Maminka.czPorod

Jak moc bolí porod, čím si ulevit a k čemu se dají přirovnat kontrakce? Zeptali jsme se duly

Simona Formánková 14.  3.  2024
Bolí porod? Jak moc? A dá se na tuto bolest vůbec připravit? Takové otázky jistě prolétnou hlavou každé nastávající prvorodičce. My jsme na ně hledali odpovědi u duly Anny Vršník.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá žena vnímá bolest jinak

"Jsou ženy, které přijedou do porodnice, protože jim odtekla plodová voda, sedí tam a čtou si knížku. Já jim pak řeknu: Teď už jste otevřená, tak tlačte. Potom jsou ženy, které během porodu zažívají určité nepohodlí, ale jako bolest by to nepopsaly. Většina žen ale bolest u porodu vnímá. Mají však své techniky a nástroje, jak s ní pracovat. Ať už pomocí dechu, masáží nebo tepla," shrnuje hned v úvodu Anna Vršník, jak maminky mohou bolest během porodu vnímat. 

Pokud nemá žena to štěstí, že by si bolest dokázala prakticky nepřipouštět, doporučuje Anna bolest vnímat jako určitého průvodce porodem. "Je důležité si uvědomit, kde ještě se potřebujeme uvolnit, kudy ještě musí hlavička miminka projít. Protože právě stažení a nějaká 'zarážka' hlavičky působí tu bolest." Těmto technikám učí Anna ženy v rámci svých předporodních kurzů. 

Jak moc a jak dlouho bolí kontrakce? Známe přesná čísla! A také polohu, ve které se u porodu zbytečně trápíte

Kontrakce jsou jako orgasmy při milování

Přirovnat jednoduše bolest při porodu a porodních kontrakcích je velmi těžké. Během porodu se totiž velmi mění. "Na začátku porodu, kdy jsou stahy slabší, se dají přirovnat k silnější menstruaci. Ono se to ale pořád stupňuje. Až ta intenzita přesáhne to, co si vůbec dokážeme představit. Naštěstí máme hormony, které nám pomáhají tu bolest a intenzitu zmírnit."

"Stahy jsou vlastně takové orgasmy. Ale při orgasmu při milování máme zafixováno, že to je příjemné. Pokud bychom neměly ty hormony a dobré pocity kolem toho, tak by to taky hodně bolelo. Při porodu tak musíme hodně pracovat s tím, jak stahy dělohy vnímáme," říká Anna Vršník. 

Dobrý porod dělá dobrá příprava

Pokud se ženy obávají porodu a bolesti při kontrakcích, doporučuje dula rozhodně nepodcenit přípravu. "Já nastávající maminky učím různé techniky, jak správně dýchat, jak se uvolňovat během stahů, aby byl porod co nejsnazší a ta žena to co nejlíp prožívala. Je to velmi individuální, ale doporučuji prozkoušet celou paletu možností," dodává Anna Vršník na samotný závěr. 

ANna Vršník

Dula, průvodkyně klíčovými okamžiky života ženy, annavrsnik.cz

  • Certifikovaná dula ČAD doprovází ženy k porodu v Praze a Středočeském kraji.
  • Poskytuje konzultace v těhotenství, podporu v šestinedělí, zpracování placenty a další.
  • Při porodech využívá techniky hypnoporodu.
  • Pořádá skupinové nebo individuální kurzy Jemné zrození.
Témata: Těhotenství, Porod, Rozhovor, Po porodu, Miminko, Porodnice, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Bolest, dula, žena, praha, kontrakce, Respekt, Anna Vršník, Knížka, ČAD, Cad, Orgasmus, Anna Č, Maminka, Technika, Anna Vršnik, Středočeský kraj, Průvodce