Maminka.czPředškolák

Co dělat, když dítě nechce do školky? Buďte empatičtí a obrňte se trpělivostí

Erika Pilátová 2.  9.  2020
V lepším případě smutné oči, v horším křik, pláč nebo hysterie. I tak může vypadat ranní příchod do školky. Sice vás okolí uklidňuje, že to přejde, ale kdy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přibližně polovina dětí kolem čtyř let prožívá změny s návštěvou mateřské školky negativně. Pláč, smutek při loučení, to vše může trvat dva až šest týdnů, u některých dětí i déle. Postupně se takové projevy zmírňují, ale s opětovným nástupem do školky po nemoci nebo po víkendu jste tam, kde jste byli na začátku. V naprosté většině se pak od učitelek dozvíte, že hned po vašem odchodu se dítě uklidnilo, zapojilo se do hry a zbytek dne už probíhal bez potíží.

Každé je jiné

Nejhůř se adaptují nejmenší děti ve třídě, kde jsou na tom všichni stejně a do školky nikdy nechodily. Klidnější nástup je ve smíšených třídách, kde jsou děti různého věku. Starší děti totiž dokážou ty menší uklidnit a zaujmout. Další skupinou dětí jsou ty, které zpočátku nemají s adaptací problém. Do školky se těší, ranní výpravy probíhají v klidu a rodiče se radují, jak to všechno pěkně klaplo.

Já nechci do školky! Tipy pro ustrašené maminky (i děti)


Tyto děti si pohrají s hračkami, všechno si vyzkouší a po dvou měsících řeknou, že už do školky nechtějí. Poslední, velmi malou částí jsou děti, které si nezvyknou na školku ani po velmi dlouhé době a ranní příchod je traumatizující pro ně i pro rodiče. U takových dětí se mohou projevit psychosomatické potíže, může se objevit i separační úzkost.

Správná učitelka je výhra

Když moje dcera nastupovala do školky, ráno jsme kolem sebe slýchaly křiku víc než dost, obvykle se jednalo o třídu těch nejmenších dětí. Z velké části to pominulo s nástupem nové paní učitelky, která byla pro malé křiklouny oporou. Pamatuju si, že jsem vešla do třídy a viděla ji, jak má na sobě bílý plášť, ve třídě je ticho, děti seřazené do fronty a doktorka alias paní učitelka s vážnou tváří měřila dětem tlak.

Taková paní učitelka je pro děti i rodiče výhrou, protože nedá dětem šanci smutnit. Nejistota a smutek u dětí trvá, pokud si nevytvoří aspoň několik základních vztahů, o které se mohou opřít.

Jedním takovým je právě laskavá paní učitelka nebo kamarádi. Obvykle vám ve chvíli, kdy dítě vyzvedáváte ze školky, paní učitelka o jeho chování v průběhu dne moc neřekne, ale nebojte se vyptávat. Má na starosti mnoho dětí a není v jejích silách všem na povel říct, jak se konkrétní dítě v konkrétní chvíli chovalo a co dělalo.

Ředitelka školky: Adaptace dětí na školku a jesle musí být pozvolná

Maminko, pomoz mi s tím

Nechat dětem prostor pro jejich pocity asi není ve chvíli, kdy vám řve potomek u dveří školky, právě ta nejlepší rada.

Nicméně je důležitá. Nezavírejte oči před jejich obavami a strachy. Mluvte s nimi o tom, proč do školky nechtějí, ujistěte je, že si je vyzvednete a že je milujete. Neměla byste jejich trápení zlehčovat ani zesměšňovat.

Čtěte dětem příběhy, v nichž jejich oblíbení hrdinové chodí také do školky. Podělte se s nimi o zážitky, jak jste chodila do školky vy a jak se vám tam líbilo. Můžete připustit také svoje obavy a strachy, které jste překonala. Každý den dětem připomínejte, co všechno se ve školce bude dít, jak se na ně kamarádi těší. Dejte jim s sebou oblíbenou hračku.

Já nechci do školky! Tipy pro ustrašené maminky (i děti) 2. díl

Nejmenším dětem může způsobovat stres samostatnost, která se ve školce vyžaduje. Dojít si sám na druhý konec chodby na záchod, přinést pití ke stolu, převléknout se, to všechno doposud dělala maminka, a najednou já sám? Denně proto tohle trénujte, aby si pak děti připadaly v takových situacích sebejisté.

Tohle mi nedělej

Nikdy děti školkou nestrašte ani jim nevyhrožujte, že je tam naučí poslušnosti. Nenahlížejte do třídy, jestli příchod dítěte proběhl v pořádku, jestli si hraje, jestli náhodou nesedí samotné v koutku.

Mluvte s dětmi o tom, proč nechtějí chodit do školky, a ujišťujte je, že si je vždy v určitý čas vyzvednete.

 

Nezapojujte do loučení paní učitelku například tím, že po ní budete chtít, aby od vás řvoucí dítě odtrhla. Stejně tak s ní nikdy nemluvte v přítomnosti dítěte o tom, že už si s jeho chováním nevíte rady. A hlavně to nevzdávejte! Obrňte se nekonečnou trpělivostí.

Určitě si vybavujete situaci, kdy jste vy sami nastoupili do nové práce a chvíli vám trvalo, než jste si zvykli na nové prostředí, kolegy, na šéfa... Někdo to třeba zvládne hned první den, jiný chodí s tlakem v břiše do práce několik týdnů. A co teprve malý človíček? Vaše projevy nervozity a podráždění z ranních příchodů do školky děti v slzách a vztekání jen podpoří.

Každé dítě je jiné. Některým nevadí být každý den jinde, ale pak jsou děti, které rozruší jakákoli změna. Je přirozené, že jim trvá déle změny přijmout a zpracovat po svém. Tak se podle toho zařiďte i vy a buďte především nablízku.

Video: Prince George jde poprvé do školy

Naučte se s dětmi veselé říkanky pro první den ve školce. Tyto je budou bavit!
Proč státním školkám „vadí“ děti v plenkách?
Vybíráte školku? Podívejte se na žebříček těch nejlepších!
Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Chování a vztahy, Mateřská škola, Adaptace, Ticho, Nové prostředí, Nejmenší dítě, Křikloun, Smutek, Doktorka, Nejistota, Princ George, Hračky, Státní školka, Druhý konec, Nová práce, Učitelka, George, Alia, Příchod, Váš odchod, Naprostá většina, Poslušnost