Maminka.czPředškolák

Než půjde do školky: Potrénujte sebeobsluhu, samostatnost a stravovací návyky

Jana Potužníková 18.  8.  2017
Utíká to! Nedávno bylo vaše malé v zavinovačce a teď vás čeká už jen pár týdnů před nástupem do školky. Využijte je do poslední vteřiny!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Předpokládejme, že doma máte tříleťáka, kterému se za chvíli změní celý svět. Co vás napadá? Nabízí se užít si ty zbývající týdny naplno, být hlavně spolu, jezdit na maximum výletů, po babičkách, válet se do jedenácti v posteli a nikam nespěchat… Vynahrazovat si fakt, že za chvíli už spolu budete o moc méně. Ale ona by to byla vlastně velká chyba.

Pokud jste s tím ještě opravdu doma nezačali, využijte ty poslední týdny naopak k intenzivní přípravě na změnu režimu. Trénujte, co se dá! Ty nejzásadnější body přípravy jsem probírala s Mgr. Ivanou Vlkovou, speciální pedagožkou
se zaměřením na předškolní děti a spoluzakladatelkou společnosti CAPARD.

Ranní rituály

„Jestliže jste spolu se svým potomkem celé tři roky byli zvyklí válet se v pyžamu do jedenácti dopoledne a nikam jste nikdy nespěchali, nic vás netlačilo, je nejvyšší čas s nácvikem nových ranních rituálů začít,“ říká Mgr. Ivana Vlková s tím, že ideální doba přípravy je až tři měsíce!

Vzdejte se tedy prázdninové pohody ve prospěch klidného začátku školky a zřejmě i vaší práce. Trénujte vstávání, učte se novému rytmu rána, abyste pak v klidu oba stíhali.

U nás třeba situaci s nestíháním hodně usnadnil velký budík – dcera nezná hodiny, teď jí budou čtyři roky, ale zná čísla a naučila se, že velká ručička musí být na „desítce“, že v tu chvíli končí snídaně a jde se do koupelny. Spolu s časným nebo přesným vstáváním se pochopitelně nabízí také nutnost upravit pravidelnost v usínání. Už žádné „až se mu/jí bude chtít“.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Mateřská škola, Sam, Odloučení, Pláč dítěte, Šílenost, Pití, Vlhčený ubrousek, Nový rytmus, Hrací koutek, Odpolední spaní, Jemná motorika, Dveře, Šťáva, Nácvik, Přípravka, Odbornice, Denní nošení, Vstávání, Návyk, Skvělý trik, Časový plán, Celý svět