Maminka.czChování a vztahy

Co dělat, když bývalý partner neplatí alimenty

Markéta Novák Matějková 17.  7.  2016
To, že rozvodem často spory mezi rodiči nekončí, ví nejeden rodič. Ovšem, jak se bránit, když jeden z partnerů neplatí výživné na děti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jitka (32): Nevidíte světlo na konci tunelu? Ale ano, je tam!

S otcem své dcery jsem se rozvedla, když dceři nebyl ani rok. Můj exmanžel se o ni od té doby nezajímá. Soud mu vyměřil alimenty ve výši 2 800 Kč,  ale platil je nepravidelně, takže zanedlouho vznikl dluh cca 15 000 Kč.

Tenkrát jsem se obrátila na sociálku, která mi poradila a s tímto dluhem pomohla. Ihned poté, co se dluh exekučně vymohl, podal bývalý manžel návrh k soudu o snížení alimentů. Než však proběhl soud, vznikl mu další dluh, protože opět neplatil. Soud mu však vyhověl a alimenty snížil.

Ani po snížení však neplatil pravidelně, a tak mu opět vznikl dluh a to ve výši 42 800 Kč. Trestní oznámení jsem na něj nikdy nepodala, jelikož jsem měla za to,  že by musel neplatit 4 měsíce po sobě. To zřejmě věděl i on, a proto si to hlídal. Byla jsem se tedy radit na sociálce, kde mi řekli, že ho můžou pouze vyzvat, jinak se musím sama obrátit na exekutora.

Bydlím na malém městě, kde je jen jeden exekutor. Tam jsem mu zavolala, abych se s ním domluvila na dalším postupu. Arogantní přístup pána, který měl výživné na starosti, mě však odradil a rozhodla jsem se proto obrátit raději na soud. Na soudu se mi snažili pomoci a několikrát jsem se touto cestou pokoušela vymáhat dluh exekucí na plat. Bývalý však vždy ukončil pracovní poměr, aby nemusel nic platit.

V současné době ani nevím, kde bydlí, ani kde nebo jestli vůbec pracuje. O dceru stále zájem nemá. Já jsem v současné době na rodičovské dovolené s dalším dítětem a mám měsíc před svatbou.

O projektu Alimenty dětem jsem se dozvěděla náhodou na Facebooku. Tak jsem si řekla, že to zkusím. Vyplnila jsem proto všechny potřebné dokumenty a zaslala je na adresu advokáta.

Pan advokát mne vždy informoval o tom, co právě probíhá, tudíž jsem po celou dobu měla vždy dostatek informací. Nikdy bych nevěřila, jak rychle se dají věci do pohybu! Za tři měsíce  mi přišly na účet vymožené peníze.

Z celkového dluhu 42 800 se podařilo vymoci 33 000, v což jsem nikdy nedoufala. Díky pomoci mám pocit, že spravedlnost přece jenom existuje.

Vyživovací povinnost je víc než jen alimenty
Témata: Chování a vztahy, partner, Alimenty, Par, Trestní oznámení, Bývalý partner, Srážka, Pracovní poměr, Pár, Nejúčinnější způsob, Part, Dluh, Ali, Vyživovací povinnost, Dlužník, Dopomoc, Vymáhání, Oznámení, Dostatek informací, Bývalý manžel, Dlužné výživné, Instituce, Exekutor, Sociální věc