Maminka.czVýživa a stravování

Co dělat, když má maminka málo mléka

Reklama 2.  8.  2013
Čekáte miminko, nebo jste už porodila a pečujete o právě narozené miminko? Pak možná řešíte kojení a potíže s nedostatkem mléka. Jak postupovat a jaké kojenecké mléko zvolit, pokud kojení není možné a pediatr vám doporučil například dokrmování, aby bylo miminko co nejspokojenější?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení je ta nejpřirozenější věc na světě. Dítěti nemůžete dát lepší a přirozenější stravu. Ovšem někdy se mohou vyskytnout nejrůznější potíže, které způsobí, že je nutné přejít na kojeneckou výživu. Může to být brzy po porodu, ale může to být také mnohem později, když už miminko povyrostlo a mateřské mléko mu přestává stačit. V každém případě je rozhodnutí o ukončení kojení nezvratné a je nutné je pečlivě zvážit a poradit se se svým pediatrem.

Když nemůžete kojit

Pokud jste se snažila všemi možnými způsoby zvýšit laktaci, a přesto miminko nedostatečně přibývá na váze, nebo vás k tomu vedou jiné důvody, je načase po poradě s pediatrem miminku nabídnout vhodnou náhradu.

Naštěstí existují umělá kojenecká mléka, která mají svou recepturu odvozenou od složení mateřského mléka a obsahují podobné bílkoviny, tuky, cukry a ostatní živiny. Jde sice o náhradní kojeneckou mléčnou výživu, ale velmi zdařilou, sestavenou na základě mnoha vědeckých informací o mateřském mléce a s povinným složením vycházejícím ze zákona.

Náhradní výživu vybírejte pečlivě

Pokud tedy přemýšlíte, jaké kojenecké mléko vybrat, pak byste měla mít na paměti několik důležitých věcí. Jednak věk svého miminka – v prvních měsících se pro miminko hodí pouze tzv. počáteční mléka, která jsou komplexní výživou a dodávají děťátku všechny potřebné živiny. Rozhodně tedy nekupujte mléko pokračovací, které je určené pro starší děti, které již dostávají příkrmy a důležité nutriční látky dostávají nejen z mléka.

Vybírejte také podle toho, co mléka obsahují – pokud dáte přednost takovému mléku, které obsahuje tzv. prebiotické oligosacharidy, což jsou látky podporující růst i aktivitu „hodných“ bakterií, pozitivně tím ovlivníte vyváženost střevní mikroflóry miminka. Kromě toho by mléko mělo mít dostatek železa (podporuje vývoj mozku), dostatek vápníku a vitaminu D (pro správný růst kostí).

Speciální mléka, která pomohou

V prvních měsících života mohou miminko trápit nejrůznější drobné zažívací potíže, ať už je to nadýmání, prdíky, zácpa či kolika, nebo ublinkávání. Není to nic příjemného ani pro miminko ani pro maminku. Miminko je většinou neklidné, pláče a nemůže spát. Pokud vám pediatr sdělí, že se jedná jen o malé nepříjemnosti, které jsou způsobeny zatím citlivým zažíváním dítěte, zamyslete se nad vhodným řešením problému, a tím je výběr speciálního kojeneckého mléka. Existují totiž speciální mléka obsahující:

• přírodní složku karubin, který kojenecké mléko zahušťuje a zmírňuje tak ublinkávání
• betapalmitát – tuk, který změkčuje stolici a působí tak proti zácpě a kolikám
• recepturu s fermentovanou mléčnou složkou pro lepší stravitelnost, která zmírňuje nadýmání

A jejich další výhoda? Můžete je miminkům podávat i dlouhodobě, jsou totiž stejně výživově hodnotná jako standardní mléka.

Témata: Výživa a stravování, Jen pro maminku