Maminka.czZdraví

Co dělat, když dětem zaskočí nebo se začnou dusit a přestanou dýchat?

Markéta Novák Matějková 19.  2.  2017
Dobře víme, jak jsou děti neposedné. Při jezení pobíhají a poskakují, hračky zaměňují za jídlo… Může se tedy snadno stát, že dítěti zaskočí, začne kašlat a dávit se, nebo v horším případě úplně přestane dýchat. V takové chvíli záleží na každé vteřině. Správně poskytnutá první pomoc může zásadně odvrátit negativní dopady celého neštěstí. Jak tedy co nejrychleji a nejlépe pomoct?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když zaskočí sousto

Když dítě nepozorovaně něco spolkne a začne se dusit nebo úplně ztratí dech, potřebuje okamžitou pomoc. Co v takové situaci dělat, radí Miroslav Nagy, hlavní trenér první pomoci záchranářů Falck Academy:

„Když dítěti něco zaskočí, přestane dýchat a začne promodrávat, je potřeba mu zprůchodnit dýchací cesty. Malé dítě si zkuste nejdříve položit na stehno hlavou dolů ke kolenu a tváří směrem ke stehnu a podpořit ho v kašlání údery mezi lopatky tak, aby vykašlalo předmět, který mu zaskočil. Pokud ho udržíte, můžete také využít gravitaci. Držte dítě na rukou otočené hlavou dolů a plácnutím nebo údery mezi lopatky ho podpořte v kašlání.

Větší dítě přehněte kolmo přes koleno, nebo ho jen předkloňte a udeřte mezi lopatky. Můžete zkusit i Heimlichův manévr. Postavte se za něj a obejměte ho pod rukama. Zatněte jednu ruku v pěst před břichem dítěte a prudce stlačte horní část břicha směrem na bránici. Pohyb opakujte. Zbytkový vzduch v plících vám pomůže dostat zaskočený předmět z dýchacích cest ven.“

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Většinu neštěstí už zachráníme v této chvíli a skončí to třeba vyplivnutým kolečkem od autíčka. Pokud však dítě stále nedýchá, nebo k němu přijdeme, když už nedýchá, záleží na každé vteřině. Nejcitlivější částí lidského těla na nedostatek kyslíku jsou mozkové buňky, u těch dochází k nenávratnému poškození po čtyřech až pěti minutách.

Jak poznáte, že se jedná o zástavu dýchání?

Dítě nejeví životní funkce, tedy nedýchá a nereaguje ani na bolestivý podnět. Když přiložíte ucho k ústům a nosu dítěte ležícího na zádech, necítíte ani neslyšíte vydechovaný vzduch. Nejsou vidět pohyby hrudníku související s nádechem a výdechem.

Tyto projevy znamenají, že je potřeba začít s resuscitací dítěte a přivolat odbornou pomoc.

Ani jedno neodkládejte, pokud je přítomen ještě někdo další, zaúkolujte ho přivoláním pomoci a vy sami začněte podávat první pomoc. Pokud jste sami, snažte se nejdříve dítěti zprůchodnit dýchací cesty a až následně volejte nouzovou linku 155. Potom, jestliže je to stále potřeba, pokračujte v resuscitaci.

První pomoc a drobné rány: co je pravda a co fáma?

Správně provedená resuscitace může odvrátit nejhorší následky

Resuscitací neboli oživováním se své podstatě snažíme nahradit chybějící životní funkce u dítěte. Je to souhrn úkonů, kdy pomocí stlačování hrudníku a umělého dýchání v určitém poměru nahrazujeme a snažíme se obnovit životní funkce, které by organismus za normálních okolností vykonával sám.

„Při zástavě dechu a podávání první pomoci dítěti je potřeba vyčistit a vyprázdnit jeho dutinu ústní od případných zbytků jídla či zvratků a odstranit viditelné překážky v dýchacích cestách. Dítě položte na záda, ale hlavu mu nepodkládejte. Tak, aby došlo k drobnému záklonu hlavy. Pokud se jedná o novorozeně do čtyř měsíců, záklon hlavy neprovádějte, ale udržujte ji v neutrální vodorovné poloze,“ popisuje postup resuscitace dětí hlavní trenér první pomoci záchranářů Falck Academy a pokračuje:

„Následně zahajte podávání první pomoci 5 vdychy z úst do úst. Navažte 30 stlačeními hrudníku a 2 vdychy z úst do úst a následným opakováním tohoto poměru, vždy 30 ku 2.“

Háčkované chobotnice pomáhají předčasně narozeným dětem

Zásady provádění resuscitace dětí

„Zatímco u dospělého člověka dýcháme z úst do úst celý obsah našich plic, u dětí je to jinak. Menší dětské plíce bychom tak velkým objemem vzduchu mohli poškodit. Proto využíváme pouze objem vzduchu v ústech. To, co se vejde do našich úst, vdechneme dítěti,“ vysvětluje Miroslav Nagy.

Jakmile provedete úvodních pět vdychů z úst do úst, přejděte na masáž srdce. Frekvence stlačení hrudníku je důležitá a musí být mezi 100 až 120 stlačeními za minutu, to platí stejně pro dospělé i děti. Dobrou pomůckou je říkat si „jedna A dva A tři“. Vložením spojky „A“ mezi počítání dosáhneme dostatečného rytmu nad 100.

U stlačování hrudníku je ale potřeba volit odlišnou intenzitu, než jakou byste prováděli u dospělých, a přizpůsobit sílu věku a velikosti dítěte. Intenzitu masáže srdce upřesňuje Miroslav Nagy z Falck Academy: „Při masáži srdce cílíme na střed hrudníku a stlačujeme ho zhruba do hloubky jedné třetiny předozadního průměru hrudníku. U větších dětí používáme dlaň jedné ruku, u těch nejmenších stlačujeme dvěma prsty, nebo hrudník obejmeme rukama a masírujeme dvěma palci. Masáž musí být vždy prováděna oproti tvrdé položce.“

GALERIE: Podívejte se, jak budou vypadat dvojčata Beyoncé nebo George Clooneyho

Jak na resustitaci děti:

  • Projevy: dítě nejeví životní funkce a nereaguje na bolestivý podnět
  • Vyprázdněte dutinu ústní a odstraňte viditelné překážky v dýchacích cestách
  • Přivolejte zdravotnickou pomoc na nouzové lince 155
  • Zahajte resuscitaci 5 úvodními vdychy z úst do úst
  • Provádějte masáž srdce a vdechy v poměru 30 : 2 do příjezdu záchranářů
Při otravě jde často o hodiny. Znáte první pomoc?
Umíte poskytnout první pomoc? Děti jsou v tom lepší

 

Témata: Zdraví, Masáže, Heimlichův, Resuscitace, Kašlání, Stehno, Dýchací cesta, Falck, Zac, Chobotnice, Heimlichův manévr, Bolestivý podnět, Nenávratné poškození, Životní funkce, Koleno, Opak toho, Umělé dýchání, Miroslav Nagy, Velký objem, Nejcitlivější část, Zdraví na Heureka.cz