Maminka.czDěti a jídlo

Co můžete a nemůžete jíst a pít při kojení a kdy začít s prvními příkrmy? Poradíme

Simona Procházková 26.  9.  2022
Každá máma chce pro své děťátko to nejlepší a v oblasti výživy to platí dvojnásob. Pokud občas tápete a nevíte si rady, zda děláte vše správně, hledáte spolehlivé informace a přijdou vám vhod rady a doporučení lékařů a dalších odborníků, čtěte dál.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Narodilo se vám miminko? Určitě máte plnou hlavu toho, jak o děťátko co nejlépe pečovat, aby bylo spokojené a zdravě se vyvíjelo. Jednou z důležitých podmínek je, aby bylo dobře živené. Příruček a chytrých knížek stejně tak jako dobře míněných rad od okolí, co byste měla dělat, a čeho se naopak vyvarovat, je celá řada. Jenže jakou cestu si vybrat a která doporučení stojí skutečně za to, abyste se jimi řídila, pokud jde o zdraví vašeho miminka?

VIDEO: Jak poznáte, že je vaše dítě hladové? 

Vítej na světě, maličký

Když to zdraví novopečené maminky dovolí, nejlepší a nejvyváženější stravou pro děťátko od narození je samozřejmě mateřské mléko. Živiny v něm obsažené zajistí správný růst, zdravý vývoj a silnou imunitu. Příroda to vymyslela dobře. V těhotenství může žena jíst prakticky cokoli, na co má chuť. Po porodu by si ale svůj jídelníček měla bedlivě hlídat, jelikož všechno, co sní, se prostřednictvím mateřského mléka odrazí na zažívání miminka.

Co kojící máma může jíst a pít?

  • Ovoce, zeleninu.
  • Maso a vejce.
  • Mléko a výrobky z něj.
  • Mořské ryby.
  • Luštěniny (jen v případě, pokud nezpůsobují nadýmání u miminka).
  • Důležitý je dostatečný pitný režim (nápoje a čaje speciálně určené pro kojící matky a čistá voda).
Odříhnutí kojence po krmení: Je to skutečně nutné, nebo jde jen o mýtus?

Co by kojící máma neměla jíst a pít?

  • Kořeněná jídla.
  • Čerstvé pečivo.
  • Květák, kapustu, cibuli, česnek, fazole, zelí.
  • Bílý cukr.
  • Čokoládu.
  • Potraviny, na které je alergická.
  • Alkohol a kofeinové nápoje.
  • Pozor na 100% ovocné džusy kvůli velkému množství cukru.

Když se kojení z jakéhokoli důvodu nedaří, je na čase sáhnout po kojenecké mléčné výživě. Díky nejmodernějším technologiím při výrobě mléčné výživy pro kojence se maminky určitě nemusí trápit výčitkami, že nemohou dopřát svému miminku mateřské mléko. Řada výrobců se při vývoji kojeneckých mlék inspiruje složením mateřského mléka, například kojenecká mléka Sunar se vyrábí z čerstvého mléka a smetany, jsou bez palmového oleje a obsahují mléčný tuk, který je druhou nejzastoupenější složkou mateřského mléka.

Jak na příkrmy a kdy s nimi začít?

Maminky obecně hodně řeší, kdy nastává ideální čas na to, začít děťátku nabízet také jiné potraviny, než je mléko. U kojených dětí, které dobře prospívají, doporučují lékaři výhradní kojení prvních pět až šest měsíců. Kolem 6. měsíce života (u nekojených dětí je to dříve, obvykle po ukončeném čtvrtém měsíci) začne vaše děťátko potřebovat živiny, které už v mateřském mléku nejsou obsaženy v dostatečném množství. Přichází tedy doba na postupné zavádění prvních příkrmů. 

Mateřské mléko ale stále zůstává důležitou součástí jídelníčku a dítěti poskytuje většinu energie a živin. Můžete vyzkoušet třeba tento rytmus: ráno a před spaním kojení a během dne čtyři dávky příkrmu. Vydržte vždy pár dní u jednoho druhu potraviny. Zjistíte, jestli děťátku chutná nebo zda se neobjeví alergie.

První příkrmy: Kdy a jak začít a které jsou nejlepší? Vařit, nebo kupovat skleničky?

Jak postupovat při zavádění příkrmů?

Strava šestiměsíčního dítěte by už podle doporučení gastroenterologické společnosti měla obsahovat první nemléčné příkrmy. Tento věk je nicméně individuální a záleží na konkrétní zralosti vašeho děťátka. Celosvětově se začátky přikrmování liší, v Česku se nejčastěji doporučuje začínat jedním druhem zeleniny a následně přidávat maso, obiloviny a ovoce.

V tomto období, konkrétně mezi 17. a 26. týdnem, se otevírá také tzv. imunologické okénko, ve kterém je imunitní systém dítěte připraven přijímat nové potraviny včetně alergenů a lépe je akceptovat. V této době by se tedy měly kromě mateřského mléka postupně zavádět základní potraviny. Může to vést ke snižování rizika vzniku alergií v pozdějším věku.

Řešíte dilema, zda kupovat, nebo vařit? Rozhodnutí je na vás a vše má svá pro i proti. Nemusíte se rozhodovat striktně pro jedno, či pro druhé, ale vaření i hotové příkrmy můžete kombinovat tak, jak vám to bude vyhovovat.

Víte, co je trendové stravování BLW?

V dnešní době máte neuvěřitelné možnosti získávání informací. To má ale i negativní stránky – je těch informací zkrátka občas až moc. A právě kolem dětí a jejich výchovy koluje spousta mýtů, proto je důležité zachovat si selský rozum. Jeden trend ale momentálně válcuje všechny příručky.


Slyšela jste už o metodě BLW (Baby Led Weaning) neboli o dítětem vedeném odstavování? O co konkrétně jde? Zjednodušeně řečeno – dítě jí to samé, co jíte vy. V malém množství, nekořeněné a po malých kouscích. Principem BLW je, že jídlo není rozmixované, ale přesně v takovém stavu, jak ho znáte. Metoda se dá aplikovat od šestého měsíce věku a předpokladem úspěchu je, že děťátko umí udržet něco v ruce a dát si to do pusy.

Jaké jsou výhody pro dítě?

  • Rozhodne si o tom, co bude z talíře jíst.
  • Jí samo, vše si osahá a prozkoumá.
  • Stává se plnohodnotným společníkem u stolu.
  • Naučí se kousat.
  • Pozná, kdy už má dost, a nepřejídá se.
  • Dáváte mu dobrý základ pro další vývoj a stravování.
Kojenecká kolika dokáže potrápit. Takhle ji zvládnete!

Vše o výživě kojenců – projekt Spokojené dítě

Všechno, co potřebujete vědět o výživě dětí, najdete nyní na jednom místě. Představujeme vám praktického rádce a šikovného pomocníka. Na webové platformě Spokojené dítě https://spokojenedite.nativecnc.cz najdete na jednom místě vše důležité, co potřebujete znát a vědět o stravování kojenců. Projekt nabízí pomocnou ruku všem maminkám, které hledají ověřené informace a odborné rady v oblasti výživy nejmenších dětí. Nechybí zde výživové tipy od pediatrů a nutričních specialistů pro správný růst, zdravé a chutné jídelníčky sestavené odborníky na míru podle věku dítěte i přehledy vhodných a nevhodných potravin pro každý měsíc během prvního roku věku. Dozvíte se rovněž, co jíst, a naopak nejíst při kojení, co dělat, když se kojení nedaří, a jak začít s prvními příkrmy.

Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Miminko, Kojení, Jídelníček, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Jídelníček pro miminko, Potraviny, BLW, Rada, Lékař, Děťátko, Výživa, Máma, Baby Led Weaning, Mateřské mléko, Sunar, Česká republika, Potraviny na Heureka.cz