby. Současně jde zvýšená konzumace sladkého a kyselého pití ruku v ruce s tvorbou zubního kazu u mléčných i stávajících zubů.

Jednoduché sacharidy, jako jsou například fruktóza, sacharóza a glukóza, slouží jako potrava pro bakterie přítomné v ústech. Ty pak tvoří organické kyseliny, které narušují zubní sklovinu, zvláště pak u mléčného chrupu.

Umíte dětem správně čistit zuby? Nezapomínejte na mezizubní kartáček

Zapamatujte si!

Děti by neměly vypít více než 350 ml džusu denně. Ideální verzí jsou čerstvě lisované 100% ovocné a zeleninové džusy ředěné s vodou 1 : 1. Ochráníte tak nejen sklovinu zubů, ale také nepotrápíte tolik žaludeční šťávy a ledviny. Zároveň je důležité, aby se i malé děti naučily co nejdříve pít nápoje z hrnečku, udržovaly ústní hygienu a v noci si dopřály maximálně pitnou vodu.

Kolik cukru by měly děti maximálně za den přijmout?

Cukr se nachází i v některých běžných potravinách, pečivu nebo slazených jogurtech a samozřejmě v nápojích. Pro vaši představu, v jedné 250ml sklence 100% jablečného džusu se nachází 25,5 g přirozeného cukru, minerální vody s ovocnou příchutí obsahují okolo 7,5 g a taková Mirinda má až 32,3 g sacharidů. A jaká je praxe? Jedna čajová lžička představuje 6 g cukru a v jedné kostce se pak skrývají 4 g, kolik toho asi tak vaše dítě za den sní a vypije? Vejdete se se svojí konzumací do doporučeného denního množství?

Pitný režim na míru: Spočítejte si, kolik by mělo vypít vaše dítě

Zapomeňte na „light“ verzi

Některé nápoje obsahují „0“ kalorií. Cukr v nich obvykle nahrazují umělá sladidla, kterým by se děti, těhotné a kojící ženy, pokud netrpí cukrovkou, měly vyhýbat obloukem. Rozdělují se na nízkokalorická s maximálním doporučeným denním příjmem, mezi která patří například často používaný E 951 aspartam – NutraSweet, E 950 – acesulfam K, E 954 – sacharin a E 952 – cyklamáty. Dále pak kalorická sladidla v zastoupení kupříkladu E 953 – isomalt nebo E 420 – sorbitol.

Při zvýšené konzumaci těchto látek se mohou objevit reakce v podobě nevolnosti, zvracení, nadýmání nebo průjmu. V poslední době se však na trhu objevily nápoje slazené přírodní rostlinkou stévií sladkou. Ta má také „0“ kalorií, pozitivně působí na ústní mikroflóru, takže slouží jako prevence zubního kazu, nedráždí inzulin ani žaludek.

Pitný režim miminka: Jak dlouho postačí mléko a kdy už je čas na něco jiného?

Zaostřeno na barviva

V souvislosti s hyperaktivitou dětí se často mluví o používání některých barviv při výrobě nápojů a sladkostí. Sledujte především „levné“ limonády a údaje, jež se dle zákona musí uvádět na etiketě potravin a nápojů. Mezi barviva, která pro děti nejsou vhodná, patří především tato: E 102 – tartrazin, E 104 – chinolinová žluť, E 110 – žluť SY, E 122 – azorubin, E 124 – červeň 4R, E 129 – červeň allura AC, E 133 – brilantní modř FCF, E 150 – karamel a E 151 – brilantní čerň BN. Více se o nich dozvíte např. na www.ceff.info

Pozor na bublinky

Perlivé nápoje jsou u dětí velmi oblíbené. Měly by je však pít s mírou a zde platí, čím později s nimi začnou, tím lépe. Oxid uhličitý (CO2), který může za bublinky, působí při vyšší konzumaci na lidský – a o to více na dětský – organismus různými způsoby:

1. V ústní dutině může způsobit nežádoucí prokrvení sliznice, vyvolat pocit brnění a snížit citlivost chuťových receptorů.

2. Volný oxid uhličitý se následně vstřebává žaludeční sliznicí, rovněž zde může vyvolat překrvení a urychlení vstřebávání látek, jako je například vápník a hořčík. Dochází ke zvýšené tvorbě žaludečních šťáv a tím také k podráždění žaludku, zrychluje se peristaltika střev. Proto někteří jedinci reagují na pití perlivých nápojů průjmem.

3. Když se oxid uhličitý rychle vstřebává sliznicemi, může způsobit tzv. urychlení dechu tím, že působí na dechové centrum v centrálním nervovém systému. Zároveň dochází k nárůstu krevního tlaku a tepové frekvence.

4. Oxid uhličitý působí v neposlední řadě na ledviny a močový systém. Vede ke zvýšenému vylučování vody a také minerálních látek.

(Video) Pitný režim kojenců a batolat

Malá rekapitulace na závěr:

  • Upřednostňujte neperlivou kojeneckou pitnou vodu před ochucenými nápoji.
  • Ochucené vody vybírejte takové, jež jsou přirozeně slazené fruktózou (ovocným cukrem).
  • Dětem kromě vody můžete dávat i neslazené čaje (slazené max. medem) a 100% džusy ředěné vodou v poměru 1 : 1.
  • Při výběru sladkých nápojů sledujte informace uvedené na obalu – není cukr jako cukr.
  • Vyhýbejte se syntetickým látkám – cukru, umělým sladidlům, barvivům a konzervantům.
  • Upřednostňujte nápoje slazené přírodní rostlinkou stévií sladkou.
  • Nevhodné jsou i nápoje obsahující oxid uhličitý (CO2) – bublinky.
  • Pozor také na silně mineralizované vody (fluorid > 1,7 mg/l) – ty se nedoporučují dětem minimálně do 7 let.

VIDEO: Pozor! Dětská pitíčka jsou plná cukru

Mamííí, pít! Jak na pitný režim u těch nejmenších?
Nejsou nápoje Natelo příliš sladké?
Boj proti dětské obezitě: Ze škol brzy zmizí automaty s cukrovinkami

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Pitný režim, NEA, Neposlední řada, První měsíc, Vysoká míra, Sycený nápoj, Kojenecká voda, NutraSweet, Tepová frekvence, Cukr, Perlivý nápoj, Potrava, Současná doba, Potřebná živina, Jarní detox, Konzervant, Nadměrný příjem, Konzervační látka, Neslazený čaj, Dechové centrum, Nápoj, Velká část