Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Co cítí děti, když se vztekají? Naučte je mít emoce pod kontrolou

Martina Machová 21.  7.  2018
Co děti cítí a jak jim postupně pomoci mít vztek pod kontrolou a nenechat se jím zcela ovládnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Okamžitým nutkáním, které pociťují hněvající se děti, je udeřit,“ tvrdí například klinický psycholog a terapeut Steve Biddulph. A dále dodává: „Je to sice přirozené, ale chceme-li se svým okolím vycházet dobře, musí se tato reakce do jisté míry modifikovat.“ Jak ale naučit malé batole, aby se svůj vztek – někdy oprávněný a pochopitelný, jindy naopak iracionální a nepochopitelný – naučilo vyjadřovat přijatelným způsobem? Ostatně se mu to bude hodit celý život!

Jak uklidnit malého vzteklouna? Nechte ho vyvztekat a nespěchejte

Koneckonců ruku na srdce, i mnozí z nás dospělých se možná stále ještě nenaučili se svým hněvem kultivovaně zacházet. Nezřídka pak ve stresových situacích reagujeme nelidským křikem a ječením a možná i agresivitou. Čas od času možná dokonce něco rozbijeme, do něčeho bouchneme anebo jsme se naopak naučili v sobě vztek neprostupně uzavřít a zapouzdřit. Jenže z nevyjádřeného vzteku, z bolesti duše, se pak v budoucnu může stát bolest těla. Jak si tedy vztek správně „ochočit“?

Jak zmírnit dětské záchvaty vzteku? Tohle nám zabírá

První záchvat vzteku překvapí nejen rodiče, ale i samotné dítě

Něž se na ječícího malého unudlánka rozkřičíme a začneme výhružně šermovat rukama, možná by bylo vhodné se na okamžik vcítit do jeho kůže. První skutečný záchvat vzteku totiž překvapí nejen rodiče, ale i samotné dítě. To bývá vyděšené netušenou silou emoce, naprosto netuší, jak onen proud zastavit, co si s ním počít. V tuto chvíli bývá důležité, jak dospělí zareagují – zda jsou věcní a relativně klidní, nebo se nechají vtáhnout do značně emotivní akce. Scénářů bývá široké spektrum. Někteří rodiče působí nejistě, jsou vylekaní a začnou ustupovat, jiní naopak vybouchnou a třeba i skutečně bouchnou či spíše plácnou – prostě použijí fyzické násilí. Další možností je, že začnou dítěti nabízet „úplatky“ a plnit jeho přání, jen aby byl klid. Tyto první zkušenosti jsou vcelku zásadní pro další průběh podobných „akcí“, dítko se podle nich bude orientovat při dalších záchvatech vzteku a učit se, jak se situací dále nakládat nebo jak jí dokonce využít.

7 faktů o záchvatech vzteku dětí. Tohle by vás mohlo uklidnit!

4 praktické tipy, jak dítě postupně učit mít svůj hněv pod kontrolou

  • První doporučení je nejtěžší: Buďte dětem vzorem. Děti se nejvíce učí napodobováním a ne poučkami a přednáškami o tom, jak se správně chovat. Pokud se vy sami „rozškrtnete“ lehce jak vysušená sirka, těžko čekat od dítěte, že se bude chovat jako malý Buddha.

  • Opakovaně trvejte na tom, aby se dítě pokoušelo své emoce, vztek i hněv vyjádřit slovy a ne řevem, boucháním apod. Jednoduše aby vám kupříkladu řeklo: „Zlobím se, protože nechci domů,“ a to i přestože je to z reakce dítěte zřejmé.

  • K uklidnění situace velmi napomůže pouhé vaše pochopení. Pokud dáte dítěti najevo, že rozumíte jeho pocitům, je docela možné, že se dítě částečně zklidní. Ale pozor – to, že díti rozumíte, ještě neznamená, že jeho přání vyplníte!

  • Dávejte dětem opakovaně na srozuměnou, že je pro vás nepřijatelné, aby vztek provázely agresivita, bití a hrubosti.

Je dobré si uvědomit…

Dospělí lidé by měli umět zmírnit svůj hněv tak, aby měl nějaký vliv, ale aby neškodil a neurážel. Pokud se naše dítě příliš málo zlobí, ostatní děti ho mohou považovat za slabocha a mohou ho komandovat nebo využívat. Pokud se zlobí příliš, stává se neoblíbeným nebo dokonce postrachem. Naše děti musí najít správnou rovnováhu mezi oběma extrémy – to však vyžaduje několik let cviku…“ tvrdí Steve Biddulph.

Nesnesitelné chování batolat. Co je v normě a co už ne?
Také občas odvádíte pozornost dětí? Lepší než rozptýlení je však pochopení
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Emoce, vztek, Celý život, Poučka, Rodiče, Kontrola, Praktický tip, Buddha, První zkušenost, Klinický psycholog, Záchvat, První záchvat, Ostatní děti, Spektrum, Malé batole, Fyzické násilí, Záchvat vzteku, Hněv, Dospělý člověk, Steve Biddulph, Široké spektrum