Maminka.czPeníze a kariéra

Co je dobré vědět o práci na dohodu o provedení práce?

Petr Gola 9.  4.  2015
Přivýdělek na dohodu o provedení práce je pro rodinný rozpočet vítaným finančním impulzem. Jaká jsou omezení práce na dohodu o provedení práce, jaké je zdanění a jaké povinnosti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Maminka si může na dohodu o provedení práce přivydělat během rodičovské dovolené bez omezení. Stejně tak může mít příjem plynoucí z dohody o provedení práce otec i během práce na hlavní pracovní poměr nebo výkonu samostatné výdělečné činnosti. Při dodržení zákonných podmínek práci na dohodu o provedení práce nic nebrání.

Podmínky pro uzavření dohody o provedení práce

Dohodu o provedení práce může zaměstnavatel se zaměstnancem uzavřít, když rozsah práce, na který se dohoda uzavírá, není vyšší než 300 hodin v kalendářním roce. Do uvedeného rozsahu se přitom taky započítává doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce. Co to v praxi znamená?

Zaměstnanec může pro jednoho zaměstnavatele pracovat na základě jedné dohody o provedení práce v rozsahu 300 hodin za rok nebo více dohod o provedení práce, přičemž však v souhrnu doba práce na tyto dohody o provedení práce nesmí překročit právě 300 hodin.

Vždy písemně

Dohoda o provedení práce musí být vždy uzavřena písemně. V písemné dohodě musí být přitom vymezen pracovní úkol, sjednaná odměna z provedení tohoto úkolu, rozsah práce a zpravidla i doba, v níž má být sjednaný pracovní úkol proveden.

Odměna není limitována

Legislativou není stanoveno, jak vysoká maximálně může být měsíční nebo hodinová odměna při práci na základě dohody o provedení práce. Záleží vždy na konkrétní smluvní dohodě. Výše měsíční odměny má však vliv na výpočet zdanění. Jestliže je měsíční odměna plynoucí z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, tak se z odměny z dohody o provedení práce neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. U měsíční odměny nad limit se již sociální a zdravotní pojištění platí.

Kolik zaplatí zaměstnavatel

Když je měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, tak neplatí sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance ani zaměstnavatel. Na straně zaměstnavatele se jedná o značnou úsporu. Mzdové náklady jsou nižší o 34 %, neboť zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance 25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištěním.

  • Mzdové náklady zaměstnavatele u zaměstnance pracujícího na základě dohody o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč činí 10 000 Kč.
  • Naproti tomu mzdové náklady zaměstnavatele u zaměstnance pracujícího na základě standardní pracovní smlouvy s hrubou měsíční mzdou 10 000 Kč jsou 13 400 Kč (10 000 Kč + 2 500 Kč + 900 Kč).
Máte letos nárok na přídavky na dítě?  

Zdanění při měsíční odměně 10 000 Kč a méně

V praxi je velmi často měsíční odměna plynoucí z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně. Právě z důvodu neplacení sociálního a zdravotního pojištění. Zdali se platí z dohody o provedení práce daň z příjmu fyzických osob, to závisí, zdali je podepsáno prohlášení k dani. Zjednodušeně růžový formulář.

Při podepsání daňového prohlášení je možné uplatnit slevu na poplatníka. Měsíční slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč je možné uplatnit v jednom měsíci pouze u jednoho zaměstnavatele. Prohlášení k dani není možné mít podepsáno souběžně u dvou zaměstnavatelů.

  • Když je měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně a je podepsáno prohlášení k dani, tak je čistý příjem obdržený na účet shodný se sjednanou odměnou. Při měsíční odměně 10 000 Kč je čistý příjem 10 000 Kč.
  • Jestliže však není podepsáno prohlášení k dani, tak se z odměny zaplatí daň z příjmu fyzických osob. Při měsíční odměně 10 000 Kč činí daň z příjmu 1 500 Kč (10 000 Kč x 15 %).

Když je měsíční odměna plynoucí z dohody o provedení práce nad 10 000 Kč, tak se zdaňuje stejně jako mzda z hlavního pracovního poměru na základě pracovní smlouvy.

Proč je dohoda výhodná pro přivýdělek?

Pro maminky na rodičovské dovolené je přivýdělek na dohodu o provedení práce výhodný. Proč? Zpravidla mohou maminky pracovat pouze několik hodin denně, a proto mohou využít výhody nižšího zdanění u dohody o provedení práce s měsíční odměnou do limitu. Maminky na rodičovské dovolené mají vyřešen svůj pojistný vztah a zdravotní pojištění za ně platí stát. Proto mohou mít maminky na rodičovské dovolené příjem, ze kterého se neodvádí zdravotní pojištění.

Proč nepracovat pouze na dohody do limitu?

Některé maminky chtějí i po skončení rodičovské dovolené mít co nejvíce času, aby se mohly věnovat domácnosti a dětem, které jsou v prvních letech ve školce častěji nemocné. Proto volí po skončení rodičovské dovolené práci pouze na základě dohody o provedení práce. Třeba nepravidelně pro více zaměstnavatelů. Pracovat pouze na dohodu o provedení práce nebo dohody pro více zaměstnavatelů však není dobré. Proč?

Příjem plynoucí pouze na základě dohody o provedení práce s měsíční odměnou do limitu se nezapočítává do odpracované doby pro důchodové účely a ani se nezapočítává do příjmů ovlivňujících výši důchodu. Z takového příjmu nevzniká nárok na ošetřovné, případnou další mateřskou nebo nemocenskou. Když maminka pečuje o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let, tak za ni zdravotní pojištění platí stát, je státním pojištěncem, musí však splnit u své zdravotní pojišťovna oznamovací povinnost.

Neplacení zdravotního pojištění z měsíční dohody o provedení práce by nemělo v takovém případě vliv na placení zdravotního pojištění. S ohledem na sociální jistoty však není vhodné pracovat pouze na základě dohody o provedení práce. Dohoda o provedení práce je svým způsobem vhodná zejména pro přivýdělek. Ať už během rodičovské dovolené nebo jako druhý příjem k hlavnímu pracovnímu poměru.

Témata: Ošetřovné, Kariéra, Zpátky do práce, Peníze a kariéra, Pracovní úkol, Práce, Pracovní poměr, Sociální pojištění, Temže, Provedení, Přivýdělek, Poplatník, Čistý příjem