Maminka.czPorod

Císařský řez: Znáte jeho hlavní výhody a nevýhody?

Michaela Karavarakis 6.  12.  2013
Co je císařský řez? Co je s ním spojeno? Přečtěte si o pěti hlavních výhodách a pěti nevýhodách vůči přirozenému porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V některých zemích je císařský řez na přání. U nás zatím ne a je to, troufám si říct, dobře. I když jsem sama rodila císařem dvakrát – poprvé bylo indikací dvojčetné těhotenství a podruhé hrozící ruptura dělohy –, závidím trochu ženám, které mohly přivést svoje miminko na svět samy. Jako ale snad všechno na tomhle světě, i císařský řez má své pro a proti.

Výhody císařského řezu

Neporušená rodidla. Přirozený porod na vás pochopitelně zanechá stopy. Zkuste protlačit objekt o šířce většího grepu otvorem o šířce pětikoruny. Hladce rozhodně neproleze. Po císařském řezu zůstanou vaše vnější i vnitřní rodidla neporušená a pochva pružná, nemusíte se tedy bát žádných estetických defektů, natržení či nástřihu hráze ani následného šití.

Sezení vám den dva po porodu půjde o trochu lépe než ženám, co rodily normálně, ale výskat si rozhodně nebudete. Vy budete mít oproti nim v břiše velkou ránu a vaše hojení bude mnohem bolestivější.

Klepněte pro větší obrázek 
Porod císařským řezem: vytahování dítěte z břicha matky. Zdroj CC BY-SA 3.0 HBR

Odpadají problémy s inkontinencí. Pravda, ty se mohou dostavit již v průběhu těhotenství, ale porod přirozenou cestou je většinou ještě umocní. Jde o to, že břišní svaly a svaly pánevního dna, které normálně obklopují močový měchýř a pomáhají svěrači držet moč uvnitř, v těhotenství ochabnou a zeslábnou. Velký tlak, který je na ně potom při porodu vyvíjen, je může poškodit, ostatně stejně jako samotný svěrač. K úniku moči pak dochází při každém i jen nepatrnému tlaku, zakašlání, kýchnutí a podobně.

Porod je řízený, bezpečný pro dítě i matku. Pro zkušeného porodníka je císařský řez téměř rutinní zákrok. Musí se sice prořezat několika vrstvami (kůže, podkoží, blány překrývající svaly, svaly, pobřišnice, děloha), ale to netrvá nijak dlouho. Miminko je venku zhruba do patnácti minut od podání anestezie, ale pokud je důvod ke spěchu, i mnohem dříve.

Porod císařským řezem je buď akutní (urgentní), nebo plánovaný. K akutnímu se přistupuje v případech, kdy u spontánního porodu dojde k jakýmkoli komplikacím (špatně slyšitelné ozvy dítěte, slabší dýchání, zakalená plodová voda). Tam pak rozhodují vteřiny a císařskému řezu často vděčí šťastní rodiče za život svého dítěte.

Bez bolesti a rychle. Důvod, proč se spousta žen přiklání k císařskému řezu jako ke způsobu rození: je bezbolestný. To je sice pravda, dítě přivedete na svět bez bolesti a rychle, ale v potaz by se měly brát také bolesti při hojení, delší doba hojení a mnohem větší riziko komplikací při hojení. Žena po přirozeném porodu je fit mnohem dříve než žena po císaři. Ať už je nastřižená, nebo nenastřižená; šitá, nebo nešitá.

Klepněte pro větší obrázek 
Jizva po císařském řezu po sedmitýdenním hojení. Zdroj CC BY-SA 3.0 Azoreg

Všechno si můžete předem zorganizovat. Tedy samozřejmě pokud se jedná o plánovaný císařská řez, kdy je předem jasné, že z nějakého důvodu by nebylo bezpečné rodit dítě přirozeně. Na konci těhotenství se stanoví datum, kdy se maminka dostaví do nemocnice, a většinou druhý den jde na sál. Dopředu se tedy může připravit, v klidu si zabalit, tatínek si vzít volno v práci, babička přijet, aby se postarala o prvorozené dítko. Vše je jistě mnohem méně hektické, než když na člověka přijdou porodní bolesti v tramvaji.

Nevýhody císařského řezu

Menší obranyschopnost dítěte. K největším nevýhodám patří snížená imunita novorozence. Děti, které neprojdou porodními cestami matky, mají horší poporodní adaptaci. Tvrdí se, že jsou náchylnější k astmatu, alergiím i ekzémům. Rovněž přirozenou cestou z těla matky se miminkům z plic vytlačí plodová voda. Dětem porozeným císařem vodu z plic musí dostat lékaři.

Nutnost anestezie. Při plánovaném CŘ se ženy většinou rozhodují pro epidurální anestezii, při akutním na ni nebývá čas, takže na řadu nastupuje celková. Ať tak nebo onak, anestezie je pro tělo a pro psychiku zátěž.

Po celkové anestezii se ženy budí s pocitem, že byly připraveny o vlastní porod a často špatně snáší fakt, že jim bylo jejich děťátko přineseno až s takovým časovým odstupem. Při epidurální (od pasu dolů) jsou sice při porodu při vědomí, ale můžou se u nich dostavit pocity na zvracení či na omdlení, které první setkání s jejich miminkem nijak nezpříjemní. Pokud k nim dojde, musí se hned oznámit anesteziologovi, který nasadí potřebné léky. A taky stav, kdy nohy pomalu přichází k sobě, trvá zhruba půl dne a rovněž není nijak příjemný.

Klepněte pro větší obrázek 
Zašívání dělohy po císařském řezu. Zdroj CC BY-SA 3.0 Bobjgalindo

Delší rekonvalescence. Lékaři mají důvod k tomu, proč ženy po přirozeném porodu pouští domů většinou už po třech dnech, a ženy po císařském řezu až po pěti. Každá operace břicha si vyžaduje velkou opatrnost a dostatečný čas na rekonvalescenci. I ta poměrně rutinní a nekomplikovaná jako císařský řez.

Jednou císařský řez, pokaždé císařský řez. Není to pravda podmínkou. Uvádí se, že úspěšné procento spontánních porodů po tom, co žena v minulosti absolvovala císařský řez, je 70–80 %. Jenže spousta lékařů nechce riskovat komplikace a ženy přímo či nepřímo tlačí do opakovaných císařských řezů. Největší riziko u spontánního porodu po předchozím prodělaném císaři totiž představuje protržení (ruptura) dělohy v místě jizvy. V takovém případě pak může dojít k vykrvácení matky a udušení plodu během pár minut.

Třikrát a dost. Pro většinu žen to asi není až takové minus, ale pro někoho, kdo by plánoval velkou rodinu, ano. Lékaři nedoporučují řezat do dělohy více jak třikrát. To znamená, pokud byste chtěla čtyři pět dětí a první porodíte císařem, lékaři vás velmi pravděpodobně začnou po třetím brzdit.

I když všechno je samozřejmě individuální. Můj pan doktor mě například po druhé porodu císařem dobromyslně poplácal po rameni a povídá: Tak co, kdy se uvidíme znova? Já bych se do toho ještě párkrát říznout nebál.

Přečtěte si také

Všechno, co byste měla vědět o plodové vodě
Placenta: To nejdůležitější, co byste si měla zapamatovat
Maminky maminkám: Čím si ulevit u porodu od bolesti

(Úvodní fotografie: copyleft Salim Fadhley)

Témata: Porod, Císařský řez, névy, Ruptura, Rutinní zákrok, Vytahování, Kýchnutí, Časový odstup, Největší riziko, Operace břicha, Dostatečný čas, Protržení, Omdlení, Snížená imunita, Caesar, Dvojčetné těhotenství