Maminka.czEkovýzva

Citron, ocet i jedlá soda jsou skvělé přírodní čističe, říká redaktorka Simona

Simona Procházková 6.  4.  2019
Pokud jde o úklid, nikdy jsem moc neřešila, co je nejlepší nebo nejšetrnější. Jednoduše mám své „oblíbence“, po kterých v drogerii při nákupu sáhnu, říká redaktorka Simona Procházková. V rámci redakční ekovýzvy se to ale rozhodla změnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

U syna se projevila alergie, takže se snažím svůj přístup přehodnotit. Přiznávám, že dosud to bylo hlavně v zájmu jeho zdraví, snažím se používat, pokud možno, šetrné a nedráždivé prostředky, bez chloru a podobně. 
Nedávno ale nastal další „zlomový“ okamžik, kdy jsem se odhodlala k dalšímu kroku ve jménu „šetříme přírodu“ – zkusím používat ve svůj prospěch (tedy ve prospěch čisté domácnosti) výhradně přírodní pomocníky a prostředky, které doma běžně mám k dispozici. 

Eko není cool, eko je normální! Jaká jsou naše redakční ekopředsevzetí?

Slíbila jsem sama sobě, že se na ně při úklidu zkusím spolehnout a prostě se uvidí. A víte, co? Ono se to osvědčilo! Věděli jste, že citron nebo limetka, ocet, jedlá soda, prášek do pečiva, bramborový škrob nebo třeba kávový lógr i tvaroh mají takřka univerzální využití? 

Netušila jsem, že citronem skvěle vyčistím troubu i mikrovlnku, provoním ledničku i vybělím dřevěné krájecí prkénko. Sušený navíc funguje jako odpuzovač molů, šatních i potravinových. 

4 tipy pro efektivní úklid: Pomůžou ocet, sůl i hi-tech pomocníci

Mé další „malé velké“ objevy? 

Limetková šťáva smíchaná se solí výtečně nablýská nerezové plochy, jedlá soda nebo prášek do pečiva smíchaný s octem a zalitý horkou vodou vyčistí odpad, kávový lógr poslouží místo hrubého písku na hrnce a kastroly s přischlými zbytky. Okna se parádně lesknou díky škrobu. Bramborový nebo kukuřičný škrob stačí smíchat s citronovou šťávou nebo octem a přidat dva litry vlažné vody. Okna umyjete houbičkou a pak setřete stěrkou. Hotovo. Škrob ale zároveň dokáže například odstranit z podlahy mastné skvrny. Přestože jsem teprve ve stadiu zkoušení a testování, co vše je možné, už teď vím, že chytrých tipů a možností je téměř nepřeberně. A musím přiznat, že mě to baví i inspiruje! 

Domácnost má být čistá, ale přehnaný úklid může škodit

Hledáme Maminku roku 2019! Právě teď můžete přihlásit sebe nebo jakoukoli jinou skvělou matku ve svém okolí do dalšího ročníku této výjimečné soutěže. Všechny potřebné informace najdete na webu Maminka roku TADY

Témata: Alergie, Nebezpečné výrobky, Úklid, Šimon, Ekologie, Ekovýzva, Simona Procházková, Redaktorka, Prkénko, Reda, Čistič, Citron, ČÍST, Ocet, Soda, Drogerie, Jed, Škrob, Úklidové pomůcky na Heureka.cz