Maminka.czPorod

Císařský řez na přání?

Vanda Stöckbauerová 6.  3.  2012
Císařský řez na přání?
Jedná se o velmi kontroverzní téma, na které nemá jednotný názor ani odborná veřejnost. Jednou z nejčastějších příčin, proč chtějí ženy rodit císařem, je strach. Je to oprávněný důvod?“

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Například Britky mají možnost svobodné volby. Zdravotnický systém jim umožňuje rodit císařským řezem i bez medicínské indikace (doporučuje se předchozí konzultace s lékařem). „V České republice zatím stále neexistuje možnost sekce na přání. V případě, že těhotná vysloví tuto žádost, je třeba zjistit, jaké pohnutky ji k tomu vedou.

Často se jedná o nepřiměřený strach ze spontánního porodu, jindy o špatnou informovanost a podobně,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Martina Hourová. Pravdou však je, že nekomplikovaný vaginální porod zůstává tím nejbezpečnějším způsobem, jak přivést dítě na svět, a to jak pro matku, tak i pro dítě. Nejčastější argumenty pro a proti sekci vysvětluje gynekolog a porodník MUDr. Miroslav Verner: „Pokud jde o negativa císařského řezu, pak kromě komplikací v průběhu vlastní operace a anestezie je zde ve srovnání s vaginálním porodem vyšší riziko pooperačního krvácení, trombózy (ucpání žil) a plicní embolizace a infekce.

Dále může provedená operace zatížit ženu i do dalších těhotenství, kdy je popisován častější výskyt poruch placentace (chybné uložení a vrůstání placenty). Navíc císařský řez provedený před dokončeným 39. týdnem gravidity může přechodně negativně ovlivnit poporodní adaptaci novorozence, především jeho dýchání. Vaginální porod je naproti tomu zatížen poraněním svalů pánevního dna spojeným s častějším výskytem inkontinence moči nebo stolice a výhřezem dělohy.“

Strach má velké oči

Že jsou hlavním důvodem, proč ženy žádají o císaře, především obavy, potvrzuje i MUDr. Verner: „Myslím si, že za všemi uváděnými důvody stojí strach. Strach o zdraví dítěte při vaginálně vedeném porodu, strach pramenící z nepříjemných zážitků z předchozího porodu, z inkontinence či negativních dopadů na sexuální život. A samozřejmě je tu i strach z bolesti.
Nicméně se domnívám, že u řady žen lze obavám do značné míry předcházet nebo je minimalizovat.“ Pokud i ve vás narůstá panika, kdykoli se vysloví slovo spontánní porod, snažte se na situaci podívat s nadhledem.

I když je bolestivý, na jeho konci vás čeká ten nejkrásnější okamžik – narození dítěte.
Dopředu se informujte, co vás v jeho průběhu čeká, ale nenaslouchejte žádným hororovým historkám (zvlášť na internetu je jich plno).
Ideální je absolvovat přípravné porodní kurzy, nebo si koupit odbornou publikaci. Když víte, co můžete očekávat, budete lépe připravena.

MUDr. Hourová doplňuje: „Sekce je operace se všemi riziky, na to ženy žádající císařský řez často zapomínají. Pro mě je nejpodstatnější podrobný rozhovor s těhotnou a zatím jsme vždy dospěly ke shodě názorů. Panický strach ze spontánního porodu neřešitelný psychoterapií je také indikací k císaři. Na to je ovšem potřeba vyjádření psychiatra.“

Kdy ano?

Někdy jsou naopak důvody k císařskému řezu opodstatněné a lékař se k němu přikloní. MUDr. Hourová objasňuje: „Situace málokdy bývá vyhrocená. Existují stavy, kdy je indikace k sekci relativní (není tedy absolutní) nebo se jedná o více relativních indikací – například starší prvorodička a větší plod. Pokud je jich více, je na názor matky brán zřetel.

Typickou situací je poloha plodu koncem pánevním. Jestliže jsou však splněny podmínky ke spontánnímu porodu a matka si ho přeje, rodí se spontánně. V případě, že se přiklání k císařskému řezu, rodí se sekcí a rodička většinou není přemlouvána ke spontánnímu porodu.“ Odborníci se shodují, že pokud jsou u ženy jasné indikace k ukončení gravidity císařským řezem, je nejlepší způsob, jak operaci provést v klidu, naplánovat ji.

Těhotná podstoupí předoperační vyšetření, veškerá očekávatelná rizika jsou preventivně minimalizována a zákrok se provede v době, kdy ještě nezačal samotný porod. O svůj názor na císařský řez bez lékařské indikace se podělil i MUDr. Verner. „Součástí moderní a demokratické společnosti je respekt k autonomii jednotlivce. Proto si myslím, že pokud je těhotná žena plně, srozumitelně a objektivně informována o rizicích a přínosech císařského řezu, pak by měla mít právo podílet se na rozhodnutí o způsobu vedení porodu. Současně by za těchto okolností měla respektovat právo lékaře odmítnout její žádost, pokud se nedomnívá, že je pro ni tou nejlepší volbou.“ Zároveň si MUDr. Verner ani nemyslí, že kdyby byl v České republice akceptován císařský řez jako porodní alternativa, že by došlo k velkému nárůstu těchto výkonů.

V zemích v tomto směru srovnatelných s ČR, jako jsou USA nebo Velká Británie, představuje císařský řez indikovaný na přání matky 2,5, respektive 7 % ze všech provedených.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, praní, Panický strach, Martina Hourová, Přání, Předchozí porod, Nejčastější argument, Nejkrásnější okamžik, Císařský řez