Maminka.czSpánek

Co je spánková regrese u batolete? Takhle ho naučíte znovu spát!

Simona Procházková 27.  5.  2020
Z bezbranného miminka, které prospalo větší část dne, vyrostlo aktivní a živé batole. Místo odpočinku chce objevovat svět a být pořád v pohybu, jenže pak bývá rozmrzelé a přetažené. Dala byste cokoli, kdyby si váš andílek přes den schrupnul a večer usnul během chvilky? Zkuste to takhle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Znáte pojem spánková regrese? Objevuje se u čtyřměsíčních a osmiměsíčních kojenců a později znovu zhruba v 18 měsících věku a znamená změnu spánkového režimu a zvyklostí (děti začnou spát méně často a v kratších časových úsecích). V první řadě je fajn uvědomit si, že jde o dočasný stav a veškeré změny spánkových návyků jsou ve skutečnosti důležitou známkou růstu a vývoje vašeho dítěte! Regrese spánku v 18 měsících věku je často spojena s vývojem mozku a nervové soustavy i zásadními milníky fyzického vývoje.

U rok a půl starých batolat se typicky projevuje protesty vůči pravidelnému ukládání ke spánku, dítě, které dosud nemělo se spaním žádné potíže, může odmítat například odpolední zdřímnutí. To vše se děje doslova ze dne na den a často bez jakéhokoli zjevného důvodu. Ptáte se sama sebe, v čem děláte chybu, co je špatně?

Spánek miminek. Zahoďte tabulky, každé dítě je jiné

Velká únava ničí zdravý spánek!

I v batolecím věku potřebují děti hodně spánku. V 18 až 24 měsících spí obvykle 13 hodin denně, z toho 10 až 11 hodin v noci. Z toho vyplývá, že alespoň jedno denní prospání, nejčastěji po obědě, je nutností, protože bez něj by bylo děťátko příliš unavené a vyčerpané, což může negativně ovlivňovat jeho zdravý vývoj. Pozor, rozhodně neplatí, že čím více je potomek unavený, tím rychleji usne a bude déle spát. Je to právě naopak. Unavené děti usínají obtížněji a jejich spánek je často neklidný a přerušovaný. Nemají tedy šanci pořádně a kvalitně si odpočinout, únava se kumuluje a vzniká začarovaný kruh. Najednou máte doma ukňourané, podrážděné dítko, které se vzteká a rozčiluje, protestuje, je v opozici, a jelikož již disponuje poměrně zdatnými vyjadřovacími schopnostmi, dokáže dát poměrně důrazně (a hlasitě) najevo, že spinkat se prostě nebude.

Špatně spí? Možná jste to zavinili vy! Tomuhle se rozhodně vyhněte

Nepůjde to na povel!

Určitě jste si všimla, že vaše rok a půl staré nebo dvouleté batole projevuje už dost výrazně svůj smysl pro nezávislost a vlastní názor. Navíc je motoricky hodně zdatné, nejde už prostě o ležícího a poddajného kojence, takže „přesvědčit“ ho, že je čas jít spát, není vždy jednoduché. Budete potřebovat chytrou „taktiku“, trochu více diplomacie a kreativního myšlení, než bylo nutné vyvinout v dřívější době. A na co se vyplatí spoléhat za každé situace, to je nadhled, smysl pro humor a také šálek silné kávy. Než začnete šílet z každodenních soubojů, uvědomte si, že spánkové cykly batolátka můžou narušovat také například růstové bolesti (v těle se uvolňuje velké množství růstového hormonu), prořezávající se zoubky nebo další fáze separační úzkosti

Jak dlouho ještě?

Spánková regrese v 18 měsících věku dítěte je přirozenou součástí jeho vývoje a zpravidla (naštěstí) netrvá příliš dlouho, tak žádný strach. Často, stejně rychle a nenadále, jako se objeví, tak zase po několika týdnech (lékaři udávají dobu od 2 do 6 týdnů) samovolně vymizí a vše se srovná. Vyhlídky jsou tedy poměrně pozitivní a ještě dříve, než se začnete děsit myšlenky, že se měsíc nebo i více nevyspíte, mějte na paměti, že některé děti mohou touto fází projít bez výraznějších změn. Možná budete mít štěstí a právě vaše ratolest spánkovou regresi neprožije vůbec, případně ji (i vás) potrápí jen na velmi krátkou dobu. Jde o velmi individuální záležitost.

Miminko ve vlastním pokoji? Nejlépe už od čtyř měsíců, radí studie

Takhle na to můžete vyzrát!

Vyzkoušejte některé z následujících tipů, bylo prokázáno, že jejich dodržování může pomoci ke klidnějšímu usínání a lepšímu spánku batolat.

  • Pokud jste vytvořili špatné spánkové návyky již v dřívějším období, nyní se projeví o to výrazněji, proto se pokuste nadále vyhýbat zavedené rutině, která se neosvědčila.
  • Vsaďte na něhu a trpělivost, pomozte děťátku s usínáním, mazlete, hlaďte, uklidněte ho dotekem nebo objetím, potřebuje cítit lásku a vaše teplo.
  • Jakou metodu uspávání jste praktikovali, když byla vaše ratolest miminkem? Zvedat z postýlky, nechat vyplakat, vzít si děťátko do své postele? Můžete se k ní pokusit vrátit, alespoň na nějakou dobu.
  • Pokračujte ve večerních rituálech, které jste zavedli již dříve, dodají děťátku potřebný pocit důvěry, děti rituály milují, pomáhají jim ke zklidnění a uvolnění, když vědí, že se věci budou dít tak, jak jsou zvyklé.
  • Zpívejte, broukejte, přečtěte pohádku, pusťte z přehrávače „bílý šum“ nebo třeba zvuky moře nebo jinou příjemnou meditační hudbu.
  • Důležitá je důslednost, dodržujte režim a neustupujte, pokud jde o čas, kdy se ukládá ke spánku a podobně, je potřeba ukázat konzistentní přístup, neměnit svá rozhodnutí.
  • Dejte možnost volby, například nechte dítěti vybrat, jaké si přeje obléknout pyžamko (červené, nebo zelené?) nebo kterou pohádku (knížku) si budete číst v postýlce.
  • Navečer a ve večerních hodinách omezte čas strávený před televizní obrazovkou nebo nad displejem tabletu nebo telefonu a už vůbec netolerujte, aby si dítko bralo telefon či tablet s sebou do postýlky.
  • Se změnami počkejte, období spánkové regrese v 18 měsících není vhodnou dobou například pro zahájení tréninku chození na nočník, odebrání dudlíku nebo pořízení nové postýlky.
Špatně spí, nejí a je podrážděné? Za úzkost dětí mohou i tablety a mobily
Témata: Děti, Batole, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Spánek, Rodiče, Regrese, Část dne, Andílek, Postýlka, Diplomacie, Děťátko, Brouk, SPA, TAK, Volby