Maminka.czPředškolák

Co by mělo dítě umět před nástupem do školky? Poznat své oblečení, jíst příborem a vysmrkat se

Začátek školního roku se nezadržitelně blíží. Víte, jaké dovednosti by vaše dítě mělo zvládat před nástupem do školky? Jsou to spíše obecná doporučení, některé školky jsou striktnější, ty tolerantnější pak počítají s tím, že děti se mnoho naučí a rychle si to osvojí v kolektivu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud povedete potomka do školky vůbec poprvé, pravděpodobně můžete být stejně nervózní jako on. Přece jen je to nová životní etapa, na kterou si musí zvyknout celá rodina. V případě, že doposud váš potomek byl jen s vámi doma, bude pro něj v začátcích nejtěžší zvládnout pobyt v mateřské školce bez vás.

VIDEO: Kdy daly do školky své děti slavné maminky?

I tak mu můžete ale spoustu věcí v začátku ulehčit. Od dětí, které nastupují ve třech letech do školky, se totiž očekává, že budou samostatnější. Samozřejmě, že se počítá s tím, že paní učitelka dětem pomůže, ale rozhodně nespoléhejte na to, že některé dovednosti za vás zvládne školka.

Nástup do školky znamená pro rodiče povinnost, ale také určitou svobodu

Co by mělo dítě před nástupem do školky zvládnout?

  • Dítě by mělo znát své jméno a příjmení. Vyplatí se umět i svůj věk a město, ve kterém bydlí.
  • Vaše dítě bude muset poznat svoji značku, kterou dostane pro označení místa na ukládání svých věcí.
  • Mělo by také poznat svoje oblečení a obuv. Je dobré dítěti ráno při oblékání říkat, co má právě na sobě a jaké s sebou bude mít náhradní oblečení. Nezapomeňte také dětem oblečení podepsat. Některé mateřské školky to při nástupu zdůrazňují. Mnoho dětí si totiž své věci nepozná nebo se stává, že několik dětí má stejné oblečení.
  • Dítě by se mělo umět samo svléknout, při oblékání může mít nedostatky (problémy se zipem, s knoflíky, s punčochami) – mělo by však umět říct paní učitelce, s čím potřebuje pomoct. Dítě by se mělo umět zout a obout.
  • Mělo by samostatně jíst lžící bez přehnaného bryndání a pít ze skleničky nebo hrníčku. Jídlo by po sobě mělo dojídat, ale pokud opravdu hlad/chuť nemá, neměl by ho nikdo nutit.
  • Dítě by se mělo umět samo vysmrkat.
  • Dítě by mělo s jistotou ovládat svůj močový měchýř. Ve školce jsou časové intervaly, kdy děti samostatně chodí na záchod, do té doby by dítě mělo vydržet suché nebo by se mělo umět ozvat, pokud potřebuje jít dříve. Paní učitelka dítě utře, šikovnější zkontroluje a také mu pomůže. Není velkou výjimkou, když dítě v zápalu hry prostě zapomene. Některé školky povolují dokonce plenu na odpolední spánek. Více o tomto tématu jsme psali v tomto článku: Proč státním školkám "vadí" děti v plenkách?
  • Dítě by mělo být zvyklé umýt si ruce, když jde ze záchodu, když jde jíst, když je jakkoliv špinavé, utřít se do ručníku.
  • Mělo by umět chodit po schodech bez držení dospělého.
  • Mělo by po sobě umět uklidit hračky a pracovní nástroje na správné místo.
  • Dítě by mělo umět pozdravit, poděkovat, a pokud o něco žádá, mělo by to umět zdvořile.
  • Mělo by umět vyjádřit, co potřebuje nebo co se mu líbí a nelíbí.

I když vaše dítě něco neumí, ve školce se to určitě naučí, není proto nutné vše násilně dohánět na poslední chvíli.

Je velice důležité, aby dítě paní učitelce důvěřovalo. Nikdy své dítě nestrašte ani paní učitelkou, ani školkou samotnou. Dítě se tam musí těšit a ne to brát jako trest.

Nástup bude trochu komplikovaný odloučením od maminky. Některé děti to ponesou opravdu těžce – a vy s nimi. Velice dítěti pomůžete, když nebudete ve stresu vy sama ani nikdo jiný z rodiny. Můžete své dítě chlácholit, ale musíte být pevně rozhodnutá odejít a odchod zbytečně neprodlužovat, naopak byste nikdy neměla odcházet tajně bez rozloučení. Je dobré dítěti vysvětlit, kdy se vrátíte, a potom se opravdu včas vrátit.

Témata: Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Rodičovství, Výchova, Mateřská škola, Předškolák, Náš, Rozloučení, Děti, Tkanička, NÁSTUP DO ŠKOLKY, Školní rok, Dobré dítě, Dovednost, Správné místo, Pozdrav, Příbor, Nástup, Oblečení, Učitelka