Maminka.czKojenec

Co ještě nevíte o očkování?

Zuzana Labudová 9.  3.  2011
Na vaše dotazy týkající se vakcinace odpovídá vedoucí očkovacího centra Fakultní nemocnice v Praze-Motole MUDr. Jitka Škovránková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Injekci, nebo raději ne?

V březnu se nám narodí naše první miminko a my váháme, zda ho máme nechat naočkovat proti TBC, když už je toto rozhodnutí na nás. Žijeme v Brně ve vilové čtvrti, cestujeme spíš po České republice, maximálně po blízké Evropě. Jaké je riziko, že nám ratolest onemocní tuberkulózou?

Riziko nákazy tuberkulózou je u nás zatím velice malé, téměř nulové, pokud tedy není zdroj nákazy, to znamená člověk s otevřenou tuberkulózou, přímo v rodině nebo později třeba ve škole. Očkování je u zdravého dítěte vhodné podat až po šestém měsíci věku, tedy po aplikaci třetí dávky šestisložkové vakcíny.

Štěstí v neštěstí

Naše dítě kousl pes sousedů, který má naštěstí všechna potřebná očkování. Mělo by přesto dostat injekci proti vzteklině?

Pokud je pes chráněn vakcinací, očkovat dítě není třeba.

Trápení s ouškem

Naše dcera prodělala v prvním půlroce dva záněty středního ucha. Pediatr doporučil očkovat ji Prevenarem. Může jí to pomoci? A bude to znamenat, že tento zánět už nedostane?

Prevenar snižuje riziko pneumokokového zánětu středního ucha přibližně o jednu třetinu, hlavně ale chrání proti zánětům plic, mozkových blan, sepsi a podobným závažným stavům. Čím dříve se očkuje, tím je efekt výraznější.

Čtěte také: Kdyby nemluvňata mohla mluvit...

Malý cestovatel

Chceme jet s naším synem na dovolenou do Egypta, v době cesty mu bude deset měsíců. Měl by dostat nějaké speciální očkování? Jaký je váš názor na tuto problematiku?

Do Egypta není nutné žádné zvláštní očkování, cesty kojenců do těchto zemí ale nejsou moc vhodné, protože takto malé děti zde mohou dostat střevní infekci. Proto vám radím podávat synkovi po dobu pobytu probiotika, například laktobacily.

Proti chřipce

Je možné očkovat nejmenší děti proti prasečí chřipce? A je pravda, že pokud dítě necháme naočkovat proti běžné chřipce, zvýší se riziko, že dostane prasečí chřipku?

V této sezoně je již ve všech vakcínách obsahujících v jedné dávce tři typy chřipkových virů, zahrnut i „prasečí“ virus, resp. jeho částice. Očkovat je možné od 6 měsíců. Viry se vzájemně neovlivňují.

Po reakci opatrně

Ráda bych vás požádala o radu. Náš syn prodělal po první dávce hexavakcíny těžkou reakci – skončili jsme v nemocnici s vysokými horečkami. Mohu odmítnout aplikaci další dávky? Jaké je riziko, že se takováto situace vyskytne znovu?

Pravděpodobnost opakovaní reakce je velká, proto vám doporučuji aplikovat jako druhou dávku čtyřsložkovou vakcínu a terpve potom zvlášť doočkovat zbývající dvě složky. Tyto vakcíny lze zajistit v našem středisku.

Stačí béčko

Pravděpodobně nám doma roste malý průzkumník nebo objevitel, naše holčička totiž všude vleze, každou věc musí prozkoumat a všechno si strká do pusy. Doporučila byste už v kojeneckém věku kromě žloutenky typu B doočkovat i typ A?

Očkování proti žloutence typu A doporučujeme až po ukončení základní vakcinace. V běžném prostředí se dítě nenakazí, zdrojem nákazy je znečištěná voda, odpadní vody nebo přímý kontakt.

Proti klíšťatům

Kdy nejdříve můžeme nechat dítě očkovat proti klíšťové encefalitidě? Žijeme ve vysoce rizikové oblasti.

Nejčasněji lze očkovat proti klíšťové encefalitidě od jednoho roku věku, raději ale vakcínu aplikujeme až po celém základním očkování, tedy po druhém roce věku.

A co neštovice?

Pediatr nám nabídl kombinovanou vakcínu proti spalničkám, zarděnkám, příušnicím a planým neštovicím. Prý ale ochrana proti neštovicím není stoprocentní. Je to pravda?

Ochrana proti nákaze planými neštovicemi se u této vakcíny udává mezi 85 až 90 procenty.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Očkování, Znečištěná voda, Malý cestovatel, TBC, ÓČKO, Základní očkování