Maminka.czÚklid

Čistka v dětském pokoji? Opatrně! Hračky vyřazujte společně

Michaela Láchová 17.  2.  2019
Jakmile děti odjedou, hurá uklízet! Pěkně jim vše porovnám v pokojíčku, proberu hračky, rozbité vyhodím, některé vyřadím… Pro mnoho maminek běžná věc. Je to ale vůči dětem fér?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedávno se na internetu rozhořela diskuse, kde se maminky navzájem ujišťovaly, že nejsou jediné na světě, které se po odjezdu dětí na víkend či na prázdniny vrhnou na jejich pokojíček a bez milosti vytřídí hračky. Podle svého uvážení. Přiznám se, že to taky tak dělám, protože představa, že dám dětem velký pytel a řeknu: "Tak, a teď vyřaďte hračky, se kterými si nehrajete, dáme je jiným dětem, kterým ještě udělají radost," je pro mě tak trošku sci-fi.

Čistota versus nepořádek. Potřebují mít děti uklizeno?

Popravdě jsem to zkoušela jen jednou a nevyřadilo se absolutně nic, ani miniatury z Kinder vajíček. A navíc, když jsem jim hračky sama probrala a nechala jen ty, o kterých vím, že patří mezi nejoblíbenější, děti ani jednu z nich po mé čistce následně nehledaly…

Je to ale ode mě férové, potažmo výchovné jednání? Sama jsem nad tímhle občasným gruntováním nikdy příliš nepřemýšlela a prostě jsem ho udělala. Děti si musejí samy pravidelně každý den uklízet, tak jim takováhle občasná „pomoc“ přece nijak neublíží. 

Skvělý nápad: Půjčovny hraček, které fungují jako knihovny

Někteří rodiče i odborníci na to mají jiný názor. „Redukovat dětem počet hraček bez jejich vědomí? Trochu mi to zavání obavami rodičů a vyhýbání se možnému konfliktu. Sám v tom nevidím moc velký přínos a upřímně – také by se mi to nelíbilo. Chápu, že je obtížné dítě naučit respektu z některých rozhodnutí, ale tomu se takovým obcházením stejně rodiče nevyhnou,“ podotýká dětský psycholog Martin Zajíc. A já nemůžu než souhlasit. Chce to zkrátka možná jen jiný přístup. 

 

Čím méně věcí, tím jednodušší úklid. A lehčí život!

 

Kompromis, základ úspěchu 

Kdybychom měli nechat třídění hraček pouze na rozhodnutí dítěte, pravděpodobně bychom se nikam nedobrali. Můžeme ale zkusit navrhnout kompromis: Hračky vytřídíme společně. Nebude to lehký úkol a zřejmě bude vyžadovat velkou dávku trpělivosti a důslednosti, rozhodně je to ale mnohem víc „košer“. 

„Fér mi přijde klidně probrat hračky, to dítě musí respektovat, případně říci, ať si vybere několik, které si může nechat, ale nikoli všechny. A učit ho tak zodpovědné volbě. Také je fajn vysvětlit, proč je to potřeba. 
Ale rodiče by neměli čekat, že samotné vysvětlení dítě pochopí a odkýve,“ radí Martin Zajíc. 

Pokoj pro malé pračlovíčky. Poradíme vám, jak ho zařídit

Zkuste si před generálním úklidem s ratolestmi promluvit – vysvětlete jim, že hračky, se kterými si už nehrají, udělají radost jiným dětem, třeba těm, které jich příliš nemají. Můžete jejich darování spojit s výletem a vydat se přímo za novými majiteli. Připravte se, že bez určitého vzdoru to možná nepůjde (a možná to půjde snadněji, než jste očekávala), ale vydržte, rozhodně se to vyplatí. Dítě se v menším množství věcí navíc mnohem snadněji zorientuje. 

ČTĚTE TAKÉ: Kolik hraček děti doopravdy potřebují a jak toho dosáhnout?

Když není co uklízet… 

A právě to je často kámen úrazu. Hromadění věcí, které stejně nepoužíváme. Pokud se postupně zbavíme všeho, co nám doma jen zabírá místo a několik let jsme se toho stejně netkli, bude se nám jednodušeji uklízet i žít. Protože čím méně věcí, tím jednodušší úklid. A tím i snadnější život – pro všechny. Nesmíme zapomínat, že právě naším příkladem se děti učí a ve svých dospělých životech pak třeba už budou vědět, že nemusejí schraňovat kdejakou věc, kterou nepoužívají. Nemusejí se tak stát jejím otrokem, ale tím, komu opravdu slouží. 
Minimalistická filozofie KonMari radí: Zbavte se nepoužívaných věcí, zbavíte se tím i stresu. Začněte nejprve oblečením. 

Tipy pro snadnější úklid:

  • Když mají děti příliš hraček, neorientují se v nich. Vytřiďte je společně a snažte se poté dbát na to, aby je pravidelně uklízely.
  • Pořiďte úložné krabice a boxy, každá věc by měla mít své místo. Při hledání pak ušetříte čas a nebudete se trápit v chaosu. Často používané hračky nechte co nejvíc po ruce.
  • Naučte děti dávat věci tam, kam patří – chce to tedy trpělivost, ale vyplatí se to. Omezte „výstavky“ a věci na poličkách – jsou to jen lapače prachu.
  • Úklid by měl být pravidelný, nejlépe každý den chvilku. Prcek by si měl uklidit pokoj tak, aby se nikde nic nepovalovalo a nepřekáželo. 
  • Vymyslete si postup úklidu, ideálně formou hry – natáhněte budík, do jehož zazvonění musí mít dítě hotovo, nebo zkuste jednoduchou soutěž: Kdo vidí dvě kostičky lega a dá je dřív do krabice, má bod! U nás třeba funguje náklaďák, ve kterém hračky vozíme zpět na své místo. 
  • Buďte důsledná. „Nejdeme ven, dokud si hračky neuklidíš.“ 
  • Zadávejte úkoly postupně a konkrétně, lépe se plní, než jen příkaz typu „běž uklízet hračky“. 
  • Vyberte si „uklízecí písničku“, která vám zpříjemní neoblíbenou činnost. 
  • Několikrát za rok udělejte velký „vyřazovací“ a „vyhazovací“ den – co nepotřebujete, vyřaďte, prodejte, věnujte. Společně! 

Každý kus vezměte do ruky a společně s dětmi vyřaďte to, co je jim už malé, i to, co stejně nechtějí nosit. Totéž udělejte i s hračkami. „Nějaké vytřídit musíme, ale uděláme to společně, co říkáš?“ Nenechávejte práci rozdělanou několik dní, jen vás to bude stresovat. Až budete mít vše takto uklizené a vytříděné, snažte se to i udržovat – denně děti motivujte, aby vše vracely na své místo. Důslednost se vám opravdu vyplatí! Pokud si děti získají návyk po sobě věci třídit a pravidelně rovnat, získávají tím navíc obrovský benefit do svých partnerských vztahů. 

Skvělý nápad: půjčovny hraček, které fungují jako knihovny

A navíc, jestliže se pak časem nějakým zázrakem ocitnete sama doma, potažmo tedy jen s partnerem, nemusíte tak celý tento čas „bez dětí“ strávit pouze úklidem. Čeká vás relax, odpočinek podle vlastního gusta, společná večeře, víno. Užijte si to! 

Témata: Děti, Předškolák, Praktické rady, Hračky pro děti, Úklid, KonMari, Čistka, Třídění, Polička, Dětský pokoj, Hráč, Kinder vajíčko, Maminka, Příkaz, Pokojíček, Internet, Martin Zajíc, Hračky, Pytel, Lego, Sci-fi, Pokoj, ČÍST, Hračky na Heureka.cz