Maminka.czdomácí zvířátko

Co dělat, když domácí zvíře bere miminko jako vetřelce? Ptáme se psích a kočičích psychologů

Hana Langrová 7.  12.  2023
Než přijde miminko, věnujeme domácím mazlíčkům veškerou pozornost. Po porodu pak může nastat problém. Žárlivější psi nebo kočky berou dítě jako vetřelce. Zeptali jsme se odborníků na psí a kočičí psychiku, co se s tím dá dělat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všichni oslovení odborníci se shodují, že by rodina měla psa i kočku na příchod novorozence připravit dopředu. Rudolf Desenský, kterého televizní diváci znají z edukativní reality show Kočka není pes, připomíná, že o příchodu dítěte víme devět měsíců dopředu, a to můžeme vhodně využít. „Začněte psa brát mezi kamarádky, které mají miminka. Když je z nich nervózní, uklidněte ho. Zatím nemusí s dětmi žít a může kdykoliv odejít, takže si bude postupně zvykat. Kamarádka s miminkem u vás může i přespat, aby si vyzkoušel i noční brečení. Dá se to natrénovat,“ doporučuje psí psycholog a dodává, že spíš než nemluvňata jsou problém batolata, která psa ohrožují. Ten se brání a může je napadnout. Proto je potřeba ho na ně připravit. „Nechápu lidi, kteří dají psa pryč, protože se na to vykašlali,“ říká popuzeně Rudolf Desenský.

VIDEO: Pes jako vánoční dárek?

Jaká je vaše kočka a jaká jste vy?

Pojďme si k tomu ale také říct, jak zpívá Eva Pilarová, „že kočka není pes, že včera není dnes“. Dnes je tu prostě malý vetřelec a nejenže každé zvíře má jinou povahu a jinak jeho příchod vnímá, ale záleží i na tom, zda jde o šelmu psovitou, či kočkovitou. Podle kočičí psycholožky Kláry Nevečeřalové, která radí v pořadu Kočka není pes zase majitelům koček, mají kočky jiné projevy těla: „Značkují si lidi a věci, které mají rády, a to často otíráním se o ně. Při tom má kočka klasicky vytrčený ocásek, který je na konci zahnutý do otazníčku. Může se tedy zdát, že se kočka nabízí a provokuje. Ve skutečnosti je to ale jen komunikace pomocí těla, kterou říká, že má někoho ráda.“ No a když jí někdo u tohoto projevu náklonnosti způsobí bolest, tak na to samozřejmě i adekvátně reaguje.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak zvyknout kočku na dítě?

Jaká psí plemena se nehodí k dětem?

Co dělat, když zvíře útočí na vaše dítě?

A co když batole tahá zvíře za ocas?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Porod, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Dítě je na světě, kočky, Domácí mazlíčci, internet, Canisterapie, Zvířata, domácí zvířátko, Pes, zvíře, domácí mazlíček, kočka, Domácí zvíře, Vetřelec, Psycholog, Klára Nevečeřalová, Majitel, Ocásek