Maminka.czLáska a vztahy

Co dělat, když se ve vztahu objeví někdo další? Tohle radí terapeut!

sim 25.  1.  2021
Jak se vlastně definuje nevěra? A kdy přesně poznáme, že je náš exkluzivní vztah ohrožený? Co ještě nevadí a co už ano? A co s tím? Podívejte se, co doporučuje párový terapeut Honza Vojtko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sledujte seriál Máme problém na Mall.tv, ve kterém terapeut a kouč Honza Vojtko řeší nejrůznější vztahová témata, která můžou trápit každého z nás.

„Monogamie je otázka volby, takže ve chvíli, kdy s někým jsem, a řekneme si, že my dva budeme pro sebe exkluzivní, může samozřejmě kdykoli hrozit nevěra. Jenže otázka, kdy už to nevěra je, záleží na vás, vašich vnitřních hranicích a hranicích, které si nastavíte s partnerem. Pro někoho může být nevěrou už flirt a já jako partner/partnerka musím vědět, že tomu druhému to vadí. Musíte si oba říct, kde jsou hranice a co už považujete za nevěru,“ říká Honza Vojtko.

„Jakmile máte myšlenky, že byste něco takového udělal(a), je to zásadní signál k tomu, že je potřeba váš vztah prověřit. Protože fakt, že chci být nevěrný nebo nevěrná, nemusí být jen reakcí na to, že se ve vztahu něco děje, ale třeba celkový vnější kontext vyvolá určité potřeby,“ vysvětluje Honza.

Je flirt na sociálních sítích nevěrou? Před čím varuje párový terapeut?

Co s tím? „Vždy je na místě zeptat se sám sebe: „Chci to opravdu udělat, nebo jde jen o fantazii, která mě nějakým způsobem uspokojuje?“ V takovém případě, jakkoli to zní divně, je dobré říct o svých myšlenkách a pocitech partnerovi, který na to bude nějakým způsobem reagovat. I když samozřejmě jdete do rizika. Berte to jako signál k řešení, abyste přišli na to, co se děje. To je to skutečně důležité,“ shrnuje Honza Vojtko.

Sledujte seriál Máme problém na Mall.tv, ve kterém terapeut a kouč Honza Vojtko řeší nejrůznější vztahová témata, která můžou trápit každého z nás.

Hrozí vám nevěra? Odpovězte si pravdivě na tyto otázky
Nevěra může být v těhotenství devastující. Jak ji zvládnout?
Velký rodinný a vztahový horoskop pro rok 2021: Co čeká vaše znamení?
Témata: Video, Láska a vztahy, Chování a vztahy, Nevěra, Fantazie, Honza, Volby, Vztah, Téra, Tera, Flirt, Honza Vojtko, Terapeut