Maminka.czKojenec

Co byste měli vědět o vitaminech K a D, které dáváme našim nejmenším?

Alena Čálková 26.  9.  2016
Než jsem měla děti, začínaly a končily moje znalosti vitaminů u céčka a béčka. Hned po narození první dcery mi ale došlo, že odteď bude na piedestalu jiné vitaminové duo - K a D.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vitamin D

Asi málokdo z nás se dnes setkal s křivicí (retardací kostí, u miminek zejména lebečních a žeberních), kterou již včasné plošné podávání vitaminu D takřka vypudilo.


V dnešní době se s projevy nedostatku „déčka“ setkáme spíše jako s odvápněním kostí a zubů, oslabením svalových skupin (pozor, kromě vadného držení těla jde i o pokles střevní peristaltiky, což zejména miminkům může nepěkně zatopit), formou růstových bolestí, ale i autoimunitním onemocněním či častými infekty.

Odborníci totiž potvrdili, že vitamin D významně ovlivňuje stav imunity, a proto jej v naší zeměpisné šířce doporučují užívat i po jednom roce, zejména pak v chladných měsících. Pokud se vám nechce dítěti nutit „déčko“ v kapkách, využijte jeho hlavní zdroj v podobě slunečního světla.

Děsíte se UV záření? Nemusíte, nejde totiž vůbec o přímé opalování na slunci - v jarním a letním období pochytáte vitamin D i přirozeným dvacetiminutovým pobytem na čerstvém vzduchu.

V zimě, kdy je sluníčka málo, však raději přece jen sáhněte k jeho suplementaci, volné nosíky i dny bez kašle vám to vrátí. Kromě kapek (např. Vigantol či Baby-D), jichž se podává kapka denně minimálně do 12-18 měsíců, můžete zvolit třeba olej z tresčích jater anebo zakamuflovaný rybí tuk v želé bonbonech.

Nepodceňujte vitaminy jen proto, že o nich slyšíte na každém rohu.

Podáváte je správně?

Protože oba vitaminy jsou rozpustné v tucích, je potřeba podávat je v mateřském či umělém mléce (či kaši), rozhodně ne s čajem nebo vodou. Nejdříve dejte na lžičku mléko a teprve do něj kápněte vitamin. Jedině tak nepřilne k povrchu lžičky (popřípadě ke sliznici, pokud byste kapala přímo do úst) a jeho vstřebání nebude ohroženo.

Do jakého věku se má podávat Vigantol?
Mají vaše děti dostatek vitamínů?
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Časopis Betynka, Rybí tuk, Hlavní zdroj, Vadné držení, Chladný měsíc, Vitamín k, Vigantol, Letní období, Vpich, Vít, Mělník, DAV, Kanavit, Vitamín, Nemocnice Mělník, Autoimunitní onemocnění, Náš, NEJ, Zdraví na Heureka.cz