Maminka.czNaše tipy

Co frčí v dětských pokojíčcích. Seznamte se s nejoblíbenějšími hračkami

Iva Endrychová 13.  6.  2014
Co frčí v dětských pokojíčcích. Seznamte se s nejoblíbenějšími hračkami
Přinášíme přehled hraček, které v současné době patří u dětí k nejoblíbenějším. Podívejte se, s čím si děti rády hrají.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vyznat se v nabídce hraček není vůbec jednoduché. I proto tu je soutěž Hračka roku, kterou pořádají dva významní prodejci hraček Sparkys a Pompo, ale s oceněnými hračkami se setkáte samozřejmě i v dalších sítích prodejen dětských hraček. „Cílem projektu Hračka roku je rodičům usnadnit orientaci na trhu. Všechny přihlášené hračky jsou hodnoceny podle vybraných kritérií důležitých pro vhodný výběr hraček. Vedle vysokých požadavků na kvalitu a bezpečnost musí podporovat zájem, tvořivost a samostatnost dítěte. Hračka by také měla mít určitou vzdělávací hodnotu,“ popsala Katharine Butler, majitelka společnosti Sparkys.

Náročná práce poroty

Do soutěže letos své hračky přihlásilo 30 dodavatelů. Odborná porota, ve které byli zastoupeni, vyrobci hraček, novináři i psycholog, hodnotila celkem 70 hraček a to podle těchto kritérií: prodejní úspěch hračky, zábavnost hračky, vzdělávací a herní hodnota, bezpečnost hračky, technická inovace, design, vzhled a obal, kvalita materiálu a trvanlivost a přihlíželi také k hlasování na webových stránkách soutěže. Každý porotce si mohl všechny nominované hračky o samotě vyzkoušet.

Vítězové používají titul Hračka roku

Ceny byly rozdány v jedenácti kategoriích a byl také oceněn absolutní vítěz soutěže. Tím se stala stavebnice Lego Friends - výletní loď za delfíny. Lego patří mezi stavebnicemi ke stálicím a potvrzují to i letošní výsledky, kromě této kategorii uspělo ještě pětkrát.

Dalšími populárními značkami, které se projektu zúčastnily a letos slavily úspěch, jsou například Mattel, Fisher Price nebo Hasbro a jeho Furby. Vítězové jednotlivých kategorií od nynějška mohou nosit titul Hračka roku 2013.

Tady jsou další vítězové v kategoriích:

1. Holčičí svět Baby born panenka
2. Hry, puzzle, karty Dobble
3. Interaktivní elektronické Furby
4. Klučičí svět VaporizR
5. Kreativní, umění, řemeslo Nehtové studio
6. Malý dospělák Kuchyňský ostrov Trend
7. Pro nejmenší Fisher Price Mluvící pejskova sestřička
8. Sběratelské Sylvanian Families - cestovní sada s králičí rodinkou
9. Stavební sety Lego Friends Výletní loď za delfíny
10. Venkovní a sportovní Houpací kruh
11. Vzdělávací, hudba, věda Lexibook LexiTab

Na vítězné hračky se můžete podívat i v naší galerii:

Trh dětských hraček je poměrně specifický. Uvádí se, že 90 % hraček, které se v Česku prodají, se pochází ze zahraničí. Nebojte se, české hračky však rozhodně nejsou nekvalitní, aby o ně nebyl zájem. Ono se dá totiž také říct, že 90 % hraček vyrobených u nás se prodá v zahraničí. A na trh každoročně přibude celá jedna třetina nových hraček. Dalšími specifiky českého trhu jsou i delší fascinace novou hračkou než v zahraničí a vyšší poměr nákupu hraček z nostalgie.

Všechny hračky, které byly použity k prezentaci porotcům potěší prostřednictvím nadace Pink Bubble onkologické pacienty v nemocnicích v celé české republice.

Témata: Naše tipy, hračka, Inovace, Nejoblíbenější hračka, Klučičí svět, NEJ, Seznam, Nostalgie, Hráč, Nejoblíbenější hra, Porotce, Řemeslo, Dětský pokoj, Sběratel, Hra, Fisher-Price, Dětský, Pink Bubble, Fisher Price, Náročná práce, Nehtové studio, Pokoj