Co dělat s malými neposedy?

Každé dítě je jiné. Některé si vydrží hrát chvíli samo, jiné potřebuje neustále vyvíjet nějakou aktivitu a neposedí na místě snad ani minutku. Proč tomu tak je? Odpověď hledejte v genech, které určují náš temperament.
Co dělat s malými neposedy?

Zkuste chvilku batolata pozorovat v akci. I když je něco zaujme a rozhodnou se svůj objev prozkoumat, stejně jsou jejich malá tělíčka neustále v pohybu. Vy pak jen žasnete, kolik se v těch mrňatech bere energie, když vy jste zralá na postel už hodinu před Večerníčkem. V batolecím věku však nemůžeme od dítěte čekat, že bude sedět na místě a způsobně si stavět kostky nebo si bude tiše prohlížet knížku. „Když byl Filip miminko, těšila jsem se, až trochu povyroste a budeme si spolu hrát, prohlížet obrázkové knížky a kreslit. Dneska jsou mu 2 roky a je z něj neposeda, který u ničeho chvíli nevydrží. Na dobu, kdy byl nemluvně a spinkal klidně v postýlce, teď nostalgicky vzpomínám,“ říká paní Veronika. 

Věnujte mu pozornost 
Batole by nemělo zůstat ani chvilku bez dozoru, což platí o neposedech dvojnásob. Snažte se zorganizovat si celý den tak, abyste mohli mít dítě stále na očích. V praxi to znamená připravit si například oběd už večer předem a domácí práce nechat třeba na chvíli, když dítě po obědě spí. Pokud se musíte věnovat nějaké činnosti, která vyžaduje více soustředění, raději si zorganizujte hlídání. „Zdravé batole je aktivní, zvídavé, neposedné a příliš dlouho u jedné činnosti nevydrží. Obvykle nemůžeme očekávat, že se dítě v tomto věku na delší dobu zabaví samo. Pokud tomu tak je, je to příjemné, ale rozhodně to není běžné,“ říká dětský psycholog PhDr. Václav Mertin. 

Vykliďte prostor
Máte-li doma neposedu, zařiďte se podle toho. Raději odstraňte z jeho dosahu věci, které by pro něj mohly být nebezpečné. Každé dítě potřebuje dostatek podnětů a pohybu. Ne každý má obývák velký jako tělocvičnu, ale i v malém bytě se dá s prostorem čarovat. Co třeba odsunout křesla a konferenční stolek? Rázem získáte místo na pouštění autíček nebo tancování podle DVD s dětskými písničkami. „My jsme si pořídili domů malou trampolínku. Vejde se nám do obýváku a přes noc je pod postelí v ložnici. Ze začátku jsem s tím moc nesouhlasila, ale teď jsem ráda, protože náš Péťa skákání miluje, a když nemůžeme být venku, vyřádí se na ní,“ říká Šárka. 

Ven i v dešti 
Blížící se podzimní dny k procházkám venku moc nelákají. I když se vám do pošmourného počasí vůbec nechce, zkuste se přemoci a vyrazit společně s potomkem ven. Děti pohyb venku prostě milují a je jim jedno, jestli není zrovna azurově modré nebe. Nejdůležitější je dobře se obléknout. Pak můžete jít klidně ven, i když poprchává nebo jsou na chodníku louže. Vybavte dítě holinkami, starými tepláky a pláštěnkou a nechte je skotačit. S malým neposedou můžete zamířit třeba na plavání, cvičení nebo do mateřského centra. Zvládnout péči o batole je velmi náročné. Abyste mohli být malému neposedovi pořádným parťákem, musíte někde dobíjet energii. Nezapomínejte na odpočinek a relax! 

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články