Maminka.czOd těhotenství k porodu

Co čeká prsa v těhotenství? Věnujte jim péči a připravte je na kojení

Tereza Víchová 19.  7.  2018
Ze symbolu ženskosti se načas stanou zásobárny ideální výživy pro vaše miminko. Ale ještě než se tak stane, věnujte svým prsům během devíti měsíců potřebnou péči. To je ta nejlepší investice do úspěšného kojení. A taky do návratu do „původního“ tvaru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná jste si právě díky nim poprvé připustila, že jste těhotná. Onen divný pocit, citlivost nebo přímo bolestivost vašich prsů mají na svědomí těhotenské hormony. Říkáte si, jak budou teď vypadat? Jak prozkoumat bradavky? A má vaše ňadra vidět lékař během těhotenství? To jsme zjistili u laktační poradkyně Lenky Brunové. 

Péči o prsa nepodceňujte. Jakmile se svěsí, už je zpět nedostanete

Bolavá a tmavnoucí 

„Prsa se v těhotenství připravují na kojení. Jsou citlivější a vlivem hormonů pokožka kolem bradavky tmavne,“ říká Lenka Brunová. „Maminky popisují tlak, napětí i bolest v prsech. Nepříjemné může být i dotýkat se jich. To vše je ale normální,“ popisuje poradkyně. Dochází také ke zvýšenému prokrvení, které způsobuje zvětšení žil – jsou mnohem výraznější a viditelnější. Prsům věnujte patřičnou péči, protože i tady dochází k napínání tkáně během zvětšování, budete mít pravděpodobně suchou kůži, které hrozí vznik strií. Nemažte proto jen bříško, ale i prsy – jemnými krouživými pohyby, které vám budou příjemné. Kůže nebude tolik praskat a vysušovat se. Pokud cvičíte, vynechejte skákavé pohyby, které ostatně nedělají dobře ani bříšku. „Někdo doporučuje i chladnou sprchu, ale nejsem její přímou zastánkyní. Málokteré z nás je to totiž příjemné,“ dodává laktační poradkyně. 

Lékař je (ne)vyšetří 

V těhotenské poradně by měl vaše prsa aspoň jednou zkontrolovat lékař či porodní asistentka. Praxe je ale podle Lenky Brunové trochu jiná – nedostatek času znamená, že se obvykle musíte prohlédnout sama nebo lékaře přímo požádat. Další šancí jsou předporodní kurzy, kde vám také určitě poradí. 
„Maximální doba pro vyšetření je kolem třicátého těhotenského týdne,“ upřesňuje Lenka Brunová. „Když se totiž odhalí problém, musí být na jeho řešení do porodu čas,“ dodává. Pod lupou by se tak měly ocitnout vaše bradavky, velikost a tvar prsou nemá na budoucí kojení žádný vliv. 

 

O kontrolu prsů se nezdráhejte požádat svého lékaře...

 

„Maminky si mohou udělat orientační samovyšetření,“ popisuje laktační poradkyně. „Jemným štípavým pohybem se snažíme bradavku vysunout. Normální bradavka se po takové stimulaci vztyčí. Pokud je plochá, vztyčí se trochu, vpáčená pak většinou vůbec,“ vysvětluje Lenka Brunová. 

Bradavky pod lupou 

Tvar bradavek je zásadní pro úspěšné kojení, a když se odhodláte vše řešit až „za pochodu“, může být pozdě. I proto si spousta maminek více všímá svých prsou až během druhého těhotenství, když se například kojení u prvního dítěte nedařilo. 

„Pro správnou techniku kojení se musí bradavka dostat na kořen jazyka miminka, to se totiž jinak nedokáže správně přisát a mléko spolknout,“ popisuje Lenka Brunová. „Když je bradavka plochá, mléko mu vteče do pusinky i přesto. Dostane se ale do koutka úst a miminku pak mléko vytéká nebo se zakucká. Neumí s tím mlékem pracovat.“ Vše se proto řeší už v těhotenství – ideální pomůckou jsou formovače bradavek. Sama si můžete vyzkoušet jemnou masáž prsou a bradavky lehce vztyčovat. Se vším ale opatrně a vždy to raději proberte s lékařem nebo laktační poradkyní. 

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Kolostrum – předzvěst porodu 

V závěru těhotenství se nelekněte, v poprsí se už začíná tvořit mlezivo (kolostrum), první výživa pro miminko. A zároveň se také neděste, když se viditelně netvoří. Na budoucí kojení to nemá žádný vliv. „Produkce mleziva je individuální u každé maminky,“ uklidňuje Lenka Brunová. Spíš než na zkoumání množství mleziva se proto zaměřujte na tvar bradavek, a pokud máte pochybnosti, najděte včas laktační poradkyni. Jejích služeb využijete i po porodu ke konzultaci kojení, jeho techniky i těch nejlepších poloh a možných pomůcek. 

Prsa při kojení 

Krémy na bradavky používejte i preventivně, ne až se objeví problém – vždy po kojení a omytí. 

Vybírejte kvalitní a prodyšné vložky do podprsenky – zabráníte možnému zapaření. 

Je-li to možné, prsy několikrát za den nechte na vzduchu větrat. Mezitím je udržujte v suchu a čistotě. 

 

Přechod od prsa k lahvičce, nebo rovnou k hrnečku? A jaký vybrat?
Kojení a nálady! Může stres ovlivnit kvalitu mateřského mléka?
Nesnesitelná bolest při kojení: Znáte syndrom bělavé bradavky?
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojení, Miminko, Kojenec, Od těhotenství k porodu, Těhotenská poradna, prsa, Štípa, Lenka Brunová, Těhotenský hormon, Pec, Sucho, Suchá kůže, Poradkyně, Jemná masáž, Samovyšetření, Předporodní kurs, Mléko, Investice, Citlivá pokožka, Laktační poradkyně, Nejlepší poloha, Úspěšné kojení