Maminka.czPředškolák

Co by mělo zvládnout školkové dítě? Nejen obouvání a oblékání!

Simona Procházková 22.  5.  2019
Malý človíček ve věku tří nebo čtyř let objevuje svět a sbírá zkušenosti přímo mílovými kroky. Je přirozeně zvídavý, kreativní, hravý a učí se zvládat nové a nové věci v podstatě každý den. Pokud mu tedy svět, respektive v první řadě vy, rodiče, nabízíte dostatek podnětů. Čím můžete být skutečně užiteční? Zde máte malého průvodce, co trénovat v rámci „přípravy“ na první den ve školce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Právě vy jste prvním a nejdůležitějším učitelem vašeho dítěte. Nenechávejte všechno na učitelkách v mateřské škole a začněte své ratolesti připravovat společnými silami doma. Nepotřebujete žádné speciální znalosti ani pedagogické vzdělání, stačí, když si uvědomíte, že v případě dětí předškolního věku je nejspolehlivější a nejrychlejší metodou učení hra. Jejím prostřednictvím si osvojí mnoho poznatků i dovedností zábavnou formou, s nadšením a natrvalo.

Co potřebujete? Vzbudit v potomkovi nadšení a radost z toho, že se učí něco nového, zaujmout ho a „vtáhnout“ do děje. A za druhé? Jelikož je v každém ohledu zásadní osobní zkušenost, takzvaně „na vlastní kůži“, nabízejte dětem, pokud možno, co nejvíce společenských kontaktů. Sociální interakce je výborným „trenažérem“ při nácviku komunikačních dovedností, pro vstup do školky tolik zásadních,“ říká americká pedagožka Jill Murphy, asistentka předškolní „přípravky“ a maminka dvou dětí. Co je podle jejích mnohaletých zkušeností opravdu důležité pro úspěšný vstup do mateřské školy?

Děti musí zažít i nepohodlí. Nevozte je jen autem a nedělejte vše za ně!

Trénujte odloučení

Pro spoustu tří nebo čtyřletých dětí je nástup do mateřské školy úplně první zkušeností, kdy jsou delší dobu bez rodičů. Proto je na tuto skutečnost pomalu a empaticky, s dostatečným časovým odstupem, připravujte. Vysvětlujte, povídejte o školce, nalákejte dítě na nové zážitky a kamarády, které tam potká. Obrňte se trpělivostí a připomínejte, že ráno se vždy rozloučíte, dáte si pusinku na hezký den a odpoledne pokaždé zase přijdete a už budete do večera spolu. Pokud vaše dítě skutečně není zvyklé zůstávat bez vás a je s vámi srostlé jako siamské dvojče, čeká vás nejspíše zpočátku problém. Zkuste si krátké odloučení „nacvičit“ třeba během prázdnin u babiček nebo kamarádky, kterou vaše ratolest důvěrně zná. Pro začátek se vzdalte na hodinu, pak na dvě, později odejděte na celé dopoledne.

Zápisy do školky budou v květnu. Jak vybrat takovou, kde bude dítě spokojené?

Vyndejte lepidlo, nůžky a fixy

„Neustále mě udivuje, kolik dětí, které přijdou do školky, nikdy nedržely v rukou nůžky, nepoužily lepidlo nebo neznají fixy, neumějí použít vodovky ani tempery. Jistě, chápu, že při podobném tvoření nadělají nepořádek. Jako maminka malých dětí jsem přímo nenáviděla své myšlenky, které jsem při jejich kreativních kreacích marně zaháněla – intenzivní myšlenky na ten následný hodinový úklid, zapatlané dveře a pocákané zdi. Je ale v pořádku dovolit jim „binec“ udělat, ovšem pod kontrolou a ve vymezeném prostoru. Podporujte jejich tvořivost. A nechte je vyzkoušet, jak se používají nůžky, kolik zábavy umožní prstové barvy a co dokáže s papírem lepidlo,“ pobízí Jill Murphy.

Podporujte nezávislost

Nepasujte sami sebe do role hlídače, strážníka a kontrolora, nestůjte dítěti v jednom kuse za zády, připraveni ho zachránit, udělat za něj vše, co se mu zrovna nedaří, vyřešit jakýkoli problém. Samozřejmě je třeba ratolest jistit, pokuste se o to ale z větší vzdálenosti. Neumetejte cestičku, nepomáhejte za každou cenu, neplňte za něj povinnosti, nechte ho bojovat a občas i „narazit“ (samozřejmě obrazně řečeno). Buďte připraveni podpořit a pomoci nebo poradit, ale nechte ho dělat věci po svém. „Když byly moje holčičky malé, snažila jsem se pro ně dělat úplně všechno, aby se měly jako v bavlnce. A upřímně, druhý důvod byl ten, že to prostě bylo pro mě jednodušší, rychlejší a bez protestů nebo rozmrzelých scén. Než bych se nervovala, rozčilovala a věčně na něco čekala, udělala jsem to za ně. Dokud jsem nezjistila, že nejsou pomalu ani schopné a ochotné oloupat si samy banán nebo otevřít jogurt. Rychle jsem změnila přístup a řeknu vám, vidět pak ten výraz hrdosti v jejich tváři, když si dokázaly zapnout kabát a rozbalit sýrovou tyčinku bez mojí pomoci, ten stál skutečně za to,“ přiznává Jill Murphy. Ano, nechte své potomky objevit tu sladkou chuť samostatnosti a nezávislosti.

Máte doma předškoláka? Těchto 6 věcí byste neměli promeškat!

Hrajte si a naučte ho půjčovat hračky

Společné hraní dítěte s rodiči nic nenahradí, nic není vzácnější a přínosnější, myslete na to dnes a denně. Existuje spousta prcků, kteří jsou doslova zavaleni hromadami drahých hraček a nejeví o ně nejmenší zájem. Chybí jim nadšení pro hru. I když ratolestem pořídíte ty nejsofistikovanější stavebnice, pět luxusních panenek a plnou garáž aut, neuděláte pro ně tolik, jako když si s nimi jednoduše sednete na koberec a rozdáte si to v pexesu, složíte obrázkové puzzle, postavíte obří hrad, uspořádáte závody formulí nebo se proměníte v šéfa plastové kuchyňky a připravíte večeři armádě panenek. „Umět si hrát je celoživotní dovednost. Nezapomeňte své děti zároveň naučit, jak důležité je dokázat se o hračky dělit, půjčovat je a vzájemně sdílet. Ano, je velice těžké něco takového pochopit a přijmout. Jen tak ale bude fungovat bezkonfliktní „kooperace“ s ostatními dětmi, ať už na hřišti, ve školce, herně nebo na návštěvě u příbuzných,“ vysvětluje Jill Murphy.

Každé dítě je originál

Neexistují dvě lidské bytosti, které by byly stejné a disponovaly totožnými vlastnostmi i schopnostmi. A spousta rodičů se často chová, jako by tento fakt nedokázali pochopit a respektovat. Vyvarujte se srovnávání své ratolesti s ostatními, je to jedinečná osobnost, učí se a vyvíjí odlišně od ostatních vrstevníků. „Jistě, zatímco Jeníček může už ve čtyřech letech znát všechna písmenka nebo počítat do padesáti a Anetka si sama dokáže bravurně zavázat tkaničky, váš Toníček to ještě nezvládne. A je to tak v pořádku. Toníček zase možná vydrží sedět půl hodiny v klidu a poslouchat pohádku, Anetka neposedí a nedokáže se soustředit déle než dvě minuty. Vaše dítě není o nic horší nebo méně schopné jen proto, že neumí nakreslit pejska, zapnout si knoflíky na košili nebo odříkat zpaměti pět básniček, zatímco sousedovic Pavlík to všechno zvládá,“ zdůrazňuje Jill Murphy.
 

Témata: Děti, Předškolák, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Rodiče, Mateřská škola, Sia, Hlídač, Jeníček, Oblékání, Nůžky, Toníček, Srovnávání, Ratolest, Obouvání, Dopoledne, Anetka, NEJ, Lepidlo, Binec, Toni